srijeda, 19. kolovoza 2015.

SKITAMO: Jajce, BiH


Na putu prema moru svratili smo u Jajce vidjeti slapove! Jajce je prekrasan mali gradić bogate povijesti, koji se nalazi u Središnjoj Bosni na ušću rijeke Plive u Vrbas. Iako poznat kao jedini grad sa vodopadima u samom centru, koji su ujedno i ušće, Jajce pruža puno više!

Najstariji spomenik od njih 22 koliko grad broji je hram boga Mitre, indoiranskog božanstva Sunca i svjetlosti, čiji su kult iz Male Azije u Jajce donijeli rimski vojnici. Hram Mitrej je izdubljen u stijeni, ima tri mala žrtvenika i kameni kip Kautopatesa bez glave.


U gradu se nalazi i srednjovjekovna tvrđava okružena bedemima sa kulama i kapijama, a sama citadela se nalazi na nadmorskoj visini od 470 metara. U sklopu tvrđave je Medvjed kula, jedna od najstarijih fortifikacijskih obilježja u BiH, a na putu prema tvrđavi nalazi se Sahat kula, koja je u srednjem vijeku bila prvobitni ulaz u grad. U podnožju citadele nalazi se i crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke koji je sagrađen naknadno. U toj crkvi je okrunjen zadnji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Tijekom otomanske vladavine crkva je pretvorena u džamiju sultana Sulejmana II.

U mekom kamenu unutar gradskih zidina uklesane su Katakombe, podzemna grobnica vojvode Hrvoja Vukčića, osnivača grada, i njegove obitelji. U ovoj podzemnoj građevini se osim kripte nalazi i kapelica.


Uspomene na nešto noviju povijest možete naći u Domu AVNOJ-a, tj. Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a osnovanom 1953. godine. Ovaj muzej je bio centralna jugoslavenska muzejska institucija memorijalnog tipa, devastirana tijekom zadnjeg rata, ali obnovljena i ponovo stavljena u funkciju 2008. godine. Na drugom zasjedanju AVNOJ-a održanom 29. 11. 1943. godine, Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije konstituirano je u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije, oformljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije, a izbjegličkoj vladi i Kralju Petru II Krarađorđeviću je zabranjen povratak u zemlju. Prisustvovali su mu novoizabrani maršal Jugoslavije Josip Broz Tito, Ivan Ribar, Moša Pijade, Boris Kidrič i dr., a zasjedanje je rezultiralo donošenjem odluka kojima je u osnovama završeno stvaranje državne organizacije nove Jugoslavije pa se 29. 11. u bivšoj državi slavio kao Dan Republike.

Kada ste završili obilazak brojnih znamenitosti u gradu svakako svratite na izlet do Velikog i Malog Plivskog jezera između kojih se nalazi kompleks vodenica na Plivi. Vodenice koje se nazivaju Mlinčići su ljudima iz okolnih sela služile kao mlinovi za žito za što su davali ušur odnosno desetinu. Dan mljevenja je bio određen točno za svaku obitelj, a raspored se strogo poštivao. Osim što možete uživati u prekrasnoj prirodi, ovdje možete i ući u novo obnovljene vodenice i vratiti se u neka druga vremena.

Osim navedenih znamenitosti u Jajcu se nalaze i brojne druge pa će vam za obilazak trebati puno više od nekoliko sati. Čak da vam Jajce nije u planu kao krajnja destinacija, svakako je uvrstite kao usputnu točku svog putovanja, ako ste u mogućnosti, jer toliko povijesti na jednom mjestu uz toliko prirodne ljepote i mogućnosti aktivnog odmora rijetko gdje ćete naći! 

Da li ste već bili u Jajcu? 
Što vas se najviše dojmilo?
Da li ste posjetili neke zanimljive gradove ili mjesta nedavno?

Nama je žao što nismo u ovom divnom gradu mogli provesti više vremena i svakako bi ga voljeli ponovo posjetiti!

Pišite nam o svojim putovanjima i uživajte gdje god da se nalazite!

Pozdrav od Maja


2 komentara :

  1. Divno! Ja sam iz Bosne i bas planiram uskoro da posjetim Jajce...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Helen! Sigurna sam da ćeš uživati u ovom prekrasnom povijesnom gradu! Javi nam svoje utiske! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!