ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

U KUHINJI: Sir od dunja


Dobili smo dosta dunja pa kako nam ne bi samo mirisale na ormaru, ove smo godine odlučile nešto od njih i napraviti! Neodoljivo mirišu, ali su kao plod nejestive, no od njih se mogu praviti razne jesenske slastice. Kod nas u Slavoniji se od njih najčešće pravi fini kompoti, ali mi smo se odlučile za jedan tradicionalni dubrovački recept - sir od dunja ili kotunjatu (ima raznih verzija naziva: kotonjata, kotunjada, kitnkez...).


Sir od dunja

Sastojci:

1,5 kg očišćenih dunja
70 dkg šećera
2 limuna
2 štapića cimeta
5-6 klinčića

Postupak:

Dunje najprije ogulite, razrežite i očistite od sjemenki te narežite na manje komade. Očišćenu smjesu izvažite kako biste znali koliko ćete šećera staviti. Mi smo na 1,5kg očišćenih dunja stavili 70dkg šećera (znači na određenu količinu dunja stavite otprilike upola manju količinu šećera, možete i više ako volite slađe).
Dunje prelijte s hladnom vodom tek toliko da ih prekrije i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Višak vode koji nije tijekom kuhanja ispario ocijedite, a skuhane dunje ostavite da se malo ohlade pa ih potom izmiksajte u blenderu ili pomoću štapnog miksera.
Pomiješajte smjesu dunja, šećer, cimet, klinčiće i sok limuna pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje oko sat vremena, tj. dok se smjesa potpuno zgusne i počne se odvajati od posude.
Vruću smjesu izlijte u prethodno navlaženu posudu kako se ne bi zalijepila. Izlivena smjesa ne bi trebala biti deblja od 2cm.
Smjesu ostavite da se ohladi preko noći i tada ju izrežite nožem ili pomoću kalupa i poslužite. Ono što se odmah ne pojede čuvajte u hladnjaku!


Ako ste napravili veću količinu sira od dunja, ostavite ju da se suši na zraku oko 2 tjedna pokrivenu gazom. Takvu osušenu kotunjatu možete izrezati na komadiće ( i uvaljati u sitni kristalni šećer ako volite) i takva vam može još dugo stajati. Čuvajte ju na suhom u posudi s lovorovim lišćem!


Ako imate dunja, ali nemate vremena za praviti kotunjatu, bit će odlične i izrezane na kriške i pečene u pećnici. Ukusno, a stan će vam jako fino zamirisati!

P.S. Dunjine listove nemojte baciti nego ih osušite i pravite od njih čaj koji je odličan za reguliranje probave!

Pozdrav od Maja!

3 komentara :

  1. hm, nisam znala da su dunjini listovi dobri za probavu. nisam ih sačuvala, otišli su u kompost za iduću godinu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, da! Djeluju bolje od aktivnog ugljena! ;) Na godinu ništa u kompost! ;)

      Izbriši
  2. Hello I'am Chris From France!!
    This is not a "spam"
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    World-Directory 188 countries in the world! and thousands of blogs
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    You can forward this invitation to your friends

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!