srijeda, 11. lipnja 2014.

DIY: Prirodno ulje za sunčanje i tamnjenje kože


Ove godine smo odlučili napraviti potpuno prirodno ulje za sunčanje i samotamnjenje od sastojaka iz vlastite kuhinje/vrta! Ipak je koža naš najveći organ i vrlo je važno što preko nje unosimo u svoje tijelo, a prirodni sastojci su sigurno bolje rješenje nego kemijski! U ovaj pripravak stavljaju se maslinovo ulje, mrkva, mladi orasi, ružmarin i kadulja - sve što već imate kod kuće ili možete lako nabaviti. Mrkva sadrži beta-karoten i vitamin A, antioksidans je i dokazano štiti kožu od opasnih UV zračenja, obnavlja ju i sprečava njeno starenje. Orasi su također jak antioksidans i povoljno djeluju na kožu baš kao i maslinovo ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i vitaminima A i E. Osim što štite kožu, oni i ubrzavaju tamnjenje kože za vrijeme sunčanja. Kadulja i ružmarin djeluju protuupalno, a ujedno će dati i prekrasan miris ovome ulju. Osim toga, kadulja se koristi i za smanjenje celulita!

Sastojci:

500 ml maslinovog ulja (najbolje domaćeg ako imate)
8 mladih (zelenih) oraha
2 mrkve
nekoliko grančica ružmarina
nekoliko grančica kadulje
(kao alternativa mogu poslužiti i cvjetovi nevena ili lavanda)
jedna veća staklenka ili staklena boca šireg otvora



Postupak:

Maslinovo ulje ulijte u veću staklenku i dodajte mu mlade orahe narezane na četvrtine, naribanu mrkvu, ružmarin i kadulju. Svi sastojci bi trebali biti prekriveni maslinovim uljem.Staklenku zatvorite poklopcem i ostavite na suncu 3 - 4 tjedna te povremeno protresite sadržaj. Kada je ulje odležalo, pomoću gaze ili cjedila ga dobro procijedite i spremno je za korištenje! 



Ulje će biti tamne boje pa će vam koža i bez sunčanja od njega poprimiti malo tamniju boju. Najbolje je nanijeti ga na vlažnu kožu jer ćete ga tako moći bolje razmazati i ravnomjernije nanijeti. Mažite se prije izlaganja suncu i svakih sat vremena za vrijeme boravka na suncu. 



Ovo ulje ima mali zaštitni faktor (oko 5) i nikako se ne preporuča koristiti ga za prvo sunčanje niti kada je sunce jako! Ono više služi za brže tamnjenje i održavanje boje kada već imate podlogu i osim što potamnjuje ujedno i njeguje kožu! 



Ako Vam se ne sviđa kako ovo ulje miriši, dodajte mu par kapi omiljenog eteričnog ulja, a umjesto maslinovog ulja, možete koristiti i kokosovo!

Bez obzira što koristite za zaštitu kože, ne pretjerujte s boravkom na suncu!

Ako ste isprobali ovo ulje, svakako nam javite kakvi su Vaši ustisci, a dodatnu inspiraciju za domaće kozmetičke preparate potražite na oznaci 'kozmetika'!

Pozdrav,
Maje

Broj komentara: 12 :

  1. super ideja,samo ne znam da li ovo ulje dovoljno štiti kožu? ja inače bez ¸faktora 50 ne idem na sunce :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zaboravile smo napisati, upravo sam dodala! Uglavnom, ovo ulje ima mali zaštitni faktor i ne preporuča se dok već nemaš podlogu, tj. više služi za tamnjenje, održavanje boje i njegu kože ljeti!:)

      Izbriši
  2. zgodno :)

    ako nađete neki recept za posvjetljivanje kože javite mi.
    kod mene taman ten, pigment hvata svaku zraku. ja ne dobijem onu lijepu bronzanu boju već odmah kao da sam se ugljem namazala. od sunca se krijem ko vampir haha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :):) možda da se limunom istrljaš?! ;) znam kako ti je! moje dijete eno crno, samo se zubi, dlanovi i tabani bijele, a baš ga čuvamo od sunca! on boju dobije odma! ;)

      Izbriši
  3. Valjalo bi ovo isprobati na mojim bijelim nogama :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravila sam prošle godine ovo ulje. Odlično je, dobije se brzo prekrasna brončana boja :-). Ali ne zaboravite nanijeti i nešto sa zaštitnim faktorom :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jedino sam orahe izmljela u blenderu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlična ideja za samljeti orahe! Mi smo taman stavile novu turu, ali probat ćemo na godinu! Dodatna zaštita je obavezna, naravno! ;) Baš nam je drago da si isprobala! Hvala! <3

      Izbriši
  6. Da dopunim... Pročitala sam negde da je dobro da se doda kokosovo ulje ili cink oksid (dve kašike) jer imaju zaštitni faktor.

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!