petak, 26. veljače 2016.

ČITAMO: Priče o Findusu i Pettsonu


Nedavno smo u našoj lokalnoj knjižnici posudili jednu od priča o Pettsonu i Findusu i brzo se vratili po još! Riječ je o poznatim i nagrađivanim pričama švedskog pisca i ilustratora Svena Nordqvista čiji su glavni likovi čudni starčić Pettson i jako nestašni mačić Findus koji priča i nosi široke zelene hlače. Knjige se smatraju klasicima dječje književnosti jer već više od 30 godina izlaze diljem svijeta i osvajaju generaciju za generacijom!


Prva knjiga u nizu, i prva koju smo mi pročitali, zove se Kad je Findus bio mali i izgubio se, a govori o prvom susretu starčića i malog mačića. Starčić Pettson živio je sam na selu i vodio miran, ali pomalo usamljen život sve dok mu jednog dana susjeda nije u kutiji donijela malog mačiča. Pettson je napokon imao društvo i odlučio je stalno pričati s mačićem u nadi da će i sam mačić propričati, što se naravno i dogodilo!Tu počinju sve zgode i nezgode neobičnog dvojca o kojima možete čitati u desetak knjiga koje su izašle kod nas: Gužva u povrtnjaku, Torta za Findusa, Božić u Pettsonovoj kućici, Findus se seli...
Prvo što ćete primijetiti čitajući ove knjige su živopisne ilustracije na kojima ćete se sigurno duže zadržati jer su prepune čudnovatih stvarčica koje ćete uočiti malo pomnijim promatranjem crteža. Kriju se tu razna neobična mala bića i druge čudnovate stvari...



Kako mi volimo kampirati, posebno nam se svidjela knjiga Findus na kampiranju koja govori o neobičnom pokušaju kampiranja Pettsona i Findusa!




Osim u knjižnicama i knjižarama, knjige o Findusu Pettsonu možete pronaći i naručiti na web stranici izdavačke kuće Planet Zoe po malo povoljnijim cijenama nego u knjižarama!

Pozdrav od Maja

4 komentara :

  1. Divni Findus! Mi smo još mali za te knjige, ali ih ja polako skupljam, oduševljena sam.Slično ilustrovana a isto sjajna, a može i za mlađi uzrast je Vini veštica, jeste li je čitali?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nismo čitali, baš ću provjeriti! Joooj tako i mi ne možemo odoljeti nekim knjigama i stvarno već imamo jako puno, iako smo za neke još mali! Najgori mi je bio period kad je moj tvrdoglavac mjesecima samo želio Baltazara, a sve te divne knjige su čučale na polici! :) Došlo mi je nekad kradom da sama za sebe čitam i gledam ilustracije! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!