ponedjeljak, 14. srpnja 2014.

SKITAMO: Spomenik Batinskoj bitci


Spomenik Batinskoj bitci
Nakon vožnje čamcem po Kopačkom ritu, zaputili smo se na spomenik Batinskoj bitci koji se nalazi u selu Batina u Baranji, tik uz obalu Dunava. Bilo je to baš na sam dan antifašističke borbe, tako se potrefilo! Uzeli smo par slobodnih dana za uživanje na vikendici i odmor od obaveza pa smo odlučili vrijeme provesti što bolje! Iako ovdje nismo prvi puta, svaki puta nas iznova oduševi.



Spomenik 'Pobjeda', djelo akademskog kipara Antuna Augustinčića, nalazi se u sklopu Memorijalnog kompleksa na visoravni Gradac, tzv. krvavoj koti 169, i podignut je u znak sjećanja na sudionike Batinske bitke koja se odvijala u studenom 1944. godine između snaga Crvene armije i NVOJ-a s jedne te njemačkih fašističkih snaga sa druge strane. Ispod spomenika se nalazi kosturnica sa posmrtnim ostacima 1297 boraca iako ih je puno više poginulo i vječni dom našlo u hladnim vodama Dunava.

Sam spomenik se sastoji od tri dijela: centralnog peterokutnog obeliska visokog 26,5 m sa 5 skulptura i brončanom figurom 'Pobjeda' sa bakljom u ruci na samom vrhu, crvenoarmejaca u jurišu koji se nalaze na pročelju te brončanih reljefa koji prikazuju bitku i nalaze se bočno.






Uz spomenik se u Memorijalnom kompleksu nalazi i Spomen-dom sa stalnom muzejskom izložbom (trenutno zatvoren radi obnove) i Spomen-park, prekrasno uređen sa uvijek uredno pokošenom travom. Lipe su taman bile u cvatu pa smo iskoristili priliku i nabrali mirisne cvjetove za čaj.



Sa ovog mjesta se kao na dlanu vidi Batina, Dunav i susjedne države Mađarska i Srbija pa osim mira i tišine satima možete uživati i u prekrasnom pogledu.



Da li ste već bili na ovom memorijalnom kompleksu?
Koje znamenitosti iz vašeg kraja bi nam preporučili? Koje su vas se posebno dojmile?

Ako ste u blizini ili u prolazu, svakako svratite na ovo prekrasno mjesto, sigurno nećete požaliti!

Do idućeg posta, skitajte i uživajte! :)
Maje

4 komentara :

  1. Volim taj spomenik i uvek sam uzivala ici tamo.
    Divno si sve napisla.
    Baranja <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Tatjana! I mi uživamo svaki put! :)

      Izbriši
  2. Bila sam i opet idem danas,vodim i kćer i unuku,uvijek me oduševi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo tako, svaki put iznova oduševi i mene, iako smo tamo stvarno često! Dodatan plus je što je uvijek mirno i nema puno ljudi! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!