srijeda, 14. listopada 2015.

DIY: Platneni ruksak

Stvarno nas raduje kada nekoga možemo obradovati nečim što smo same napravile! Iako u zadnje vrijeme imamo sve manje vremena za kreativnost pa neki zahtjevniji projekti moraju čekati, one jednostavnije ipak uspijemo realizirati! Takav projekt je bio i izrada ovog platnenog ruksaka! Iskoristile smo priliku da usput napravimo i tutorial, ali da nismo slikale korake ova torba bi bila puno brže gotova!

*FOR ENGLISH VERSION CLICK HERE!*


Što vam je potrebno:

čvrsta tkanina u 2 boje, deblja špaga dužine 2 m, mašina za šivanje, škare, metar, pribadače, kreda
ziherica, glačalo.

Postupak:

Izrežite tkaninu! Trebat će vam 2 komada tkanine dimenzija  40 cm x 24 cm za gornji dio, jedan komad dimenzija 40 cm x 42 cm za donji dio i od iste tkanine 2 komada dimenzija 36 cm x 10 cm. Pazite da vam tkaknine budu otprilike jednake debljine! Kada ste izrezali tkaninu, sve stranice porubite cik-cak bodom!

Na trakama dimenzija 36 cm x 10 cm koje ste prethodno izrezali i porubili, presavijte 1 cm kraćih bočnih stranica prema naličju  i sašijte uz rub, kao na slici!


Prislonite stranicu tkanine za gornji dio dužine 40 cm uz rub tkanine za donji dio iste dužine, tako da su naličjem na naličje. Spojite ih pribadačama pa isto ponovite sa suprotnom stranom tkanine za donji dio i drugim komadom tkanine za gornji dio! Kada ste sve učvrstili pribadačama, sašijte 1 cm od ruba koristeći trostruki šav! Na kraju razdvojite i ispeglajte šav na naličju. Ovako ćete dobiti jedan dugački komad tkanine dimenzija 40 cm (širina) x 86 cm (dužina).



Male komade tkanine (dimenzija 36 cm x 10 cm) presavijte na pola po kraćoj stranici tako da je naličje na naličju i rub na kojem je šav spojite na sredinu gornjeg ruba tkanine kojoj je lice prema vama! Sašijte 1 cm od ruba trostrukim šavom, cijelom dužinom trake koju ste spojili! Na taj način ćete od trake dobiti cijevasti dio kroz kojeg ćete kasnije provući špagu! Isto ponovite sa trugom trakom i suprotnim rubom tkanine!


Cijevasti dio ruksaka koji ste upravo sašili preokrenite tako da vam šav bude sa donje strane, prepeglajte i sašijte uz rub cijelom dužinom tkanine, kao na slici!




Tkaninu savijte na pola tako da su cjevasti dijelovi preklopljeni jedan na drugom! Kroz jedan kraj špage zakačite zihericu pa sve zajedno provucite kroz cjevasti dio tkanine sa desna na lijevo na jednoj strani, pa u suprotnom smjeru tj. sa lijeva na desno kroz drugi cjevasti dio i onda opet sa lijeva na desno kroz prvi cjevasti dio (onaj kroz kojeg ste prvo provukli špagu)! Na kraju još samo poravnajte špagu tako da sa obje strane bude jednako dugačka.




Okrenite tkaninu licem na lice, tako da je naličje prema vama, špagu stavite u unutrašnjost između dvije tkanine i krajeve provucite na 10 cm od donjeg ruba! Bočne stranice učvrstite pribadačama i sašijte 1 cm od ruba trostrukim šavom, a dio gdje je špaga dodatno pređite naprijed-nazad! Krajeve špagica prošijte cik-cak šavom nekoliko puta kako se ne bi raspadali, a ako ste koristili tanju špagu možete ih i zavezati na čvor!




Okrenite torbu na lice i gotovi ste! :)


Naša torbica je razveselila svoju novu vlasnicu, a mi smo obećale napraviti još koju u drugačijoj kombinaciji boja! Zašto i ne bi kad je stvarno lako! 




Ova torbica je zgodna i zato što za nju nisu potrebni veliki komadi tkanine pa možete reciklirati neke odjevne komade koje više ne nosite ili ostatke materijala iz nekih drugih projekata pa ona može biti i u više boja od dvije! Bitno je samo da različite komade tkanine spojite da dobijete komad širine 40 cm i dužine 86 cm! Tkaninu možete i ukrasiti pečatima, omiljenom fotografijom i vezom ili slikom koja vam se baš sviđa!

Pustite mašti na volju i napravite sami svoj unikatni platneni ruksak ili ga napravite kao dar nekoj dragoj osobi! :) 

Ugodnu i kreativnu sredinu tjedna žele vam Maje!

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!