srijeda, 4. ožujka 2015.

DIY: Balon na vrući zrak


Volite li uređivati svoj dom? Nama je možda nekako i najdraže uređivati dječju sobu! Prije rođenja naših malih ljudi potpuno smo promijenile izgled spavaćih soba i one su po svemu počele više nalikovati na dječje u koje je zalutao jedan veliki krevet! Većinu dekoracija smo pravile same, nešto je iz našeg djetinjstva, a nešto vintage. Neke od tih 'uradi sam' dekoracija smo vam već pokazale, kao na primjer girlandu od kartona, zekana za zid, mobil sa oblacima, podmetač za zid i kišni mobil sa imenom, a danas ćemo vam pokazati kako možete napraviti ukrasni balon na vrući zrak od papirnatog lampiona. Kao što smo rekle, ovaj balon je napravljen davno i nemamo fotke izrade, ali pokušat ćemo vam opisati postupak što bolje!


Što vam je potrebno:

papirnati lampion, konopljina špaga, plastična ambalaža (za korpicu), tempere, kist i posuda da vodu
ljepilo u pištolju, drvofix, škare


Postupak:

Prvo ofarbajte lampion temperama, po želji. Pri tome pazite da ne razrijedite temperu pre jako, odnosno da ne koristite previše vode. Mi smo bojale svaki papirnati dio od kojih je napravljen lampion u različitu boju, tj koristile smo crvenu, zelenu, plavu i žutu naizmjence, dva puta jer ima sve ukupno 8 dijelova lampiona! Bojanje će vam biti lakše ako lampion postavite na neko postolje, tj. ako ga malo podignete od radne površine - mi smo ga postavile na veliku, široku staklenku.

Zatim ispletite pletenice od konopljine špage! Jedna pletenica treba biti  malo duža od obima gornjeg kruga otvora (na slici ispod), jedna malo duža od obima sredine lampiona (druga slika), a jedna malo duža od obima donjeg otvora (treća slika). Pletenicu koja ide na gornji otvor postavite na mjesto, isprepletite krajeve i zalijepite ljepilom u pištolju ili jednostavno zavežite. Nakon toga isto ponovite sa pletenicom koja će biti na sredini lampiona, a onu koja ide na donji otvor osatvite sa strane


Sada ispletite pletenica koje će stajati okomito i čija je dužina malo veća od razmaka između gornjeg i donjeg otvora lampiona. krajeve zavežite za pletenicu koja se nalazi na gornjem otvoru u jednakim razmacima (slika iznad). Mi smo pravile 8 pletenica, svaka se nalazi između dvije različite boje, a vi možete napraviti i manje, jer one imaju samo dekorativnu funkciju! Svaku pletenicu provucite kroz pletenicu koja se nalazi na sredini lampiona, kao na slici ispod! Krajeve ostavite da vise!


Krajeve pletenice koja se treba nalaziti oko donjeg otvora isprepletite, zalijepite i ostavite da se osuši, a zatim za tu pletenicu zavežite krajeve okomitih pletenica, kao na slici ispod!


Izrežite plastičnu ambalažu na nekih 5 cm visine od dna, to će vam biti korpica! Mi smo imale četvrtastu ambalažu, ali možete koristiti i onu koja ima okruglo dno! Prvo napravite omče kroz koje ćete provući špagu koja će držati korpicu za balon i to tako da špagu izvana zalijepite ljepilom u pištolju na četiri različite strane kutijice (razmak između omčica neka bude jednak). Kada se ljepilo potpuno osušilo, uz pomoć drvofiksa lijepite špagu oko korpice (i preko špage koju ste zalijepili prethodno) od dolje prema gore. Ako želite korpicu možete dodatno ukrasiti! Mi smo na vrh korpice zalijepili pletenicu koja je imala niti različitih boja, na kuteve okomite špagice, a na dno jednu zelenu. Kada se lijepilo osušilo, još jednom premažite sve drvofiksom, ili prelakirajte bezbojnim lakom!



