petak, 16. listopada 2015.

U KUHINJI: Rostani češnjak u maslinovom ulju

Imamo sreću da kod baka u vrtu svake godine bude finog domaćeg češnjaka! Taj češnjak je potpuno drugačiji od onih kupovnih, pun okusa i mirisa, kao naposljetku i sve povrće i voće koje bake uzgajaju! Kako ne bi bile na gubitku jer nam je svježi češnjak prežestok pa ga rijetko jedemo, njegove aromatične glavice redovito rostamo i spremamo u maslinovo ulje! Takav rostani češnjak koristimo u krem juhama, dodajemo ga u krumpir pire, razne namaze koje radimo same, sir i vrhnje ili u tjesteninu. Odličan je u domaćim umacima za salatu ili za izradu aromatiziranog maslaca, a ulje u kojem se nalazi koristimo umjesto običnog maslinovog ulja te kada pečemo kokice, kao i naše domaće ljuto ulje! Krenimo sa pripremom!





Rostani češnjak u maslinovom ulju

Sastojci:

glavice češnjaka
maslinovo ulje
morska sol


Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200ºC, a glavice češnjaka očistite tako da im skinete samo nekoliko vanjskih slojeva koji su prljavi - glavice bi trebale ostati čitave! Očišćenim glavicama odrežite vrh i stavite ih posudu za pečenje pa prelijte maslinovim uljem i posipajte morskom soli. Pecite oko 20 - 30 minuta, odnosno dok češnjevi ne omekšaju. Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se malo ohlade pa istisnite iz kore i stavite u čistu staklenku! Za količinu češnjaka na slici koristile smo staklenku od 1 dl, a najbolje je ako imate koristiti one sa vakuum poklopcem! Češnjak prelijte maslinovim uljem i čuvajte u hladnjaku gdje može stajati navodno i do nekoliko tjedana, ali mi uvijek pravimo manje količine pa sve potrošimo za čas! Najčešće ga pripremamo kada i rostano povrće, pa sve pečemo u isto vrijeme! Na taj način štedite struju pa ne morate zbog par glavica grijati pećnicu!





Kao što smo već napisale, rostani češnjak možete koristiti za mnoštvo raznih jela, a nama odlično paše i uz ovaj fini uljevak od tikvica! :)


Ljubitelji ovog luka, na  blogu mogu naći i recept za krem juhu od češnjaka ili zeleni umak sa češnjakom i začinskim biljem!

Volite li češnjak?
Da li ste već pravili nešto slično?
Imate li kakvih zgodnih recepata u kojima je češnjak glavna zvijezda?

Ako isprobate ovaj rostani češnjak pošaljite nam koju fotkicu i vaše utiske! :)

Vikend je pred nama pa odvojite malo vremena za nešto u čemu uživate!
Pozdrav od Maja


Broj komentara: 6 :

  1. Mmm. Češnjak. <3 Ja ga obožavam, a suprug baš i nije neki fan pa moram s njim oprezno. No, pretpostavljam da ovako pečen nije jako intenzivan, jel?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da, pun je okusa, ali nije žestok! Meni inače baš smeta češnjak svjež, ali ovako ga mogu jesti! :)

      Izbriši
  2. Jedino što sam probala od češnjaka je krem juha. Predobra je =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako budeš imala prilike probaj ovo, ako ti se sviđa juha, sigurne smo da bi ti se i ovo svidjelo!

      Izbriši
  3. Izgleda tako slasno...fotke su odlične!

    http://www.fashionpumpkin.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Svetlana! Drago nam je da ti se sviđaju! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!