ponedjeljak, 6. srpnja 2015.

U KUHINJI: Sirup od mente i ledeni čaj od lipe


Kako izdržavate ove grozne vrućine? Volimo ljeto, ali kada su temperature ovako visoke najradije bi bile negdje u hladu i ljenčarile uz osvježavajuće piće, što naravno najčešće nismo u mogućnosti! Ipak, i kada nemamo vremena ljenčariti, hladni napitci su obavezni! Jedan od nama omiljenih je i ledeni čaj od lipe sa mentom. Za njega koristimo sirup od domaće mente i lipu koju svake godine beremo!


Menta ili metvica hladi tijelo, pomaže u sprečavanju lošeg zadaha i bolesti desni, smiruje probavni trakt i ublažava mučnine, ima diuretičko djelovanje pa pomaže kod mršavljenja te u borbi protiv stresa jer sadrži veće količine triptofana od kojeg nastaje serotonin, hormon sreće. Također smanjuje glavobolje i jača otpornost organizma na upale i infekcije, smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja, ublažuje alergije i astmu, a šalica čaja prije spavanja pomoći će vam da lakše zaspite. To sve u slučaju da niste alergični na mentol, zato budite oprezni! Čaj od lipe prirodni je sedativ, zaštita od gripe, prehlade i infekcija dišnih puteva, blagotvorno djeluje na probavu, ali se ne preporučuje trudnicama i osobama koje boluju od srčanih tegoba.


Sirup od mente

Sastojci:

1 šalica smeđeg šećera (ili bijelog)
1 šalica vode
1 šalica nasjeckane svježe mente
gaza

Postupak:

Na laganoj vatri otpite šećer u vodi i ostavite dok se malo ne zgusne. Nasjeckajte mentu i dodajte u sirup pa ostavite poklopljeno da se ohladi. Procjedite kroz gazu i presipajte u čistu staklenu bocu. Čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna.


Ledeni čaj

Sastojci (po osobi):

suhi cvjetovi lipe
sirup od mente
limun
led

Postupak:

Prelijte žlicu suhih cvjetova lipe sa deci kipuće vode i procjedite nakon 5 minuta. Dodajte 2 deci hladne vode, i malo soka od limuna pa zasladite sa sirupom od mente po želji. Ubacite kockice leda i uživajte u finom osvježenju!




























































Kako se vi osvježavate ljeti?
Koji napitci su vam omiljeni?
Pravite li domaće aromatizirane sirupe?

Osim ledenog čaja, ljeti često pijemo limunadu sa mentom, a omiljeni nam je i sirup od lavande s kojim također možete napraviti finu limunadu! Ako ste raspoloženi za nešto malo drugačije tu je bubble tea od zelenog čaja sa narančom, a ako pripremate ljetnu zabavu možete goste počastiti neobičnim bubble tea koktelom sa likerom od kupina!


Koji god napitak da odlučite napraviti, sigurne smo da će vas osvježiti! Ako nešto isprobate javite nam kako vam se svidjelo i šaljite nam svoje recepte za ljetna pića!

Ugodan početak tjedna žele vam Maje

3 komentara :

  1. Super recepti! Sirup od mente ću da napravim još danas. Lično ne volim lipu, ali recept može da se koriguje i koristi bilo koji čaj po izboru. Mi pravimo limunadu od limuna i limete sa smeđim šećerom i dosta leda. U led sam stavila mentu, ruzmarin, bosiljak, smrznute ribizle i borovnice, pa sve to kombinujemo i super osvežava i izgleda prelepo! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vesna! :) Čaj može po izboru, ali meni je nekako lipa najdraža oduvijek, ne znam da postoji čaj koji mi je draži! :) Limunade su obavezne ljeti, a led sa začinima i voćem ponekad, u specijalnim prilikama! :) Najčešće samo ubacim smrznute kupine ili grožđe direkt u piće! Javi kako je ispao sirup i hvala na povjerenju! :)

      Izbriši
    2. Hoću, sad idem da ga napravim, pa javljam kakav je. :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!