četvrtak, 4. lipnja 2015.

SKITAMO: Bratislava



Prošli vikend posjetili smo glavni grad Slovačke - Bratislavu!
Bratislavu smo zadnji i jedini put posjetili davno, u srednjoškolskim danima, i ostala nam je u sjećanju kao dosta tmuran grad u kojemu se i nema baš što za vidjeti, ali ponovnim dolaskom smo se ugodno iznenadili koliko se promijenila! Za ovog dvodnevnog posjeta doživjeli smo jednu drugačiju, novu  Bratislavu koja odiše duhom modernog europskog grada i odlično se proveli.

Odsjeli smo u hotelu na istočnoj obali Dunava na kojoj je smještena i povijesna jezgra, a ujedno je i centar grada. Sam centar grada nije jako velik i sve se može prijeći pješice pa se u obilasku ne morate gnjaviti taksijima i ostalim prijevoznim sredstvima.

Od kulturnih znamenitosti posjetili smo dvorac Bratislavsky hrad s čijih zidina puca prekrasan pogled na cijelu Bratislavu, a ako je vrijeme lijepo s dvorca možete vidjeti i Austriju i Mađarsku. Dvorac je smješten na uzvisini iznad grada, a okružen je lijepo uređenim parkovima. 




Panoramom grada dominira Katedrala Svetog Martina izgrađena u gotičkom stilu, a značajna je po tome su u njoj okrunjeni svi mađarski kraljevi i kraljice, uključujući i Mariju Tereziju. Zbog toga se na vrhu katedrale nalazi zlatna kruna Svetog Stjepana.




Grad je vrlo živahan i pun turista iz svih dijelova svijeta. Lijepih kafića, restorana i slastičarni ima na svakom koraku, a cijene su povoljnije nego u većini europskih prijestolnica. Sjeli smo u jedan od brojnih kafića u centru i ugodno se iznenadili kada smo vidjeli da pola litre piva košta 1,10 eura, a na istom mjestu možete pojesti cjelokupni menu za 5 eura! Večerali smo u Slovak Pubu, najstarijem pubu u Bratislavi gdje smo probali i njihovo najpoznatije pivo Zlaty Bažant (Zlatni fazan).





Na nekoliko mjesta u Bratislavi postavljene su brončane skulpture u čast "običnim" ljudima koji su na neki način obilježili život grada. Primjerice, na jednom mjestu ugledat ćete skulpturu radnika koji viri iz šahta ili pak Lijepog Nacija koji je uvijek bio elegantno odjeven i sve je dame na ulici pozdravljao podizanjem svoga šešira.



Za Bratislavu možemo reći da je idealan spoj tradicionalnog i modernog pa će tu svatko pronaći nešto za sebe. Za one koji vole kupovati, u centru se nalaze dva velika shopping centra koja nismo obišli jer nismo imali vremena, ali smo šetajući kroz grad uletili u nekoliko zgodnih trgovina i suvenirnica i kupili koju sitnicu! U jednoj maloj trgovini s mnoštvom neobičnih igračaka smo izgubili dosta vremena, a malo smo se zadržali i u jednoj s finim cipelicama! ;)









Što kažete na Bratislavu? Mi jedva čekamo sljedeći posjet!

A na povratku iz Bratislave svratili smo i na mađarsko jezero Balaton, ali o tome drugi put!

Pozdrav od Maja!

Broj komentara: 9 :

  1. Bila sam pred Božić prvi puta tamo i oduševljena sam! Totalno želim nazad! Zlaty Bažant je zakon (nisam znala da je to fazan xD) Vidim da je još ljepša sad kad je toplo i kad nije tolika navala ljudi kao kad je advent. Sad me svrbe stopala da idem na put xD

    OdgovoriIzbriši
  2. Bio sam jedanput, uoči nove godine i grad me je osvojio. Ima neku posebnu, intimnu atmosferu i turisti ga još uvijek nisu preplavili kao druge evropske prijestonice. Volio bih se ponovo vratiti tamo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš divno izgleda :) Nakon početnog dijela teksta sam se zapitala - mijenjaju li se mjesta ili su samo naši doživjalji različitiji kako sazrijevamo i mijenjamo se? ;) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem i jedno i drugo, pogotovo ako je puno vremena prošlo između posjeta! ;)

      Izbriši
  4. Bratislavu samvidela sam tranzitno i to pre skoro deset godina.Sto znaci da je nisam ni videla, a oduvek mi je to bila zelja.
    Nadam se da ce to biti ove godine, jer na jesen idemo u Praga, pa da ce nam Bratislava usput bar na koji sat.

    Divan post, bas izgleda predivno ovaj maleni gradic :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan post, divan grad... sad bih tamo otišla da mogu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, nadamo se da će Ti se želja uskoro i ostvariti!:)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!