petak, 11. srpnja 2014.

U KUHINJI: Tahini s medom

Tahini je pasta koja se dobiva mljevenjem preprženih sjemenki sezama koje se pomiješaju s uljem  u gustu smjesu. Ova pasta visoke nutritivne vrijednosti najviše se koristi u bliskoistočnoj, azijskoj, ali i u mediteranskoj kuhinji za pripravu raznih jela, ali i samostalno kao namaz za kruh. Sjemenke sezama vrlo su zdrave jer su bogate kalcijem, fosforom i magnezijem pa služe u prevenciji osteoporoze kod žena i regulaciji hormona. Budući da sadrže omega 3 masne kiseline, uvođenjem ovih sjemenki u prehranu smanjit ćete razinu kolesterola u krvi.
Mi tahini najčešće koristimo u pripravi humusa (namaza od slanutka), a sada smo odlučile probati jednu slatku verziju tahinija koja je rasprostranjena u grčkoj kuhinji, a to je tahini s medom! Kombinacija meda i sezama ojačava imunitet i učinkovita je u borbi protiv prehlada, bronhitisa i sličnih bolesti povezanih s dišnim sustavom. A ne moramo ni reći da je odličnog okusa!


Tahini s medom

Sastojci:

100g sjemenki sezama
2-3 žlice ulja po izboru ( maslinovo, suncokretovo, sezamovo...)
med

Postupak:

Sjemenke sezama najprije prepržite na suhoj tavi da lagano dobiju boju. Dobro miješajte i pazite da vam ne zagore! Kada se sjemenke ohlade, sameljite ih, najbolje u električnom mlincu za kavu ako ga imate ili u blenderu. Bitno je da se sjemenke što više usitne, gotovo u prah. Samljeveni sezam zatim pomiješajte s uljem (mi smo stavile maslinovo) da dobijete glatku smjesu. Dobivenoj smjesi dodajte med u jednakom mjeru. Najbolje bi bilo da za prvi put stavite malo manje meda pa ćete vidjeti odgovara li vam okus i dodati još ako želite. Mi smo stavile domaći cvjetni med, ali možete koji god imate. 




Namaz možete dosta dugo držati u hladnjaku. Ako duže stoji, ulje će se izdignuti na površinu pa je potrebno samo prije upotrebe namaz dobro promiješati.
Namažite na kruh, pospite sjemenkama sezama i navalite!

Mi smo probali dati klincima i na našu veliku sreću im se svidjelo! A budući da jedan kreće na jesen u vrtić ovo ćemo češće pripremati za jačanje imuniteta prije vrtića!

Pronašle smo recepte u kojima se umjesto meda stavlja pekmez. Ako netko odluči isprobati tu verziju neka nam javi kako je ispalo!

Pozdrav,
Maje

3 komentara :

  1. i ja često pravim tahan.
    uglavnom ga namažem na hljeb i preko još malo džema.
    samo ja to jedem u kući, ostatak familije ne voli.

    OdgovoriIzbriši
  2. e samo da dodam za mljevenje: ja stavim u multipraktik i meljem dok susam ne počne puštati svoju masnoću, bude kao gusta pasta prije nego prah. onda još malo ulja dodam da razrijedi i to je to.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A mi obično pravimo manje količine, premalo za multipraktik, al kontamo da je bolje tako jer se manje ulja dodaje! Moramo probati ovo sa džemom, sigurno je fino, još ako je neki kiselkasti! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!