srijeda, 9. srpnja 2014.

DIY: Makeover radnog stola

Danas ćemo vam pokazati kako starim komadima namještaja možete bez puno ulaganja podariti potpuno nov i svjež izgled! U našem slučaju radi se o jednom masivnom radnom stolu koji nije baš reprezentativno izgledao pa smo ga najprije dali obojati u svježu bijelu boju i odmah je izgledao puno bolje. Ali budući da se radi o velikoj površini razmišljali smo kako ga još možemo ukrasiti da ne izgleda "prebijelo" pa smo se sjetile da možemo napraviti nešto u decoupage tehnici, a budući da se radi o stolu koji se nalazi u jednoj školskoj knjižnici odlučili smo ga ukrasiti stripom!

Evo kako je stol prije izgledao:


Stol je najprije obojan akrilnom bijelom bojom jer nam se stara boja nije sviđala. Ako se odlučite na bojanje starog namještaja svakako ga najprije prijeđite brusnim papirom da skinete nečistoće i površinski sloj stare boje, nakon toga prebrišite vlažnom krpom i tek onda krenite na nanošenje nove boje.

Strip je pogodan za ovakvu vrstu ukrašavanja jer su njegove stranice tanke i porozne pa se lako lijepi. Za lijepljenje nismo koristili kupovno ljepilo za decoupage koje se može naći u hobby trgovinama jer nam je preskupo, a trebala nam je veća količina jer smo nanosili na veliku površinu. Umjesto njega koristili smo domflok lak koji se može kupiti u pakiranju od 2 litre jeftiniji je. On je zapravo lak koji se nanosi kao završni premaz unutarnjih zidnih površina koje potom možete prati, a mi smo ga koristile kao ljepilo i kao završni premaz! On je mliječno bijele boje, ali neka vas to ne brine jer je potpuno proziran kada se osuši bez obzira na boju površine na koju ga nanosite! Još jedna jeftinija verzija ljepila je drvofix koji također možete koristiti za decoupage.
Osim ljepila, potrebne su vam škare, četka ili mali valjak i omiljeni strip!



Ljepilo (u našem slučaju domflok lak) najprije nanesite na čistu površinu, zatim na nju stavite strip i preko njega još jedan sloj ljepila koji će ga dodatno učvrstiti. Nemojte štediti s ljepilom jer je bitno da se papir dobro zalijepi, a posebno vodite računa o tome da vam ispod papira ne ostane zraka od kojih će ostati ispupčenja. U tom slučaju pribadačom probušite ispupčenje da iz njega izađe zrak i potom to mjesto još jednom prijeđite ljepilom.

Kada ste gotovi cijelu površinu prijeđite završnim slojem laka (mi smo opet nanijeli domflok) i ostavite da se osuši. Mi smo koristili mat domflok, ali postoji i sjajni ako vam se sjajni efekt više sviđa. Površinu premazanu lakom moći ćete bez problema čistiti vlažnom krpom!

Evo naš završni rezultat:




Jel vam se sviđa kako smo iskoristili Zagora?

Nadamo se da smo vas inspirirali da napravite nešto slično!

Do čitanja,
Maje



Broj komentara: 19 :

  1. Predivno. Sigurno će sada dječici to biti omiljeni stol.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, možda će sada češće posjećivati školsku knjižnicu :)

      Izbriši
  2. Sve kako treba! Zagoru se sigurno sviđa, a i meni. Odličan makeover! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno je. Odlicna ideja :)
    http://fashionovertheainbow.blogspot.com/2014/07/fave-red-skirt.html

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlicno i veoma moderno je ispalo. Ja planiram nesto slicno sa kuhinjom da uradim, samo sto sam mislila redovne novine da iskoristim. Znacili su mi vas saveti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E super i hvala! :) Nadamo se da će biti i na blogu! ;)

      Izbriši
  5. Slatko i unikatno:))Radila sam i ja različite .Ima ih na blogu okd mene.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. e, a kako ste poredale stranice stripa?
    idu li redom da se može strip pročitati?
    :))

    OdgovoriIzbriši
  7. predobra ideja i izvedba :D
    ovako nešto mi nikad ne bi palo na pamet,, a stvarno je efketno :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Stvarno ste inspiracija! Hvala vam za uputstva, mislim da ću pokušati nešto slično.

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!