srijeda, 2. srpnja 2014.

SKITAMO: Čamcem po Kopačkom ritu


Park prirode Kopački rit, močvarno područje nastalo djelovanjem Drave i Dunava nalazi se u Baranji, nadomak Osijeka. Samo područje sa svojim barama (depresije) i gredama (povišeni dijelovi) ima oblik delte i naziva se 'unutrašnja delta', fenomen koji nije zabilježen nigdje u Europi, pa ima svjetski značaj. Iako tijekom godine značajno mijenja svoj izgled, u parku se nalaze dva veća jezera, Kopačko jezero (površine oko 220 ha) i jezero Sakadaš, jedine površine stalno pod vodom!


Kopački rit koji se prostire na 17 700 ha je poseban zoološki rezervat, a zbog velike biološke raznolikosti uvršten je u 'Popis močvarnih i vlažnih područja od međunarodnog značaja', sukladno odredbama Ramsarske konvencije. Osim toga nalazi se i na listi programa 'Important Bird Areas' Bird Life International udruženja osnovanog s ciljem zaštite ptica i njihovog staništa te zaštite globalne biološke raznolikosti.


Osim raznolike vegetacije sa preko 300 flornih vrsta (različiti tipovi šuma, veliki broj različitih močvarnih i vodenih biljaka), u Kopačkom ritu možemo naći i preko 400 vrsta beskralježnjaka, 44 vrste riba (najveće rastilište i mrjestilište riba Podunavlja), 10 vrsta gmazova, 11 vrsta vodozemaca, 54 vrste sisavaca (obični jelen, obična srna, divlja svinja, divlja mačka, obični jazavac...), te čak 293 vrsta ptica od kojih su mnoge vrste ugrožene u svjetskim (orao štekavac)  ili europskim razmjerima (crne rode, stepski sokol, bijele čapljice, divlje guske, njorke).


Iako Kopački rit često posjećujemo bicama, još od malena ga nismo imale priliku obići čamcem! Doživljaj je neopisiv! Bježeći od rojeva komaraca i vrućine stigli smo do čamca i ukrcali se! Na vodi je potpuno druga priča, dosadnih krvopija nema, a vjetar ugodno pirka!



Imali smo tu sreću da vidimo i crnu rodu (na slici ispod!), vrlo rijetku pticu koja se ne viđa često, čak ni u ovom ornitološkom rezervatu! Osim rode vidjeli smo brojne druge vrste ptica od kojih su nam se najviše svidjeli mali simpatični gnjurci, jednu ružnu vodenu zmiju (nije nam se uopće svidjela) i srnu koja nam je preplivala put! :)



Vozeći se uskim kanalom došli smo do Kopačkog jezera, najvećeg jezera u cijelom Parku prirode! Ogromna vodena površina okružena drvećem stvarno izgleda prekrasno! Nakon kratkog uživanja u suncu i tišini krenuli smo natrag!



Izlet u Kopački rit je za sve od reda bio pravi doživljaj, a posebno za klince koji su bili totalno oduševljeni! Uživali smo u prirodi i potpuno napunili baterije, kao što se to samo na ovakvim mjestima može! 


A vi, da li ste već bili u Kopačkom ritu? Koje Parkove prirode ste posjetili i koje bi nam preporučili?
Koliko vam je važan boravak u prirodi?
Gdje najviše volite provoditi slobodno vrijeme?

Mi se trudimo što češće sa klincima pobjeći od svakodnevnih briga i strke u neko zelenilo, po mogućnosti uz vodu, jer znate i sami kako voda opušta i smiruje!

Ako već niste posjetili Park prirode Kopački rit, svakako si to pokušajte uključiti u planove! Sve informacije i pregršt prekrasnih fotografija flore i faune možete naći na službenim stranicama pa nemojte gubiti vrijeme! :)

Pozdrav od Maja


Broj komentara: 8 :

  1. Ja sam bila davno jos u osnovnoj skoli i uvek sam se radovala kada smo isli tamo.
    Imam zelju Saletu da docaram divnu mocvarnu Baranju, ali nikako.Nadam se uskoro, kada beba malo poraste.Znaci na godinu :)

    Divne fotke i super tekst :)

    OdgovoriIzbriši
  2. prosto ne znam šta da kažem, prelepo..
    kakav je tek osećaj tamo, mm...
    maznuću par slika nije problem?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Je divno je tamo, pravi zen! :) Naravno da nije problem, posluži se fotkama, samo pliz stavi link ako češ ih kačit na net! :)

      Izbriši
  3. Bila sam na Kopačkom ritu prije dvije godine i bilo je lijepo, iako zbog niskog vodostaja nismo oplovili cijelu planiranu rutu. No meni osobno, puno ljepše i draže otkriće je Park prirode Papuk. Od vožnje cestama preko prostora cijelog parka, planinarskog doma i park-šume Jankovac, penjanja na Ružica grad, do kampiranja uz jezero u mjestu Duzluk. Vraćala sam se nekoliko puta, i sigurno ću opet. Toplo preporučam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažemo se da je na Papuku divno, i mi često odemo i uvijek se iznova oduševimo ljepotom tog dijela! Hvala na komentaru i preporuci!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!