petak, 31. srpnja 2015.

DIY: Jastuk za kampiranje i navlaka

Konačno je došlo vrijeme za odlazak na more, što znači da treba pregledati opremu za kampiranje, nadopuniti što nedostaje i popraviti što je dotrajalao ili pokidano! Nedavno smo vam pokazale kako vrlo jednostavno možete napraviti futrolu za jastuk za kampiranje, a danas ćemo napraviti i jastuk sa navlakom! Jastučiće za kampiranje možete i kupiti u nekoj od trgovina sa sportskom opremom, ali napraviti ga je toliko lako da nema smisla da ne pokušate!


Potreban materijal:

tanka bijela pamučna tkanina, pamučna tkanina za navlaku po izboru, sintetičko punilo za jastuke ili sjeckana spužva, pribadače, metar, škare, mašina za šivanje


Postupak:

Izrežite tkanine koju ste prethodno oprali i ispeglali! Za jastučić dimenzija 50 x 35 će vam biti potreban komad dimenzija 52 x 72 cm, a za navlaku komad dimenzija 124 x 37 cm! Prvo ćemo napraviti jastuk!


Preklopite bijelu tkaninu po dužoj stranici i učvrstite pribadačama. Sašijte i porubite rubove cik-cak bodom tako da vam na sredini gornje stranice ostane otvor dovoljno velik da kroz njega možete provući ruku!


Napunite jastuk punilom i sašijte otvor! Mi smo koristile sjeckanu spužvu, ali ako jastuke nosite na planinarenje ili na kampiranje ne idete autom, što znači da ćete stvari morati nositi na leđima, bolje koristite sintetičko punilo za jastuke jer će jastuci tako biti lakši i moći će se jače stisnuti prilikom pakiranja.


I jastučić je gotov! :)

Za jastuk vam treba i navlaka!

Porubite obje kraće stranice tkanine tako da 2 puta presavijte rub po 1 cm!


Stavite tkaninu na površinu licem prema vama pa presavijte donji dio tako da je dužina preklopljenog dijela 50 cm! Sa gornje strane će vam ostati 20 cm 'viška'.


Višak tkanine koji nije bio presavijen preklopite prema dolje tako da je preklop uz rub! Spojite rubove pribadačama pa sašijte i porubite cik-cak bodom!




Preokrenite navlaku na lice tako da u unutrašnjosti navlake imate mali preklop! Ubacite jastuk u navlaku i 'zavucite' ga u taj preklop - tako se jastuk neće izvlačiti iz navlake!

 Gotovo! :) Za čas i uz vrlo malo truda ste dobili jastučić za kampiranje i navlaku!



Novi jastučić sa navlakom možete spakovati u futrolu koju također vrlo lako možete napraviti sami! Samo kliknite na link! ;) Kao što smo već napisale, ako idete na planinarenje i sve stvari nosite na leđima, za punjenje jastuka koristite sintetičko punilo! Tako će vaši jastučići biti super lagani i moći će se stisnuti na vrlo male dimenzije! Tih nekoliko grama viška osigurat će vam puno bolji odmor! ;)

Ako niste ljubitelj kampiranja, na isti način možete napraviti i ukrasne jastučiće i navlake ili jastučnice za velike jastuke od tkanine po želji!

Kako vam se sviđa ideja da sami napravite svoje jastuke?
Da li ste već radili nešto slično?
Imate li nekih kamperskih 'uradi sam' ideja?

Pišite nam i šaljite fotkice ako se odlučite isprobati ovaj tutorial

Uživajte u vikendu
Maje

Broj komentara: 6 :

  1. Mi nosimo naše jastuke punjene heljdom,zgodne su im i dimenzije 40x50cm.Jedino nikako da naučim kako se kaže heljda na engleskom da na nekoj granici ne ispadne belaja :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Ne bi me začudilo da zaglavite zbog heljde! :) Kako je spavati na tim jastučićima? Čula sam da su udobni, ali sad dosta sumnjičava! ;)

      Izbriši
    2. Nama sjajni,spavamo na njima zadnjih šest godina,Meni je počeo da bude problem kad odemo negde da spavam na onim velikim,običnim pa svaki put vagam da li da nosim jastuk ili da se ne glupiram.Posebno je zgodan za ljude koje se znoje dok spavaju

      Izbriši
    3. E to sam čula! Isprobat ćemo! Hvala na preporuci!

      Izbriši
  2. Na sličan način je moja mama šivala jastučiće dok sam bila mala, još ih imamo negdje po kući! Već vidim da će vam biti mirni snovi na ovom ljepotanu. :) Uživajte u moru, moje vrijeme nažalost JOŠ nije došlo. :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Držimo palčeve da i tvoje vrijeme dođe što prije! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!