srijeda, 2. rujna 2015.

SKITAMO: Split


Kada imate malo vremena, a uz to još neki grad kroz gužvu obilazite sa klincima koji imaju svoju volju (i ne žele se maknuti od male makete povijesne jezgre), vrlo je teško napraviti dobre fotke. Teško je zabilježiti svaki detalj koji vas je oduševio, ali takvih detalja je u Splitu ionako previše pa svu njegovu ljepotu ne bi uspjele dočarati čak ni da smo mogle na miru šetati praznim ulicama!


Iako je nekima bilo dovoljno obići minijaturnu verziju grada, drugi su ipak htjeli vidjeti što je to tako čarobno u gradu podno Marjana. Iako totalno neočekivano, Split nas je ubrzo uvjerio da je jedan od najljepših gradova koje smo do sada vidjeli. Nastao oko palače koju je izgradio car Dioklecijan, ovaj grad ima iznimno bogatu povijest, dugačku čak 17 stoljeća. Povijesna jezgra, zajedno sa spomenutom Dioklecijanovom palačom, nalaze se na spisku UNESCO-ve svjetske baštine, i u njoj možete vidjeti sve od antičke, romaničke i gotičke arhitekture, preko renesansne i barokne sve do moderne koja se nekim čudom savršeno uklopila u ostatak!
Teško je izdvojiti što nas se najviše dojmilo, svjetski slavne znamenitosti, uske kamene uličice i prolazi, prekrasan park na rivi tik uz more, živopisne drvene škure na fasadama ili opuštenost lokalnog stanovništva (koja je nama kontinentalcima iz manjih i ne turističkih sredina često teško shvatljiva) unatoč velikim gužvama i moru turista. Teško je ovdje ne osjetiti duh nekih davnih vremena i ne razmišljati o tome tko je šetao istim ovim kamenom prije nekoliko stoljeća.

















Kako smo za šetnju gradom imali samo dva popodneva i mrak nam je prebrzo pao, nismo uspjeli obići i zabilježiti sve što smo željeli, ali vidjeli smo dovoljno da se oduševimo. Nismo ni sjedili po kafićima i restoranima (jer su klinci bili pre hiperaktivni da bi bili na jednom mjestu duže od 5 minuta), ali ako vas zanima, odlične i tople postove možete naći na blogu Swan Lake Act 5, ovdje i ovdje! Žao nam je što nismo uspjeli Split doživjeti kroz tu njegovu stranu po kojoj je jednako poznat, ali vjerujemo da ćemo se vratiti ponovo jednom, kada mališani malo narastu i bude ih lakše obuzdati! ;)

Da li ste već bili u Splitu? Što vam se najviše svidjelo?
Da li vas je neki grad u posljednje vrijeme posebno oduševio?
Gdje ste vi skitali ovo ljeto?

Pišite nam o svojim putovanjima, a što smo sve mi posjetile ove godine možete pogledati na oznaci 'Skitamo'!

Uživajte gdje god da ste! :)

Pozdrav od Maja

2 komentara :

  1. Moram jos jednom reci koliko vam je super blog! Vidim ove godine ste se bas naskitali, uzivala sam u citanju, i sigurno cu se jos vratiti kad budem zalazila u pomenute krajeve. Hvala sto nas pominjete, puno pozdrava iz Beograda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Silvija, jako nam je drago da si zadovoljna s nama i osjećaj je naravno uzajaman, a spominjanje apsolutno zasluženo! ;) <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!