nedjelja, 8. studenoga 2015.

TOP 5: Recepti # 29 (Slatki Srednji istok)

Kako imamo naviku nedjeljom tematski odabrati najboljih 5, a ovaj tjedan su na redu recepti, odlučile smo kroz nama naj 5 slastica približiti vam kuhinju Srednjeg Istoka u kojem se nalaze i zemlje trenutno zahvaćene velikim stradanjima. Ljude iz tih zemalja koji trenutno prolaze našom zemljom u potrazi za boljom budućnosti moramo gledati kao sebi ravne, kao ljude koji su puno više od izbjeglica i stranaca o čemu, između ostalog, govori i veliko kulinarsko bogatstvo koje nose sa sobom. Kuhinju ovih, ali i mnogih drugih zemalja pokušava nam približiti i inicijativa 'Okus doma / Taste of Home' koju čine izbjeglice, migranti i domaći volonteri, a čiji je cilj omogućiti i olakšati izbjeglicama i migrantima u Hrvatskoj integraciju u društvo! Mi ih u tome svakako želimo podržati! Krenimo sa slatkišima!

1. Prva slastica koja nas je oduševila naziva se 'qatayef' ili 'atayef' i to je u stvari nešto nalik na punjene palačinke u obliku džepića koje se prže, umaču u poseban slatki sirup, a zatim i u sjeckane pistacije! Iako je ova slastica možda nešto zahtjevnija za izradu, morate priznati da izgleda predivno!
kosher scene

2. Drugi na redu su 'Barazek' keksi sa sezamom i pistacijima, savršeni za grickanje uz čaj i neku dobru knjigu! Samo pomislite na prekrasan miris kojim bi se ispunio vaš dom dok ih pečete!
chef in disguise


3. Slijedi 'mamounia' - sirijski puding od semoline koji je vrlo lako napraviti, a djeluje nam vrlo ukusno. Servirajte ga sa orašastim plodovima i cimetom za potpuni užitak!
chef in disguise

4. Na popisu se našla još jedna slastica od žitarica tj. od bulgura, sa tahinijem, datuljama i kardamomom. Ovu iznimno zdravu slasticu možete jesti i za doručak, a kako sami možete napraviti tahini sa medom smo vam već pokazale!
an edible mosaic

5. I za kraj jedan veganski biskvit kolač - 'sfoof'! Mirisan, sočan i aromatičan, sigurno će vas oduševiti!
food 52

Kako vam se sviđa naš današnji odabir?
Da li ste već neku od ovih slastica isprobali ili pravili?
Koje su vama omiljene egzotične slastice?

Svi recepti se, kao i obično nalaze na linkovima u tekstu ili ispod fotki, a Okus doma / Taste of Home inicijativu možete podržati i na njihovoj Indiegogo kampanji! Razmislite, podržite i pomozite ljudima da nađu bolju budućnost koju svi jednako zaslužujemo!

Ugodan ostatak nedjelje žele vam Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!