petak, 2. veljače 2018.

U KUHINJI: Salata od slanutka i cvjetače


Tijekom radnog tjedna, za doručak si obično spremam neku salatu, domaću granolu ili zobenu kašu (slatku ili slanu). Iako obožavam granolu i slatku kašu, za doručak ipak radije jedem slano, a kako je tijekom zime ponuda povrća ograničena, trudim se smisliti ukusne i zdrave obroke sa sezonskim namirnicama. Jedan od takvih obroka je i ova salata od slanutka i cvjetače koju sam prvi puta jela kod mame i od tada ju redovito pravim. Prednost je što ju možete napraviti u većoj količini i imati za više dana. Jesti ju možete i kao prilog, a ako joj dodate rižu, cous-cous ili tjesteninu dobit ćete i ukusan ručak za tren oka!


Salata od slanutka i cvjetače

Sastojci:

1 srednje velika glavica cvjetače
400 g kuhanog slanutka (cca 200 g suhog)
2 srednje velike mrkve
1 srednje veliki poriluk
2 žlice aceto balsamico octa
2 žlice bučinog ulja
1 žličica senfa
sol, papar po želji
malo maslinovog ulja

Postupak:

Cvjetaču narežite na sitne komadiće, poriluk po želji, a mrkvu naribajte. Na maslinovom ulju kratko popržite poriluk dok ne omekša, dodajte mrkvu i cvjetaču pa poklopite i ostavite cca 8 min uz povremeno miješanje. Cvjetača ne smije biti pre mekana, već treba ostati hrskava. Kada je povrće gotovo dodajte slanutak, promiješajte i maknite sa vatre da se malo ohladi. Pripremite dresing od bučinog ulja, octa, senfa, soli i papra te ga prilagodite svom ukusu. Dodajte dresing u prohlađeno povrće i promiješajte da se ravnomjerno raspodjeli. Čuvajte u hladnjaku gdje može stajati i do 5 dana u dobro zatvorenoj posudi. 




Ja obično za vikend natopim slanutak, od djela napravim falafel kojeg spremim u zamrzivač, a ostatak skuham u ekspres loncu za ovu salatu i humus. Na taj način štedim vrijeme tijekom tjedna, ali i energiju potrebnu za kuhanje! Za slučaj da vam se neda kuhati slanutak (ako nemate ekspres lonac, to može potrajati), slobodno koristite onaj iz limenke - tako će vam priprema ove salate još kraće trajati!

Iako skromna po pitanju namirnica, ova salata je izrazito bogata okusom i hranjiva pa možete biti sigurni da ćete siti dočekati ručak. Zbog toga je idealna za doručak/ ručak na poslu, u školi ili na faksu!

Pravite li si doručak za posao/ školu/ faks?
Što najradije jedete za takve obroke?
Imate li recept za neku sličnu zimsku salatu?

Dobro bi mi došle ideje za obroke koji se lako pripremaju i koje mogu ponijeti na posao, čisto da izbjegnem rutinu pa pišite u komentare što vi jedete! :)

Također, za slučaj da ste iz Osijeka, nedavno se preko puta glavne tržnice otvorio Špajz, u kojem možete kupiti slane i slatke obroke u staklenkama za koje sam čula da su jako ukusni i obilni, ali na žalost nisam još imala prilike probati!  Po meni je to idealan izbor za klopu s nogu i super je što konačno postoji neka zdravija alternativa za pekare, jer nije da nam se uvijek da pripremati nešto kod kuće! Na žalost, ja radim na samom rubu grada, usred ničega pa nemam tu komociju! :( 

Hvala što ste svratili, ugodan vikend i dobar tek vam želim!

Pozdrav od Maje

4 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!