petak, 13. svibnja 2016.

U KUHINJI: Firentinski keksi


Firentinske kekse planiramo praviti od kad ih je treća Maja donijela na doček Nove godine. Ona ih je pravila po ovom receptu i dečki kažu da su bili savršeni pa od tad gnjave da ih pravimo! Ispunile smo im želju, ali smo kao osnovu koristile tradicionalni recept pa su keksići prilagođeni i veganima! Lako se prave, brzo su gotovi, a recept možete prilagodi po želji! Ovi keksići savršeno pašu uz neki fini čaj i garantirano popravljaju raspoloženje tijekom sivih, kišnih dana, kojih će, nadamo se, od sada biti sve manje! ;) Krenimo!


Firentinski keksi

Sastojci:

100 g badema u listićima (ili blanširanih)
50 g sušenih brusnica
50 g kandirane naranče
80 ml bademovog mlijeka
30 g smeđeg šećera
30 g kokosovog maslaca
30 g glatkog brašna
100 g tamne čokolade
mrvica soli

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180ºC, a pleh obložite masnim papirom. Na laganu vatru stavite mlijeko i šećer pa kad proključa maknite sa vatre i dodajte bademe, nasjeckane brusnice i kandiranu naranču. Ako umjesto listića badema koristite blanširane bademe, prethodno ih nasjeckajte na sitno! Na kraju dodajte brašno i sve dobro promiješajte. Za svaki keksić odvadite po žlicu smjese i rasporedite ju tako da bude u što tanjem sloju. Keksiće pecite 10ak minuta sa upaljenom ventilacijom, odnosno dok rubovi ne porumene. Ako nemate pećnicu sa ventilacijom, pecite duže vremena na nižoj temperaturi! Kada su gotovi, keksiće oprezno premjestite da se ohlade, a za to vrijeme otopite na pari čokoladu u koju ste dodali mrvicu soli. Kada su keksići potpuno ohlađeni, premažite im donju stranu čokoladom pa ostavite da se stisne!






Iako smo mi odabrale koristiti samo sastojke biljnog porijekla, Vi ih možete zamijeniti po želji pa tako umjesto bademovog mlijeka koristiti kravlje, a umjesto kokosovog maslaca običan margarin za kolače ili maslac. Također, smeđi šećer možete zamijeniti bijelim, a sušeno ili kandirano voće odaberite po želji. Čokoladni premaz možete preskočiti, nama su možda čak keksići i bolji tako, ali dečki zahtijevaju čokoladu! ;)

Da li ste već probali firentinske keksiće?
Pravite li ih i sami? Kako?

Ako vas zanimaju ostali recepti za slastice, naći ćete ih pod oznakom 'slatko', dok su ostali veganski recepti pod oznakom 'veganski', tko bi rekao! ;)

Dobar tek i puno sunca tijekom vikenda koji je pred nama žele vam
Maje

Broj komentara: 8 :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!