srijeda, 19. travnja 2017.

RECENZIJA: Mooncup menstrualna čašica

Nedavno sam pisala o prednostima uporabe menstrualnih čašica općenito, a danas ću napisati nešto više o čašici brenda Mooncup koju sam, na svoju zamolbu, dobila na recenziju! Kod odabira menstrualne čašice važno je nekoliko činitelja, a to su: visina grlića maternice (koja se mjeri na ovaj način), obilnost menstruacije, tjelesna aktivnost, godine te da li ste, koliko i na koji način djece rodili. Danas postoji jako puno različitih vrsta menstrualnih čašica zbog čega je prije kupovine dobro riješiti test koji će vam pomoći da izaberete. Ovakav test možete naći u dokumentima Facebook grupe čiji cilj je razmjena informacija o alternativnim menstrualnim proizvodima, a ako vam se neda rješavati testove ili vam se neda naručivati neke posebne čašice, velike su šanse da će vam upravo Mooncup čašica odgovarati. Ove čašice se smatraju univerzalnim jer su dizajnirane za cerviks koji se nalazi na srednjoj visini pa samim time i odgovaraju velikom broju žena, a lako su dostupne.


Kako sam ja po prirodi nestrpljiva (što mi se dosta puta obilo o glavu), moja prva čašica je bila ona koja je u tom trenu bila najdostupnija. Isprobala sam ju odmah kada sam ju dobila, ne čekajući da dobijem menstruaciju! To je bila prva u nizu grešaka, jer čašicu uvijek treba isprobavati za vrijeme mjesečnice. Brzopleto sam zaključila da mi je čašica predugačka i odlučila nabaviti kraću koja je ujedno bila i manjeg obima. Ta manja čašica mi je naravno klizila van.... Nakon dva neuspjeha skoro sam odustala, ali sam si ipak na kraju dala još jednu šansu. Ove početničke greške ipak nisu bile uzalud jer su mi omogućile da jasnije sagledam problem pa sam se bacila u ozbiljno istraživanje i na kraju sam zaključila da bi mi po dimenzijama odgovarala jedino Mooncup čašica, a tako je i bilo! Mooncup je menstrualna čašica koju je dizajnirala žena kao ugodnu i ekološki prihvatljivu zamjenu za zdravstveno upitne jednokratne uloške i tampone. Čašica dolazi u dvije dimenzije: veličina A (dužina čašice 50 mm + dužina pipka 21 mm, obim 46 mm) za žene iznad 30 godina i žene koje su rodile prirodno te veličina B (dužina čašice 50 mm + dužina pipka 21 mm, obim 43 mm) za mlađe od 30 godina, žene koje su rodile carskim rezom, ali i žene iznad 30 godina koje se intenzivnije bave sportom odnosno odražavaju tonus mišića dna zdjelice koji inače s godinama prirodno slabe. Napravljena je od medicinski čistog silikona bez lateksa, izbjeljivača, umjetnih boja, BPA i toksina zbog čega je savršeno sigurna za žene sa osjetljivom kožom i sluznicom.


Čašica funkcionira tako da se umeće u rodnicu, pri čemu rub čašice priliježe uz stjenke rodnice i stvara vakuum. Krv na taj način ne istječe van iz tijela već se skuplja u čašici koja se nakon određenog vremena izvadi, ispere i vrati. Prednost ovoga je što nema neugodnih mirisa i ne morate nositi uložak! Također se smatra da uporaba menstrualnih čašica smanjuje grčeve i bol, obilnost menstruacije te pojavu gljivičnih infekcija što ipak nije dokazano. Mooncup menstrualna čašica ima oznaku 'vegan', a to znači da u izradi nisu korišteni sastojci životinjskog podrijetla niti je proizvod testiran na životinjama, što je mnogima od nas iznimno važno! Koristeći ovaj proizvod nećete samo čuvati okoliš, svoje intimno zdravlje te na kraju krajeva živce, već i vaš džep jer jednu Mooncup čašicu možete koristiti do 10 godina uz pravilno održavanje. Čašica će se isplatiti već u prvoj godini korištenja što znači da tijekom 9 od tih 10 godina nećete potrošiti ni kune za menstruaciju, a to je stvarno znatna ušteda! Mooncup čašica ne isušuje sluznicu niti uzrokuje iritacije, a može zadržati puno više krvi u odnosu na uloške i tampone, u što sam se i sama uvjerila. Ovisno o jačini menstruacije, možete ju prazniti svakih 4 do 8 sati, što ćete najbolje procijeniti tako da u početku češće vadite čašicu. Naravno, prilikom vađenja čašice morate voditi računa da vam ruke budu potpuno čiste! Ako niste u mogućnosti čašicu isprati u umivaoniku, ponesite sa sobom u toalet bočicu vode i problem je riješen! Čašicu povremeno tijekom korištenja možete oprati sapunom za intimnu njegu, ali to nije nužno. Prije korištenja ju uvijek prokuhajte oko 5 minuta u ključaloj vodi, a po želji možete ju prokuhati i nakon menstruacije.

