ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

U KUHINJI: Sirup od lavande


Lavanda je u cvatu, obožavamo njen miris i veselimo se što konačno stare zalihe suhih cvjetića možemo zamijeniti novim i svježim! Lavanda, osim brojnih ljekovitih svojstava i divnog mirisa koji umiruje i opušta, ima i prekrasan delikatan okus pa ju mi koristimo za pravljenje sirupa kojim sladimo limunade i osvježavamo se cijelo ljeto! :) Sirup se pravi vrlo lako i brzo je gotov, a za njega možete koristiti i suhu lavandu, pa svakako naberite i spremite malo za tu svrhu! ;)


Sirup od lavande

Potrebno vam je:

4 dl muscovado ili demerara smeđeg šećera (ili običnog bijelog)
2 dl vode
1 žlica cvjetova i pupova lavande (svježih ili suhih)
šerpica sa debljim dnom
gaza i cjediljka
staklena bočica
ljevak

Postupak:

Pomješajte šećer, vodu i cvjetove lavande u šerpici sa debljim dnom i stavite na laganu vatru! Miješajte povremeno sve dok se šećer ne otopi i pazite da vam ne kipi i zagori po stjenkama! Kada se šećer potpuno otopio maknite šepiru sa vatre i ostavite da se ohladi. Kada je sirup ohlađen, procijedite ga kroz cijediljku u koju ste stavili gazu i pomoću ljevka prebacite u čistu staklenu posudu! Od ove količine bi trebali dobiti oko 3 dl sirupa, a ako ne želite praviti toliko, jednostavno smanjite količine tako da vam odnos šećera i vode bude 2:1! 


Limunada (po osobi):

Iscijedite pola limuna i dodajte žličicu-dvije sirupa! Prelijte hladnom gaziranom mineralnom, sodom ili običnom vodom, promiješajte i uživajte u osvježenju! :)



Ovaj sirup možete koristiti i za zaslađivanje toplog ili hladnog čaja, za ledenu ili običnu kavu, koktele, domaći sladoled, kolače i kreme, a možete ga koristiti i kao sirup za perlice tapioke kada pravite bubble tea! Što god vam padne na pamet! :) Super je što kada ga potrošite na brzinu možete napraviti novu turu, dovoljno je samo da osušite malo lavande koju možete koristiti i kao čaj!

Jeste li već pravili sirup i limunadu od lavande? Kako vam se sviđa?
Ako niste, hoćete li probati?
Kojim napitcima se vi osvježavate tijekom ljetnih vrućina?

Pišite nam! :)
Maje


Broj komentara: 7 :

  1. ooodličan recept i ideja! pravim 100 % :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Drago nam je da ti se sviđa! Javi kako kad probaš!:)

      Izbriši
  2. probati ću, hvala na receptu!
    p.s. toliko mi posla daješ, svako malo neki dobar recept koji moooram isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) drago nam je da ćeš isprobati, svakako javi dal ti se sviđa! ;) a ovo drugo, znam kako ti je, kad bi počela isprobavati sve što bi htjela i što sam spremila, bila bi u kuhinji bez prestanka par mjeseci! ;)

      Izbriši
  3. Ja sam vec pravila nesto slicno. Manager je pitanje je da li moz duze d stoji ako napravim vecu kolicinu i dali mora dA Stojkovic's u frIzideru?

    OdgovoriIzbriši
  4. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja nisam pravila veće količine pa ne mogu reći za sigurno, ali s obzirom da je to šečerni sirup, a šećer konzervira, moglo bi...iako postoji mogućnost da bi šećer iskristalizirao tijekom stajanja! Mislim da je možda ipak bolje praviti manje količine!

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!