ponedjeljak, 1. veljače 2016.

U KUHINJI: Čaj za ponijeti


Svi znamo koliko je važno piti dovoljne količine tekućine, u što naravno ne računamo kavu i gazirana pića! Voda čini velik dio organizma i važna je za njegovo normalno funkcioniranje. Ljeti zbog vrućina pijemo stvarno dosta vode, ali popiti potrebnu količinu zimi je ponekad izazov, a posljedice nedovoljnog unosa osjetimo vrlo brzo i to prvo na koži koja postane jako suha! Zbog toga sa sobom uvijek imamo naše staklene BioROOT boce koje nas podsjećaju da moramo piti tekućinu, a kako bi popravile imunitet i ubrzale metabolizam umjesto vode pijemo i ohlađene čajne napitke! Omiljeni napitak zimi nam je čaj od đumbira sa limunovim sokom, a često pijemo i čaj od klinčića sa sokom od naranče!


Čaj od đumbira s limunom

Đumbir je poznat jer poboljšava probavu, smiruje želudac i uklanja mučninu, djeluje antimikrobno i protuupalno te ublažava razne vrste bolova. Koristi se i kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi, pospješuje mokrenje i odstranjivanje viška tekućine iz organizma pa olakšava eliminaciju toksina, a uz sve to smiruje i smanjuje razdražljivost. Kako đumbir razrjeđuje krv, za slučaj da već koristite neke lijekove protiv tromboze budite oprezni i posavjetujte se sa svojim liječnikom, isto vrijedi i za slučaj da ste trudni. Iako đumbir pomaže uklanjanju jutarnjih mučnina, treba biti oprezan! Zdravstvene koristi soka limuna ne moramo ni nabrajati, dovoljno je reći da će izbalansirati pH organizma i dati vam dodatnu dozu vitamina C koji je zimi često u nedostatku!

Sastojci (za 0,5 l): 

korijen đumbira veličine palca, pola limuna, voda

Postupak: 

Korijen đumbira narežite na tanke ploške pa ga prelijte sa 0,5 l prokuhale vode i ostavite da stoji 20ak minuta. Nakon tog vremena procijedite čaj i ostavite ga da se ohladi pa iscjedite pola limuna i sok dodajte u rashlađeni čaj!


Čaj od klinčića s narančom

Klinčić se smatra vrlo moćnim začinom. Sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen zatim vitamine C, B6, E i K te folnu kiselinu itd. Djeluje protuupalno i antibakterijski, a koristi se kod zubobolje i za otklanjanje lošeg zadaha, smanjuje nadutost i  grčeve, a učinkovit je protiv Candide. Klinčić je i poznati afrodizijak, ima antioksidativna svojstva i razbija krvne ugruške pa kao i u slučaju đumbira treba biti oprezan ako već pijete neke lijekove protiv tromboze te ga izbjegavati bar 2 tjedna nakon bilo kakvog operativnog zahvata. Smatra se da uništava i usporava rast stanica raka dojke, ali i drugih vrsta karcinoma. Klinčići također reguliraju sadržaj šećera u krvi  i pomažu kod nesanice! Ipak, trudnice i dojilje klinčiće ne bi trebale koristiti! Naranča je kao i limun puna vitamina i odlično paše u kombinaciji sa klinčićima.

Sastojci (za 0,5 l):

5 klinčića, pola naranče, voda

Postupak:

Klinčiće istucite u mužaru (ili prerežite nožem), prelijte sa 0,5 l prokuhale vode i ostavite 15 minuta, nakon čega procijedite i ostavite da se ohladi. Kada se čaj ohladio dodajte mu sok od pola naranče.


Ako ujutro prije posla ili škole nemate vremena, ove čajne napitke možete napraviti navečer, dodati u njih i chia sjemenke za dodatne povoljne učinke, presipati u bocu i ponijeti sa sobom gdje god da idete! :)


Da nas dvije naviše volimo staklenu ambalažu već znate pa su tako i naše boce za vodu staklene, u neoprenskoj košuljici koja ih savršeno štiti. Pronašli smo ih na BioROOT stranici gdje osim ovih boca koje možete vidjeti na fotkama ima niz proizvoda od staklaplemenitog čelika ili plastike koja ne sadrži štetne tvari, te sistema za pročišćavanje vode.
Kako smo iznimno zadovoljne sa našim bocama, odlučile smo kontaktirati vlasnicu BioROOT tvrtke i ostvariti suradnju što je ona na naše veselje i prihvatila! Kao rezultat suradnje  darujemo vam jednu BioROOT Dora's staklenu bocu u crvenoj neoprenskoj košuljici!


Sve što trebate napraviti je:
Sudjelovati možete do ponoći 14. 02. 2016 godine, a jednu sretnu dobitnicu ili dobitnika odabrati ćemo uz pomoć random.org-a 15. 02. 2016.! :)


Pijete li dovoljno tekućine zimi?
Imate li kakvih trikova pomoću kojih se podsjećate na dovoljan unos tekućine?
Imate li kakvih zgodnih recepata za zdrave napitke?


Pišite nam i sretno u nagradnoj igri!:)

Ugodan početak tjedna žele vam Maje

Broj komentara: 6 :

  1. Klinčić sam, do sada, koristila samo u kuvanom vinu. :D Moram da probam ove čajiće, moram! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Caj od djumbira obozavam. Preporodi! Cesto ga pravimo!

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!