Na sreću, moje iskustvo sa Mooncup čašicom je bilo pozitivno od samog početka. Proučavajući čašice prije odabira, pročitala sam da se neke od njih teže otvaraju nakon umetanja, što sa Mooncup čašicom nije bio slučaj. Prilikom svakog umetanja tijekom dva ciklusa koliko sam do sada koristila čašicu, ona se otvarala bez problema, bilo da sam koristila takozvani 'C fold' ili 'Punch down fold' za savijanje (ova dva načina savijanja čašice možete vidjeti na fotografijama ispod). Nakon početnog veselja zbog uspjeha sa umetanjem čašice, uslijedila je panika jer mi je čašica procurila, zbog čega sam morala nositi dnevni uložak. Odmah sam potražila moguće razloge i na kraju sam pretpostavila da se radi o krvi sa stjenki rodnice ili činjenici da jednostavno nisam dobro namjestila čašicu. U drugom ciklusu čašica više nije curila, tako da su moje sumnje bile točne! Također, u početku sam dosta osjetila vakuum kojeg čašica stvara nakon umetanja, ali taj pomalo neugodan osjećaj nestane nakon određenog vremena i u drugom ciklusu ga više nije bilo. Kako mi se grlić maternice nakon prvog dana menstruacije jako spusti, cijeli pipak čašice mi je virio van, ali to mi nije nešto pretjerano smetalo, niti je značajno smanjilo udobnost čašice zbog čega ga nisam odmah ni skraćivala. Vezano za skraćivanje, moja preporuka je da izdržite 1-2 ciklusa bez rezanja pipka dok ne skužite kako vam se grlić maternice 'kreće' jer vam se može desiti da previše smanjite pipak što bi kasnije moglo otežati vađenje čašice.Kako je Mooncup nešto manje zapremine (A veličina je zapremine 29,3 ml, a B zapremine 28.8 ml), ako imate izrazito obilne menstruacije čašicu ćete možda morati češće prazniti. Ipak, obilnost menstruacije najbolje je u stvari procijeniti uporabom čašice jer procjena pri nošenju uložaka i tampona često može zavarati pa možete misliti da su vam menstruacije obilnije nego što uistinu jesu. Ja sam smatrala da su moje menstruacije izrazito obilne prva dva dana zbog čega sam često praznila čašicu, ali ona se ni nakon 4-5 sati nije napunila do gornje oznake. Već nakon drugog dana izdržala mi je punih 8 sati, što je super jer zbog prirode posla kojeg obavljam često nisam u mogućnosti prazniti čašicu češće. Vađenje čašice je prolazilo također bez problema, na moje veliko iznenađenje! Nije mi se desilo niti jednom da sam sadržaj istresla po sebi ili po kupaonici, a nisam najspretnija osoba na svijetu! Na žalost za sada još nisam imala priliku voziti bicu sa čašicom niti ju koristiti tijekom plivanja pa ću to iskustvo naknadno dodati! Sve u svemu, na čašicu sam se navikla već u drugom ciklusu, jer sam imala nešto malo ranijeg iskustva, a vjerujem da će mi s vremenom biti još jednostavnije te da ću se naviknuti prazniti ju i van udobnosti svog doma što za sada još nije slučaj! :)

Ako se odlučite koristiti čašicu, predlažem da počnete polako te da ju isprobate kad ste kod kuće i na miru, dajte si vremena i budite strpljive. Normalno je da se u početku osjećate pomalo nelagodno ili da vas čašica žulja, ali ne odustajte prerano jer i to prođe kada se izvježbate u umetanju i vađenju čašice, odnosno kada joj nađete najbolji položaj. Neke žene se naviknu odmah, a nekima treba duže vrijeme, ali vjerujem da velika većina nakon korištenja čašice više ni ne pomisli na uloške i tampone! Dodatan plus je što više nećete morati ni razmišljati o kupovini ovih higijenskih proizvoda i menstruacija vas neće više moći uhvatiti nespremne! :)

Mooncup čašice naći ćete u Bio&Bio trgovinamaodređenim ljekarnama u svim većim gradovima Hrvatske, Mini Greeny web trgoviniRodin let web trgovini i E-kupi stranici, a dolaze u paketu sa platnenom vrećicom i uputama, upakirane u kartonsku kutijicu koja se može reciklirati! Detaljnije o proizvodu možete pročitati na Mooncup web stranici, gdje ćete osim informacija, moći naći i odgovore na često postavljana pitanja te savjete za korištenje!

