srijeda, 26. kolovoza 2015.

DIY: Označivač za knjige


Čitanje je kul i kroz knjige možete proživjeti tisuće života! Iako trenutno najviše čitamo dječju literaturu, uvijek smo uživale u čitanju. Kako su nas učili da se knjige moraju čuvati, nikada nismo imale naviku savijati kutove stranica kako bi znale gdje smo stale. Umjesto toga smo koristile označivače stranica, a kako napraviti jedan vrlo zgodan, u obliku mašne, pokazati ćemo vam upravo! :)


Što vam je potrebno:

komadić čvrste tkanine (22 cm x 17 cm), ukrasna traka, tanke gumice (40 cm), škare, metar, pribadače, mašina za šivanje (ili igla i konac).


Postupak:

Izmjerite i izrežite tkaninu dimenzija 22 cm x 17 cm. Na ovaj način ćete dobiti mašnu visine 20 cm i širine 8 cm, ali veličinu možete prilagoditi sami ovisno o formatu knjige! Preklopite tkaninu po kraćoj stranici, sašijte 0,5 cm od ruba i porubite cik-cak bodom, mašinom ili rukom! Dakle stranica koju uz čiji rub ste napravili šav je ona od 22 cm! Na ovaj način ćete dobiti cijev!


Izmjerite i izrežite dva puta po 20 cm tanke gume. Ova dimenzija odgovara većini formata knjiga (osim baš velikih A4), ali to može varirati ovisno o jačini i rastezljivosti gumice pa provjerite tako da nategnete gumu preko korica!





Okrenite šav na sredinu 'cijevi' pa kroz nju provucite gumice. Jednu gumicu pribadačom učvrstite u jedan kut, drugu u drugi, kao na slici! Sašijte trostrukim šavom i porubite cik-cak bodom! Ako šijete rukom vodite računa da ste gumice čvrsto sašili kako se ne bi izvlačile!



Preokrenite tkaninu na lice, kraj koji nije sašiven savijte prema unutra pa u kutove 'cijevi' ugurajte gumice i učvrstite pribadačama. Sašijte pažljivo uz rub, a zatim sašijte i drugi kraj uz rub kako bi bili jednaki!



Stisnite tkaninu na sredini i izmjerite koliko ukrasne trake će vam trebati! Izrežite ukrasnu traku, okrenite ju tako da je naličje prema vama, učvrstite pribadačom pa sašijte uz rub, pazeći da ne uhvatite i tkaninu! Ako koristite sintetički traku, rubove možete malo spaliti upaljačem, a ako koristite pamučnu traku sašijte cik-cak bodom! Trakicu nakon što ste sašili okrenite oko svoje osi, tj. na lice! 





I gotovo! :) Ako ne želite da označivač bude u obliku mašne, jednostavno preskočite korake pod brojem 5! U tom slučaju označivač može biti i uži!



Namjestite vaš novi označivač na omiljenu knjigu tako da prvu gumicu postavite na mjesto gdje ste stali, a drugu možete navuči preko korica! :)




Kako nas od nove školske godine dijeli svega par dana, ovakav označivač može biti i zgodan dar za vaše male đake uz koje će čitanje lektira biti puno lakše, a sigurne smo da bi bio i lijep dodatak kada nekome darujete knjigu.

Svojim školarcima osim ovog označivača možete napraviti i jednostavnu pernicu te reflektirajuće bedževe za torbu kako bi im povećali vidljivost u prometu! Osim ovih, u nedavnom top 5 postu naći ćete još neke tutoriale za povratak u školske klupe

Kako vam se sviđa ova ideja?
Koristite li označivače za knjige?
Dali ste već nešto slično i sami pravili?

Pišite nam i šaljite fotkice! :)

Kreativni pozdrav od Maja

Broj komentara: 11 :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!