srijeda, 25. lipnja 2014.

DIY: Lavanda & zeleni čaj sprej za osvježenje


Lavanda je stvarno svestrana biljka, ljekovita, lijepa i mirisna. Mi ju koristimo za pravljenje mirisnih vrećica za ormar, buketiće vješamo u tuš kabine, kuhamo sirup kojim sladimo topla i hladna pića, sušimo ju za čaj, a tijekom ljetnih vrućina osvježava nas i u obliku spreja za lice i tijelo kojeg je vrlo lako pripremiti!


Baza ovog osvježavajućeg spreja je zeleni čaj za koji se smatra da ima antibakterijska svojstva, smanjuje upale, neutralizira štetu nastalu od UV zračenja i pomlađuje kožu. Uz to, lavanda umiruje, opušta, pomaže kod nesanice i glavobolje. Bez obzira na sve spomenuto, ovaj sprej će vam definitivno pomoći da lakše podnesete visoke ljetne temperature, posebno u situacijama kada niste u mogućnosti skočiti u rijeku, more, bazen ili barem pod tuš! :)


Što vam je potrebno:

2 dcl vode
1 žličica zelenog čaja ili 1 čajna vrećica
žlica cvjetića lavande
bočica sa rasprskivačem
cjediljka i komadić gaze
lijevak


Postupak:

Prokuhajte vodu, skinite sa vatre i ostavite 2-3 minute da se temperatura spusti pa dodajte zeleni čaj i cvjetiće lavande. Nakon 5 minuta izvadite vrećicu ili kuglicu sa zelenim čajem, a lavandu ostavite dok se voda ne ohladi! Kada je voda ohlađena, procjedite tekućinu kroz cjedilo u koje ste stavili gazu i lijevkom presipajte u bočicu sa rasprskivačem! Sprej rashladite u hladnjaku kako bi vas još bolje osvježio! Mi bez našeg ne izlazimo iz kuće! :)


Iako je vrlo rijetko, poneki ljudi mogu imati alergiju/osjetljivost na lavandu, pa budite oprezni i ako primjetite bilo kakve negativne promjene na koži odmah prestanite koristiti sprej! 

Koristite li osvježavajuće sprejeve za lice i tijelo?
Kako vam se sviđa ideja? Da li ste već pravili nešto slično?
Kako se vi hladite tijekom vrućih ljetnih mjeseci?

S obzirom da su bočice sa rasprskivačima obično manje zapremine, od ove količine moći ćete napuniti bar dvije, pa možete odmah napraviti jedan sprej za mamu, kćerku, sestru, baku ili najbolju prijateljicu! Sigurne smo da će vam biti zahvalne! ;)

Ako želite isprobati još koji recept za 'domaću kozmetiku' ovdje možete naći par ideja! ;)

Pozdrav od Maja! 

Broj komentara: 6 :

  1. ovo je zgodno, napravila bih, samo moram izvesti operaciju krađe cvjetova lavande ispred jednog hotela kod nas :)

    lavandu pokušavam da uzgojim već dvije godine. prošle godine sam kupila biljčicu iz presade, rasla je do jedno 20-tak cm i osušila se. ove godine iz sjemena raste i sva je kilava, nikako da krene. možda je samo lijena kao i nana - dok naraste do neke određene visine, a onda raste ko luda. ne znam,, vidjeću.

    u međuvremenu morala bi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja tek planiram uzgajati, ko zna kako će to proći, za sada se služim maminom, a Maja ima kod tete cijelu džunglu! Puno dvorište! Totalno zavidim! A ti fantomku na glavu i u direktnu akciju! ;)

      Izbriši
  2. nikada nisam koristila sprejeve za lice, iako mnogi hvale i njihovu učinkovitost :)
    ovaj DIY recept za sprej mi se čini odličan, sastojci i priprema su jednostavni, ali vjerujem učinkoviti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Nama pomaže kod ljetnih vrućina i jako smo zadovoljne! :)

      Izbriši
  3. Odlično! Zanima me samo gdje ste nabavile ovu bočicu sa sprejem. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Bočicu mi je dala sestra davno, mislim da je od dezića DM-ovog! Ja sam je dobro oprala i i špricala prvo jednu bočicu čiste vode da izađu svi ostaci kemikalija. Koristim tu istu bočicu za osvježavajući sprej već nekoliko godina i još radi! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!