petak, 22. rujna 2017.

INTERIJERI: Kod Irene sa bloga Kreativice

Blog Kreativice sam našla sasvim slučajno, preko nekog komentara na nekom drugom blogu, ne sjećam se više kojem. Estetski me odmah privukao, a nakon što sam uhvatila vremena da na miru sjednem i pročitam nekoliko postova, zaključila sam da će to definitivno biti jedan od mojih omiljenih blogova! Zašto? Zato što je zanimljivo pisan, prijateljski nastrojen i tematski zabavan! Blog piše jedna prezgodna beograđanka Irena sa stalnom adresom u Ljubljani. Majka je dvije preslatke djevojčice, Julije i Kasje, a u Ljubljanu ju je dovela ljubav! Osim obitelji voli vintage odjeću, diy projekte i uređenje prostora, a upravo je njen osjećaj za lijepo bio presudan da ju zamolim za gostovanje u rubrici Interijeri! Na moje veselje, prihvatila je poziv, a što ima za reći o svom domu pogledajte u nastavku! 

'Bila je to ljubav na prvi pogled. Pa ovde ne pričam o mom mužu - to je bila ljubav na prvi, pa onda drugi pogled, onda smo za neko vreme te poglede izmenjivali samo putem poruka i Skypa dok je on studirao u Ljubljani a ja u Beogradu. Ali smo se zato, posle gledanja raznoraznih polovnih stanova i nakon godina provedenih kao podstanari, istovremeno zaljubili u stari stan iz šezdesetih koji sada nazivamo našim domom. 

Iako je stan bio u originalnom stanu (čitajte stari parket, staro kupatilo i kuhinja, mnogo mračnih kutaka) odmah smo primetili njegov potencijal. Nije nas zanimalo kako je sada već kako može da bude. Kuckali smo po svim zidovima i bili oduševljeni kada smo shvatili da većine  možemo da se otarasimo. Bilo je potrebno da srušimo pet zidova kako bi kuhinju, trpezariju, dnevnu sobu i hodnik pretvorili u jednu otvorenu svetlu celinu. I tako je počeo domino ili bolje reći Lego efekat: pošto smo srušili zidove, shvatili smo da moramo da zamenimo i promenimo put električnim kablovima, kuhinju je trebalo ugurati izmedju dva zida u kojima su bile smeštene cevi… “Parket je suviše oštećen”. Ok, treba nam nov parket ali hajde da uradimo i novu izolaciju ispod njega… Kažem vam, poput Lego kocki samo što u ovom slučaju nismo gradili već jednu po jednu skidali. 



Da li smo negde na sredini procesa zažalili i poželeli da smo kupili neku novogradnju? Ne, nikako, jok. Ideja je oduvek bila da kupimo stan sa istorijom, koji ćemo moći da obnovimo po našim željama i da onda u njemu pišemo svoju istoriju. Nikada ne bi mogli da živimo u stanu koji je neko drugi osmisli za nas - jednostavno, imamo suviše ideja, želja, neku svoju estetiku a i tvrdoglavi smo. A ta tvrdoglavost dobro dođe kada majstora ubedjuješ da umesto pločica u kuhinju položi parket (“a šta ako vam mleko prekipi”), da srušiš zid koji vodi na terasu i tamo staviš staklena vrata (“duvaće vam”) ili insisitiraš da u spavaćim sobama ostane stari parket iz poštovanja do istorije stana (“ne bi radije stavili novi”).



Da, tvrdoglavost ali i strpljenje dobro dođu kada sve radiš sam - bez arhitekte, projektanta, vođe radova. Ali onda se desi: one kockice koje ste mesecima rastavljali konačno počnu da se (ponovo) sastavljaju. Pa onda svako od nas nešto svoje doda: ja sam običan, beli, stari IKEA cipelarnik obojila, obnovila stolice koje smo mesecima pasionirano sakupljali, muž je do besvesti išmirglao i obnovio staru komodu te za Božić napravio kućicu za lutke za naše dve devojčice, ćerke su svojim divnim crtežima doprinele da imamo galeriju u kući. Malo po malo, sitnicu po sitnicu i od prostora u kojem živite stvorite dom. I znate šta: niko nema baš ovakav ;)'


 **************

Kao što je napisala, dom Irenine obitelji je definitivno jedinstven, a jedinstvenim ga čine upravo ljubav i trud utrošeni u uređenje. Svaki kutak koji nam je pokazala zrači osobnošću i odraz je njih samih. Kako i sama pri uređenju našeg doma najviše volim sređivati stare, neželjene komada namještaja, prenamjenu i 'recikliranje', uvijek me veseli vidjeti kako to rade drugi, a Irena i njena obitelj to rade sjajno!

Kako vam se sviđa ovaj interijer? 
Što vam se najviše svidjelo?
Da li ste i sami skloni diy projektima u uređenju vaših domova ili preferirate kupovinu uporabnih i dekorativnih predmeta?

Ako su vas fotografije Ireninog doma zaintrigirale, više potražite na njenom blogu Kreativice, a pratiti ju možete putem Facebook-a i Instagram-a, vjerujte da ćete uživati!

Ostale slične postove potražite ovdje, a ako i sami imate neku zanimljivu priču oko uređenja koju biste voljeli podijeliti, slobodno se javite!


Hvala što ste svratili i ugodan vikend žele vam,
Irena i Maja

2 komentara :

  1. Divan dom, divan! Kreativice pratim na instagramu već neko vreme, nisam ništa manje ni očekivala. Nemam ni sluh ni njuh da u starim stvarima vidim blago kao što to imaju mnogi divni kreativni ljudi, ali zaista uživam u čitanju ovakvih tekstova i priča i želim da verujem da će se deo tog dara i na mene preneti jednog dana. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Jasmina, baš mi je drago da ti se sviđa Irenin dom, a instagram joj je pravi slatkiš za oko! :) Vjerujem da je i vaš dom divan jer je svaki dom koji se voli lijep, bez obzira na stil i ukus! <3 Nešto mi izgleda ne valja sa blogom, sad sam tek dobila notifikaciju za komentar, oprosti!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!