utorak, 29. kolovoza 2017.

DIY: Super praktični laneni ručnik

Kada se pakiramo na kampiranje, uvijek nastojimo količinu stvari koje nosimo svesti na minimum, a da pri tome ne dovedemo u pitanje komfor. Nositi što manje stvari nam je bilo posebno važno jer smo godinama na kampiranje išli sa malenim Twingom!  Bez obzira na to što sada na raspolaganju imamo puno veći auto, navike pakiranja su ostale iste. 
Jedna od stvari koja me je uvijek nervirala je to što ručnici (samo za tročlanu obitelj) zauzmu cijelu jednu putnu torbu! Znala sam da postoje ručnici od mikrofibre, ali htjela sam nešto prirodnije i manje štetno za okoliš! Vidjela sam i ručnike od konoplje, ali konopljino platno nisam mogla naći kod nas u trgovinama zbog čega sam odlučila istražiti da li se na isti način može koristiti dostupnije laneno platno! Ispostavilo se da može, a razlika između ove dvije vrste tkanina je u tome što konoplja ima mrvicu veću mogućnost upijanja vode (lan i konoplja imaju puno veću sposobnost upijanja od pamuka) i veću UV zaštitu. Kupila sam platno, sašila ručnik i ostala oduševljena! 

Ne samo da laneni ručnici odlično upijaju i suše (čak i mokru kosu), sami su suhi za puno manje vremena nego što je to potrebno za sušenje frotir ručnika! Zauzimaju vrlo malo mjesta, lagani su, a jednom kada odsluže svoje, možete od njih napraviti kuhinjske krpe. Na kraju puta ih jednostavno izrežite i bacite u kompost! Dodatan plus je što ručnike od lana stvarno lako možete napraviti sami! Čak i da nemate mašinu za šivanje, porubiti ih možete ručno ili ostaviti ne porubljene!

linen bathtowel diy
Potrebno:

1 m 100 % lanenog platna (širina je obično 1,5 m), komadić trakice, pribadače, mašina za šivanje ili igla i konac.


Postupak:

Kada kupite platno, dvije bočne stranice će imati 'industrijski' porub i njih ne morate dirati! Ostale dvije presavijte dva puta i učvrstite pribadačama pa sašijte!

linen bathtowel diy

Kako bi mogli svoje ručnike okačiti, dodajte im trakicu! Presavijte ručnik po dužoj strani na pola, označite sredinu i zatim postavite trakicu kojoj ste presavili rubove prema dolje! Učvrstite trakicu za ručnik pribadačama pa sašijte obje strane trakice trostrukim šavom!

linen bathtowel diy

linen bathtowel diy

I to je sva mudrost! Vaš ručnik je gotov! Po želji na isti način možete napraviti i manje, za lice i ruke, ali u tom slučaju ćete morati porubiti sve četiri strane ručnika! Trebalo bi i napomenuti i da se lan pere na 40 stupnjeva, a ako ga perete na višim temperaturama, malo će se skupiti!

linen bathtowel


linen bathtowel

linen bathtowel

Ovi laneni ručnici nisu dobri samo za put, već i za kod kuće! Zauzimaju vrlo mjesta pa su idealni za studente ili đake koje žive u domovima, ali i za sve koji su ograničeni prostorom! Nakon uporabe neće dugo biti mokri, a nakon pranja u perilici osušiti će se puno brže od frotir ručnika, što je posebno važno tijekom zime! Osim toga, više ih stane u perilicu, što znači da ćete povećati učinak pranja, smanjiti potrošnju vode i deterdženta, a samim time i negativan utjecaj na okoliš! ;)

Što kažete? 
Kako vam se sviđa ova ideja?
Da li ste koristili već nešto slično?
Kakvi su vam dojmovi?

Hvala na čitanju i ugodan dan vam želim!

Pozdrav od Maje <3

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!