subota, 14. listopada 2017.

ČITAMO: Ružna petorka + Giveaway

Paketiću iz Ibis grafike se uvijek posebno razveselim, a kada se u njemu nalazi novo izdanje našeg omiljenog dvojca Julie Donaldson i Axela Schefflera, veselje je još veće! Oduvijek sam uživala u ilustracijama. Prvo su to bile slikovnica kada sam bila mala, a nešto kasnije pa sve do danas stripovi, zbog čega je, smatram, moja opsesija prema dječjoj literaturi u ovoj odrasloj dobi potpuno očekivana. Ima nešto posebno u crtežima namijenjenim djeci što me očarava. Bez obzira na priču koja se krije na šarenim stranicama, prvo me privuku ilustracije! Ako one ne odgovaraju mom osjećaju za lijepo, male su šanse da će završiti na polici u M.-ovoj sobi. Iako knjigu ne bi trebalo procjenjivati prema koricama, priznajem da je meni to prvi kriterij. Zašto? Zato što je kod slikovnica crtež jednako važan kao i tekst, on upotpunjuje priču, potiče raspravu i daje scenografiju. Do samog teksta obično dođemo tek kada je slikovnica već kupljena, što se može činiti kao lutrija, ali do sada vizualnom procjenom još nismo pogriješili!

U moru literature za one najmlađe, uvijek ću prvo izdvojiti i preporučiti slikovnice Julie Donaldson i  Axela Schefflera! Šašave i domišljate tekstove Julie prate genijalni crteži Axela u prepoznatljivom stilu, obojani žarkim bojama od kojih teško možete odvojiti pogled. Apsolutno savršena kombinacija koja se pokazala dobitnom i ovaj put! Nova slikovnica pod nazivom Ružna petorka, priča o pet najružnijih afričkih životinja, danima nam je bila u rukama. Čitali smo ju i proučavali, ostavljali na kratko i ponovo joj se vraćali. Jer, takve su slikovnice ovog dvojca, jednostavno vas opčine!

Iako namijenjena klincima, vjerujte da će i odraslima ova slikovnica ispuniti srce i zasuziti oči! Mališane ona uči pravim vrijednostima na način koji će im biti zabavan i lako razumljiv, a odrasle podsjeća da na svijet ponekad pogledaju kroz dječje oči kako ne bi u životu propustili ono što je uistinu važno. Način na koji je autorima pošlo za rukom da nešto što je u današnjem svijetu definirano kao ružno, upotrijebe da ispričaju prekrasnu priču o ljubavi je iznenađujuć i svakim čitanjem me iznova oduševi.

Osim što mališane uči (a odrasle podsjeća) da je uklapanje unutar okvira definicije ljepote u suštini nebitno, Ružna petorka će im otvoriti oči za ono što nije u prvom planu i potaknuti dublje promišljanje prije kategoriziranja prema uobičajenim predrasudama. Po meni, to su ključni momenti i, općenito, ciljevi roditeljstva - naučiti djecu da imaju otvoren um i srce, da budu tolerantni i ne generaliziraju, da odbace stereotipe kojima ih život uči i da ne donose zaključke o bilo čemu i bilo kome ishitreno znači naučiti ih da budu ljudi. Ova slikovnica će vam taj odgovoran i zahtjevan zadatak barem malo olakšati!

Kao što sam ranije napisala, iako je pouka koju nam Julia Donaldson i Axel Scheffler prenose jako ozbiljna, ova slikovnica je sve samo ne to! Veseli stihovi savršeni su za čitanje na glas, a šareni crteži savršeno dočaravaju afričke krajolike. Kao šećer na kraju (nakon što obrišete suze;)), dočekat će vas mala ilustrirana enciklopedija stanovnika afričke savane uz pomoć koje će vaši mališani moći upoznati i manje poznate životinjske vrste. Također, nešto što je mnogima bitno, papir koji je korišten za tiskanje ovih knjiga dobiven je iz stabala koja rastu u održivim šumama!


