ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

SKITAMO: Trogir i kamp Belvedere

Ovogodišnje je ljetovanje jedna ekipa provela u blizini Trogira, prekrasnog malog gradića uvrštenog u UNESCO-v popis Spomenika svjetske kulturne baštine, koji slovi i za najbolje očuvan romaničko-gotički grad u srednjoj Europi. Trogir je smješten na obali Kaštelanskog zaljeva u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dio grada se nalazi na obali, a dio na otoku Čiovu s kojim je povezan mostom.

Sa sjevera se u gradsku jezgru ulazi kroz prekrasna renesansna vrata iz 17. stoljeća, iznad kojih je skulptura Blaženog Ivana Orsinija, zaštitnika grada. Stara gradska jezgra je nastala između 13. i 15. stoljeća, a oko nje se nalazi obrambeni zid. Iz istog perioda je i katedrala Sv. Lovre sa karakteristikama romaničkog, gotičkog, renesansnog i baroknog stila koja se nalazi na glavnom trgu. Ulaz u katedralu krasi portal majstora Radovana, najvredniji umjetnički rad romaničkog perioda u Dalmaciji. Na glavnom trgu je i gradska loža, toranj sa satom, crkvenica Sv. Sebastijana u renesansnom stilu, najstarija crkva u Trogiru - crkva Sv. Barbare iz 9. do 10. stoljeća, palača Ćipiko, gradska vijećnica te romanička crkva Sv. Ivana Krstitelja iz 13. stoljeća.








Tvrđavu Kamerlengo i Kulu Sv. Marka grade Venecijanci u 15. stoljeću . Tvrđava je djelo majstora Marina Radoja sagrađena u nastavku tzv. kule od veriga. Nekada je služila za smještaj mletačke vojne posade a danas se koristi kao ljetna pozornica i vidikovac. Kula Sv. Marka je sagrađena u 15. stoljeću radi poboljšanja obrane grada, a danas je u njoj Kuća dalmatinske glazbe.







Trogir sa svojim kamenim, uskim uličicama, prekrasnom, prostranom rivom i brojnim znamenitostima stvarno mami svojom ljepotom. Mjesto je to gdje zaista imate što za vidjeti i iako je prepun turista, mi smo skoro svakodnevno uživali u šetnji i razgledavanju. Opustili smo se maksimalno i trudili ne dozvoliti da nas živciraju mase ljudi i velike gužve, ali vjerujemo da je puno bolje ovaj gradić doživjeti van sezone, kada njegove ljepote sigurno puno više dolaze do izražaja.



Iako smo i ove godine planirali ljetovati na Rabu, u zadnji tren smo odlučili posjetiti ovaj dio obale. Dogovor je bio da ćemo prvih nekoliko dana provesti sa prijateljima u njihovoj vikendici, a zatim se prebaciti u kamp. Na žalost, jedan mali dječak je dobio užasnu crijevnu virozu pa smo odgodili odlazak. Nakon tjedan dana boravka u kući, oporavljeni smo spakirali stvari i preselili u kamp Belvedere koji se nalazi u Seget-Vranjici, malom mjestašcu udaljenom svega 5 km od Trogira. Kamp kojeg krase 4 zvjezdice opravdava svaku od njih! Smješten je na padini i podijeljen na uličice po etažama. Hlada ima negdje više, negdje malo manje pa mjesto treba pametno odabrati! Plaža je stjenovita, dugačka i uređena, a ima više dijelova sa sitnim šljunkom i plićakom gdje se mogu kupati i klinci. More je čisto i uz cijelu plažu je prekrasna šetnica sa slatkim (ali skupim) malim kafićima, restoranom, slastičarnom i malim dječjim igralištem. Ako niste raspoloženi za kupanjac u moru, tu je i bazen! Sanitarni čvor (kućice na pruge niže dolje na fotkama) je ono što nas je najviše iznenadilo! Sve je jako čisto, tople vode nije falilo, a u kupaoni čak imaju tuševe kojima se može podesiti jačina mlaza te imaju masažnu funkciju! Jedini problem je bio što nismo mogli iznajmiti hladnjak, ali uspjeli smo se snaći jer se unutar kampa nalazi i dobro opremljen supermarket.










Iz ovog prekrasnog kampa nas je na žalost otjeralo pogoršanje vremena nakon svega 4 dana. Iako nam ovogodišnje ljetovanje nije bilo idealno i veselili smo se povratku kući, uspjeli smo iskoristiti onih par dana dok smo svi bili zdravi i raspoloženi najbolje što smo mogli! Kupali smo se, odmarali, družili sa prijateljima i upoznali tri nova grada: Jajce, Trogir i Split. Svaki nas je oduševio na svoj način!

Gdje ste vi proveli ljeto?
Da li ste kampirali? Koji kamp bi nam preporučili?
Da li ste već posjetili Trogir? Što vam se tamo najviše svidjelo?

Osim kampa Belvedere, svakako preporučamo da provjerite i kamp San Marino na Rabu gdje smo ljetovali prošle godine i koji je baš specijaliziran za obitelji sa malom djecom!

Nakon kratkog pogoršanja, ljeto nam je opet tu pa uživajte u njemu gdje god da ste!

Pozdrav od Maja



Broj komentara: 6 :

  1. Joooj, sto volim ta vasa kampovanja. Muz i ja mastamo o onoj pokretnoj kucici, pa da svake godine putujemo gde nas put nanese. Mi cemo ove godine u Grcku. U septembru, kad se svi vrate sa letovanja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nema boljeg od kampiranja, praktički živiš na plaži, nema pakiranja svaki dan na kupanjac, pješačenja ili vožnje autom i traženja parkinga...Stvarno većeg komfora nema za nas sa ograničenim budžetom! Je malo kompliciranije spremiti se na put, ali jednom kada se uhodaš ide bez problema! Jako vam zavidim što idete na more, i ja bi ponovo! ;)

      Izbriši
  2. Hrvatska ima tako divne gradove, pogotovo na obali mora.Zao mi je, ali Dalmaciju nikada ni videla nisam.Istru par puta.
    Mozda gresim,ali Grcka nema tako malene i lepe gradove.Mozda oni jesu neki gradove, ali meni ne izgledaju bas tako.Halkidiki koliki je, sem Soluna koji je oko 100km od mora nema nista.Ove godine idemo na ostrvo Tasos.
    Krf jeste divan i lep grad.
    Hrvatska ih ima koliko hoces.

    Zavidim vam na ovako divnom moru, gde uzivate i mozete se voziti gde god vam se prohte i sto je mozda najvaznije skolniti od sunca na neko vreme.Joj jadna je.Ja se zapalim cela, zato i idem u septembru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš to, ima toliko prekrasnih gradića, skroz se svaki put iznenadimo koliko ljepote ima na tako maloj površini! Sigurna sam da je Grčka divna i posebna na svoj način i stvarno bi voljeli jednom otići! A ti još stigneš posjetiti Dalmaciju, ima vremena! :)

      Izbriši
  3. Kamp Seget, u Segetu Donjem....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E taj kamp nam je bio na listi, ali je bio krcat! :) Kakav je? Jeste bili zadovoljni?

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!