utorak, 24. svibnja 2016.

DIY: Medvjedasto ogledalce

Volimo pluto i baš smo se veselile kad smo u Ikei kupile set plutanih podmetača. Na žalost, plutani podmetači su bili prezanimljivi i jednom malom čovjeku pa su vrlo brzo stradali. Razmišljale smo da ih samo smanjimo i nastavimo koristiti za ono za što su namijenjeni, ali kako bi tada bili kratkog vijeka, odlučile smo pomoću njih napraviti okvir za ogledalce! Na taj način smo iskoristile i malo stolno ogledalo za šminkanje čiji je originalni okvir također doživio nesreću! Mi smo baš zadovoljne kako je ogledalce ispalo, a nadamo se da ćemo i vas inspirirati da razmislite o onome što bacate i stvarima koje bi u suprotnom završile u smeću nađete novu funkciju! Krenimo!

Potrebno: 

2 plutana podmetača za tanjure (naši su iz Ikee), malo okruglo ogledalce, neutralno silikonsko ljepilo*, komadić žice, karton i papir za šablonu, flomaster, šestar, škare, sklapel, brusni papir granulacije 100 (nije na slici), krojački metar ili ravnalo (nisu na slici).


*ogledala uvijek ljepite isključivo neutralnim silikonskim ljepilom jer bilo što drugo može nagristi srebrni film i uništiti ga!


Postupak:

Postavite ogledalo na papir pa ga opcrtajte. Izrežite krug i presavijte ga na pola dva puta! Na taj način ćete naći sredinu kruga i lako moći izmjeriti radijus. Od radijusa oduzmite 1 cm i zabilježite taj manji radijus za kasnije! Mi smo ga na drugoj fotki nacrtali unutar originalnog kruga koji odgovara dimenzijama ogledala, kako bi lakše objasnili postupak, vi taj korak možete preskočiti!
                       


Slijedeći korak je pravljenje šablone na kartonu! Odlučite koliko širok želite da bude okvir pa dodajte tu širinu na radijus manjeg kruga kojeg ste prethodno nacrtali kako bi dobili radijus vanjskog kruga na slici! Pomoću šestara nacrtajte krug na kartonu, a unutar njega i krug sa manjim, prethodno izmjerenim radijusom! Ako želite dodajte i polukrugove za uši! Izrežite šablonu, tako da je u sredini rupa!



Šablonu precrtajte na pluto tako da dva puta nacrtate samo vanjski dio, a jednom i vanjski i krug u sredini. Skalpelom izrežite rupe i dobit ćete dva jednaka dijela bez rupe i jedan sa rupom! Na jedan dio bez rupe postavite ogledalo u sredinu i krojačkim metrom ili ravnalom na nekoliko mjesta provjerite da li je jednako udaljeno od rubova. Opcrtajte ogledalo i izrežite rupu! Umjesto skalpela možete koristiti i škare ako vam je lakše. Na kraju ćete imati tri dijela, dva sa rupom i jedan bez!





Od komadića žice napravite omču i raširite krajeve kao na fotki!


Postavite omču od žice na komad pluta bez rupe, a na komad sa rupom veličine ogledala nanesite ljepilo pa ga zaljepite na prvi dio, tj. dio bez rupe. Poravnajte rubove i pritisnite. Zatim namažite sredinu i zaljepite ogledalo. na kraju nanesite ljepilo na dio oko ogledala i na vrh postavite zadnji komad pluta. poravnajte rubove i opteretite nečim ravnim, a teškim! Mi smo koristile enciklopedije! Ostavite da stoji tako bar nekih 10ak sati.






Na kraju još izrežite višak i poravnajte rubove pa ih pažljivo pobrusite kako ne bi odvalili komad pluta koje je dosta krhko.


I gotovi ste! Po želji još na omčicu zavežite mašnu za ukras i okačite vaše novo ogledalce na zid! :)



Vjerujemo da bi ovakvo jedno ogledalce obradovalo i male i velike djevojčice, a sviđa se i momcima! Samo bez mašne, s mašnom nisu bili oduševljeni! ;)

Ako vam se sviđa ovaj tip projekata, dodatnu inspiraciju potražite na oznaci 'recikliranje', a sve 'uradi sam' postove na oznaci 'diy'! Kako napraviti plutane podmetače sa točkicama sa fotke iznad, pogledajte ovdje!

Sviđa li vam se ogledalce?
Imate li naviku razmisliti dva puta prije nego nešto bacite?
Što ste zgodno radili u posljednje vrijeme?
Da li ste već radili nešto od pluta? Što?

Pišite nam i podijelite sa nama svoje kreativne pothvate! :)

Pozdrav od Maja

4 komentara :

  1. Preslatko ogledalce, mogla bih slično seki napraviti! :)
    Bravo cure, svaka čast na trudu da se ovo detaljno pojasni i uslika. Prije kad sam znala ubaciti koji diy post vidjela sam koliko to zapravo puno vremena oduzima, dok sve to objasniš, poslikaš, napraviš.. :) (Y)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga! :) Istina je da puno vremena oduzima i često odustanemo od objavljivanja nečega što smo radile upravo jer u tom slučaju moramo čekati da bude dobro svjetlo, da smo na miru, da su klinci zabavljeni itd...a, to se sve skupa rijetko poklopi!:(

      Izbriši
  2. Imam i ja takve podmetače,samo moji još služe svrsi. Ali ideja je super! I od mene imate veliko hvala za tako jednostavno i detaljno pojašnjene postupke :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Ma hvala tebi što si svratila! Jako nam je drago da si zadovoljna sa tutorialima! :) <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!