nedjelja, 15. svibnja 2016.

TOP 5: Recepti # 35 (Superhrana)

Nedavno smo vam pisale o tome kako vam prah mlade pšenice može pomoći da očuvate imunitet snažnim i smanjite proljetni umor. Prah mlade pšenice, kao i na primjer chia sjemenke, goji bobice, zrna kakaa, kokosovo ulje, alge, brojne žitarice, ali i razno nama dobro poznato voće i povrće, pripada u kategoriju 'superhrane' - skupinu namirnica koje su iznimno bogate raznim korisnim fitonutrijentima. Iako same najviše volimo koristiti namirnice koje se uzgajaju u našem području i trudimo se hraniti sukladno sezoni, pristupačnost 'superhrane' nam je omogućila da svoje jelovnike dodatno obogatimo! Kako bi i Vama približile neke od ovih namirnica, odabrale smo 5 nama naj recepata koje bi voljele isprobati ili smo već isprobale! Krenimo!

1. Sa bloga 'Natalie's food & helath' dolazi nam recept za hranjivi smoothie od banane i jagoda obogaćen spirulinom i chia sjemenkama! U postu možete saznati više o sastava i koristi ovih 'super namirnica' pa svakako svratite, ako već niste s njima upoznati!
natalie's food and health


2. Iako sa bloga 'Hleb&Lale' svaki recept zaslužuje svoje mjesto u top 5, danas biramo jedan super neobičan - matcha kifle. Matcha je vrsta zelenog čaja koji se suh melje u fini prah, a smatra se jednim od najpoznatijih prirodnih preparata za povećanje energije i općenito tjelesne izdržljivosti! Osim toga pomaže u detoksikaciji organizma te sagorijevanju kalorija pa ga svakako vrijedi proučiti!! 
hleb i lale

3. Recept za limunaste zobenu kašu sa chia sjemenkama naći ćete na blogu 'Delicious and healthy by Maja', gdje vas osim ovog čeka hrpa drugih zdravih veganskih recepata! Zobenu kašu obožavamo u raznim varijantama pa ćemo i ovu kombinaciju rado isprobati!
delicious and healthy by maja

4. Jedna od nama omiljenih slastica u posljednje vrijeme je čokoladni mousse od avokada, a kako ga pravi Tamara sa 'ave dulcis' bloga pogledajte na linku! U ovom mousse-u ćete osim avokada naći još dvije 'super namirnice' koje ovaj desert čine super zdravim! :)
ave dulcis
5. I za kraj, 'Legice u kuhinji' nam kroz jedan jednostavan recept približavaju 'superhranu' koja se već na veliko uzgaja i u našim krajevima - aroniju! Više o ljekovitom djelovanju aronije možete pročitati ovdje!
legice u kuhinji

Ako do sada niste, a voljni ste eksperimentirati sa 'superhranom', predlažemo da krenete sa nekom koja vam je financijski pristupačna i dostupna. Neke od njih, kao što su već spomenuta aronija, ali i goji bobice, možete pokušati i sami uzgojiti! Što da ne!

Čak i oni koji smatraju da je uporaba ovih namirnica samo trenutni trend ne mogu pobiti činjenice o njihovom sastavu! Ipak, one nisu čarobne i neće vam same po sebi osigurati zdravlje i energiju. Za to je neophodno jesti raznoliko i izbalansirano, a poanta 'superhrane' je samo da vam to olakša! ;)


Što kažete na naš današnji odabir?
Kako vi stojite po pitanju 'superhrane'?
Koristite li neke od ovih namirnica? Kako?


Pišite nam o vašim iskustvima, šaljite recepte i uživajte u ostatku nedjelje! :)

Pozdrav od Maja


Broj komentara: 6 :

  1. Obozavam vase posteve sa receptima, uvijek nesto novo i korisno. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Helen! Baš nam je drago da su ti postovi od koristi! :)

      Izbriši
  2. Koristim dosta tih super namirnica ali, za sada, samo u smoothie i energetskim plocicama. Morati cu isprobati i ove ostale recepte :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I mi ih većinom tako koristimo zbog toga smo i odlučile malo istražiti druge načine uporabe! Nadam se da će ti se svidjeti recepti i hvala što si svratila!

      Izbriši
  3. Lijepa kolekcija! Ja vecinu superhrane koju koristim potrpam u smoothie ili sirove plocice/kuglice. Chiu znam koristiti jos kao zamjenu za jaje..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Chia sjemenke su mi odlične kao zamjena za jaje, možda i bolje od sjemenki lana koje sam prije koristila! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!