Da li ste već isprobale Mooncup? Kakva su vaša iskustva?
Ako do sada niste, da li bi se odlučile za menstrualnu čašicu?
Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi?

Kao netko tko tek počinje ozbiljno koristiti čašicu, voljela bi čuti vaše mišljenje, iskustva i savjete!

Hvala što ste svratili i ugodan dan vam želim!
Maja

P.S. Ovaj post je urađen u suradnji sa zastupništvom Mooncup-a u Hrvatskoj, čašicu sam dobila na poklon, a sve napisano je moje iskreno mišljenje!

Broj komentara: 8 :

 1. Koristim MeLuna cup size L od jeseni. U prvom ciklusu sam se ispraksirala i meni je nezamjenjiva. Zpremine je 34ml, savršena za obilne menstruacije. Nisam isprobala niti jednu drugu, ali sam detaljno proučila prije kupnje koja bi mi odgovarala. Na youtube-u ima i video tutorijala uz (verbalno) objašnjenje o vrstama i koju odabrati. Kupila sam ju online u webshopu MeLuna, platila paypalom (16€+6€dostava). Ugodno koruštenje! :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Koliko znam, MeLuna ima najveći izbor čašica na tržištu i vrlo su povoljne! Super je što možeš birati dužinu, obim i tvrdoću pa vjerujem da si svatko može naći Melunu koja mu dobro paše! Na žalost ja sam kasno skužila da postoji i L shorty verzija, ali mislim da ću si ju naručit da probam! L mi je bila predugačka!

   Izbriši
 2. Super tekst, drago mi je da vidim da barem negde u blizini postoji zastupništvo neke od kompanija koje proizvode menstrualne čašice. Ja koristim danski OrganiCup već nekoliko meseci i prezadovoljna sam. Iako nikad nisam imala problema sa ulošcima/tamponima, smučilo mi se toliko trošenje novca i zagađivanje okoline, a da ne spominjem to što nikad zapravo nisam znala šta čime su ti proizvodi tretirani i šta zapravo sadrže. Postoje i tu opcije poput Natracare uložaka i tampona od organskog pamuka, ali oni su mi zaista preskupi i ipak završe negde na otpadu. Ne vidim razlog da se ikad vratim na staro. :) Razmišljam i ja da napišem tekst na ovu temu, mislim da treba razbiti taj tabu koji postoji i volela bih da devojkama, pogotovo mladim, eventualno predočim neke alternative kojih nisu bile svesne kada su menstrualni proizvodi u pitanju.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga Teodora, hvala na komentaru! Slažem se da je jako važno širiti riječ kako bi što više žena shvatilo da postoji još opcija koje su za okoliš daleko manje štetne, a za zdravlje daleko sigurnije! Ako napišeš post, molim te da ostaviš link ovdje u komentaru da mi ne promakne, voljela bih pročitati tvoje iskustvo! :)

   Izbriši
 3. Draga Maja, kao rado čitanu blogericu i tvoj blog sa pregršt divnih tema i savjeta, uvrstila sam te u svoj popis za The Versatile Blogger Award <3.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga Irena, od srca ti hvala! Baš si me ugodno iznenadila! <3 Odoh provjeriti! ;)

   Izbriši
 4. Koristim Lunette casice (vecu za prva dva dana menstruacije, te manju za sljedeca dva dana) negdje oko 6 mjeseci i stvarno sam prezadovoljna. Treba par ciklusa proc da se spraksas i da skuzis koliko duboko ih moras namjestit. Sad to vec ide gotovo pa savrseno. Svima bih preporucila koristenje casica jer stvarno olaksavaju zivot. Najgora nocna mora su mi bile prve noci perioda kad sam morala lezat samo na boku da se slucajno ne iscijedi sa strane (a dogadjalo se bez obzira). Nazalost su casice kod nas jos uvijek tabu tema. Preporucam ih svima a neke me cure jos uvijek gledaju u cudu da kako to mogu, da je to gnjusno, odvratno i nehigijenski?! Cak i moja ginekologica kaze da joj je samo jedna cura prije mene spominjala te casice. Cure drage, informirajte se, odaberite najbolju za sebe i provedite ostatak svog menstrualnog zivota sretne i bezbrizne. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U potpunosti se slažem! Meni je samo žao što nisam prije počela koristiti i što mi je trebalo toliko vremena da se ohrabrim! Hvala što si svratila! <3

   Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!