Preostaje vam samo još da spojite korpicu za balon i to tako da provučete kraj špage kroz mjesto gdje se nalazi jedan čvor, a zatim isti kraj provucite kroz mjesto gdje se nalazi susjedni čvor, odredite visinu, dodajte još koji cm za čvor i odrežite! Krajeve špage zajedno provucite kroz jednu omčicu na korpici i zavežite u čvor (na slici iznad). Isto ponovite i sa ostalim omčicama pazeći da vam korpica na kraju ravno stoji! Ovaj korak možete i pojednostaviti tako da špagicu prvo provučete kroz omčicu, a krajeve zajedno zavežete za pletenicu koja se nalazi uz donji otvor!

I to je to! Sve što trebate je okačiti lampion za strop na željenom mjestu!



Kako vam se sviđa ova ideja?
Da li ste već ukrašavali papirnate lampione?
Da li vam je bitan izgled dječje sobe i kakvu dekoraciju birate najradije?

Iako ovaj projekat zahtjeva nešto više vremena i izrada je malo pipljava, mi mislimo da vrijedi! Ako želite, balon na vrući zrak možete koristiti i kao rasvjetno tijelo (umjesto lustera), ali tom slučaju vodite računa u koje boje ćete ga obojati!

Naši klinci su bili premali da bi sudjelovali u izrađivanju, ali ako imate stariju djecu svakako ih uključite. Neka to bude jedna super zabavna, kreativna aktivnost za cijelu obitelj! :)

Dodatnu inspiraciju za uradi sam projekte možete naći na oznakama 'diy' i 'tutoriali', postove vezane za uređenje interijera na oznaci 'dom', a za postove vezane uz mališane na oznaci 'djeca'! Linkovi su postavljeni u tekstu, tako da ne morate lutati, a ako vam je lakše, na našoj facebook stranici u albumima imate fotografije svih projekata i recepata, a uz njih linkove na postove! :)


Ugodan i kreativan nastavak tjedna žele vam,
Maje

Broj komentara: 8 :

  1. Ovo je sjajno! Želela sam da pravim vrtešku za krevetac u istom stilu, ali smo na kraju dobili jednu...
    Evo ovo sam htela:
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/9c/dd/f6/9cddf644d7592e8005d938d63e0649fa.jpg

    Ovih dana intenzivno razmišljamo o uređenju dečje sobe, pa mi je ova ideja dragocena.
    Mnogo, mnogo mi se dopada, a mene zanima da li može poslužiti kao pravi lampion, odn. luster, i koje boje u tom slučaju koristiti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Super je vrteškica! ;) A balon se može koristiti kao luster, naravno, ali u tom slučaju bi možda bolje bilo ostaviti bijelu i ukrasiti recimo nekim točkicama, ili nijansirati cijeli lampion tako da ga uroniš u razrijeđeni čaj (crni, zeleni, šipak, ovisno o nijansi - najbolje prvo isprobati na komadu papira) pa nakon toga praviti točkice! Ili možeš jednostavno svakom drugom režnju (tj. papirnatom dijelu od kojeg je sastavljen lampion) izvući tanke linije! Sve ovisi o uređenju sobe, odnosno o tome da li je to glavno svijetlo u sobi ili se koristi kao ambijentalno! :)

      Izbriši
  2. Divno! Bas ste se potrudile. Nama je djecija soba bas u ovim bojama i super bi nam se uklopio ovakav detalj. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala duoMAMA! Eto to je onda odličan projektić za duoTIM! ;)

      Izbriši
  3. Moja bi curka bila odusevljena ovakvim ukrasom za sobu! Gdje nabaviti papirnati lampion?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lampiona zna biti u jysku i budu oko 20 kuna! ;)

      Izbriši
    2. Super, puno hvala na informaciji, taj mi je ducan bas blizu!

      Izbriši
    3. Nema na čemu! :) Ako napravite pošaljite nam fotkicu! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!