Nakon hvalospjeva autorima, posebno priznanje treba dati onima na koje često zaboravimo, a to su prevoditeljice i prevoditelji, u ovom slučaju Krešimir Krnic! Prevesti stihove i rime u duhu jezika bez da se izgubi originalna misao čini se kao nemoguća misija, a njima to ipak uspijeva svakim novim izdanjem! Izdavačka kuća Ibis grafika ne samo da ima sjajan tim, što se vidi na slikovnicama iz njihove naklade, već i zaista korektan odnos prema svojim kupcima zbog kojih često organiziraju darivanja, posebne akcije i popuste, pa su tako i ovom prilikom ustupili jedan primjerak Ružne petorke za darivanje!


Sve što trebate napraviti kako bi osvojili slikovnicu je:
  • lajkati Ibis grafika Facebook stranicu,
  • podijeliti fotku koju vidite ovdje ispod na svom Facebook profilu pod opcijom 'javno' (fotku ćete naći na Maje Zmaje blog Facebook zidu ili u albumu 'Timeline photos'),
  • ispod iste te fotke (ne ispod statusa!) ostaviti komentar u kojem ćete napisati koja vam je omiljena slikovnica Julie Donaldson i Axela Schefflera ili ako ih do sada niste čitali, koju biste najviše voljeli imati!
Jednu sretnu dobitnicu ili dobitnika biramo uz pomoć Random.org-a za 10 dana, dakle 24. 10. 2017., a o rezultatima ćemo vas obavijestiti putem Facebook-a!:)



Osim Ružne petorke u novoj, Ibis grafika web trgovini naći ćete brojne ilustrirane naslove za klince, ali i knjige za odrasle! Kako redovito imaju popuste i pogodnosti te organiziraju razna događanja, bilo bi dobro da ih popratite na Facebook-u, čak i ako ne planirate sudjelovati u nagradnom darivanju, jer ćete tako uvijek biti u tijeku! Ako ste iz Zagreba imate sreće jer su trenutno u tijeku i jesenske radionice za djecu uzrasta od šest do osam godina u organizaciji ove nakladničke kuće, čiji je cilj popularizacija dječje knjige i poticanje čitanja od najranije dobi, više o tome pročitajte ovdje! Također, ako vas zanima koje su nas se slikovnice najviše dojmile do sada, naše preporuke ćete naći na oznaci 'Čitamo'!

Da li ste već čitali Ružnu petorku? Kako vam se svidjela?
Volite li slikovnice Julie Donaldson i Axela Schefflera i koja vam je omiljena?
Koja je općenito slikovnica najdraža vašim klincima i koju bi nam preporučili?

Vama hvala što ste svratili i odvojili svoje vrijeme, a prijateljima iz Ibis grafike hvala na ovoj divnoj slikovnici i prilici da jednu darujem vama! :)

Pozdrav od Maje

4 komentara :

  1. Kroz zajedničko čitanje dječjih knjiga i slikovnica posebno rastemo! Djeca uče temeljnim vrijednostima, a roditelji se podsjećaju na isto i dobrobit je obostrana. Mi smo posljednje čitali Ezopove basne i, unatoč što pouke tih priča djetetu svakodnevno ističem, najbolje ih je shvatio upravo kroz ovakve maštovite tekstove. Hvala na preporuci! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Irena, ja sam sad tek našla ovaj komentar! Imam nekih problema sa notifikacijama i u zadnje vrijeme mi se desi da mi komentari promaknu! Oprosti molim te, stvarno mi je žao! Što se tiče zajedničkog čitanja, baš si to lijepo rekla i apsolutno se slažem da je najzgodnije u odgoju pomoći si na ovaj način! Dodatan plus je što klinci bajke i basne sigurno neće doživjeti kao pametovanje! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!