ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

U KUHINJI: Čoko-kikiriki cupcakes


Čokolada i kikiriki su savršena kombinacija! Do sada smo vam već pokazale kako pravimo naše omiljene kikiriki čokoladne kuglice, a danas pravimo cupcakese u istoj kombinaciji! Nisu preslatki, bogati su okusima koji se odlično nadopunjuju, a biskvit je jako sočan! Prvi put smo ih pravili nedavno, a osnova je biskvit koji koristimo kao osnovni i u njega dodajemo sastojke ovisno o tome kakve cupcakese želimo (čokolada, kako, voće, kokos...)! Sve ostalo je bilo totalna improvizacija! :)


Čoko-kikiriki cupcakes

Sastojci za biskvit (za 16 cupcakesa):

200 g brašna
70 g šećera
1 jaje
3 dl mlijeka
70 g maslaca
50 g tamne čokolade
50 g kakao praha
3,5 žličice praška za pecivo (10 g)
1/2 žličice soli

Sastojci za kikiriki kuglice:

2 žlice čvrstog kikiriki maslaca
2 žličice meda

Sastojci za kremu:

2 žlice kikiriki maslaca
2 dl slatkog vrhnja
kikiriki za ukrašavanje po želji

Postupak:

Upalite pećnicu na 180°C, pa napravite 16 malih kuglica od čvrstog kikiriki maslaca kojeg ste pomiješali sa medom. Mi kikiriki maslac same pravimo i volimo da ne bude pre gladak (kako pravimo kikiriki maslac pogledajte ovdje). Ako koristite kupovni kikiriki maslac, bilo bi dobro da ga prethodno stavite u hladnjak da se stisne!

Kuglice stavite sa strane (možete ih držati u hladnjaku), a brašno prosijte sa praškom za pecivo, kako bi se prašak jednolično rasporedio. Čokoladu nasjeckajte na sitno i ubacite u brašno. Dodajte ostatak suhih sastojaka i ostavite sa strane pa umutite pjenjačom mlijeko, jaje i maslac koji se prethodno otopili. U ovu smjesu postupno dodavajte suhe sastojke i dobro miješajte! Namažite kalup za cupcakese maslacem i dodajte žlicu smjese za biskvit pa stavite u zagrijanu pećnicu na 5 minuta.
Nakon 5 minuta izvadite tepsiju i ubacite po jednu kikiriki kuglicu u svaki kalup. Preko njih dodajte ostatak smjese za biskvit i vratite u pećnicu na 10-15 minuta ovisno o pećnici! Cupcakese izvadite iz pećnice i ostavite ih par minuta da se ohlade pa ih izvadite iz kalupa!

Dok se oni dodatno hlade napravite kremu tako da izradite slatko vrhnje do pola, dodate kikiriki maslac pa nastavite mutiti dok krema ne bude dovoljne čvrstoće da se može mazati na cupcakese! Kako baš nismo vične ukrašavanju, mi smo kremu namazale nožem na potpuno ohlađene kolačiće, a na vrh smo stavile malo kikirikija u komadu! Kremu ako želite možete i izostaviti, cupcakesi su jako fini i bez nje!






Kako vam se sviđa ova ideja?
Da li volite kombinaciju kikirikija i čokolade?
Koji su vama omiljeni cupcakesi?

Mi volimo cupcakese u svim kombinacijama, a obožavaju ih i naši klinci pa su obavezni na svim proslavama rođendana ili dječjim zabavama!

Super je što se kratko peku, a ovaj osnovni recept za biskvit (bez čokolade i kakao praha) možete napraviti u većoj količini, razdijeliti ga i u svaki dio dodati drugačije sastojke. Na taj način ćete vrlo brzo dobiti više vrsta kolača!

Ako volite kikiriki u desertima vjerujemo da će vam se svidjeti i naše kikiriki kuglice ili veganski kikiriki keksići!

Danas je prvi dan vrtića pa možete iznenaditi svoje mališane ovim finim kolačićima da im stres novog početka što lakše i brže prođe! :)

Ako isprobate javite i šaljite nam svoje recepte!

Slatki pozdrav od Maja

2 komentara :

  1. Odgovori
    1. Draga jovana, jako nam je drago da si zadovoljna sa ovim receptom! Baš si nas obradovala! Hvala ti! :) <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!