četvrtak, 4. svibnja 2017.

ČUVAMO OKOLIŠ: Popravljamo/ prepravljamo garderobu!

grainline studio

Prije par mjeseci sam pisala o ulozi industrije brze mode u zagađenju okoliša, odnosno o tome kako kupovinom rabljene odjeće i obuće možemo učiniti dobro. Nakon toga je slijedio post načinima kako tu istu rabljenu odjeću i obuću temeljito očistiti na što prirodniji način, a danas ćemo nešto više o tome kako popraviti i prepraviti odjevne predmete ili obuću, bilo da se radi o starijim komadima iz vaše garderobe ili o nečem 'novom' što ste tek dofurali iz second handa!

inspiredbythis


Biramo!

Ali krenimo od početka! Danas je na tržištu prisutno sve više robe niske kvalitete koja ima vrlo kratak vijek trajanja što potiče konzumerizam, a samim time i zagađenje okoliša. Odjeću i obuću niske kvalitete je teško popraviti pa je obično financijski isplativije predmet zamijeniti novim, što znači da će stari završiti u smeću! Kako doskočiti ovome i dobro odabrati kada više ni cijene nisu nužno u pozitivnoj korelaciji sa kvalitetom? Informiranjem! Kada birate, do detalja sve pregledajte! Provjerite sastav materijala, ali i kvalitetu izrade, tj. obratite pažnju na detalje kao što su šavovi, rupice za dugmad, džepovi, podstava i slično! Nešto više o ovoj temi pročitajte ovdje, ovdje i ovdje. Isti princip vrijedi i za kupovinu obuće te modnih dodataka - kvaliteta na prvom mjestu! Iako će obuća napravljena od kože izdržati najduže, čak i ako ste vegan moći ćete naći kvalitetnu obuću izrađenu od materijala koji nisu životinjskog podrijetla, samo što je ona nešto teže dostupna! Ipak, bilo bi dobro da izbjegavate obuću i torbe od umjetne kože 'plastičnog' izgleda koja vrlo brzo ispuca i oguli se! Također, treba zapamtiti da i najkvalitetniji predmeti zahtijevaju čuvanje i odgovarajuću njegu kako bi što duže trajali pa o tome svakako treba voditi računa! 
Popravljamo!

Kada smo savladali osnove uočavanja kvalitete, vrijeme je da pređemo na popravke! Čak se i kod kvalitetnih odjevnih komada desi da pukne šav, pokida se patent ili otpadne dugme zbog čega je vrlo važno da savladamo osnove popravljanja. Kako zakrpati rupu, popraviti šav ili porub rukom pogledajte ovdje, kako sašiti dugme na različite načine ovdje, a kako zakrpati jeans hlače ovdje! Čak i omiljeni džemper s rupom možemo uz nešto truda i volje spasiti, a više o tome pročitajte ovdje! Ako je prvo što vam padne na pamet pri pomisli na krpanje odjeće vaša baka kako šije ovalne komade tkanine na koljena hlača koje ste poderali u vrtiću, ne dajte da vas to odbije! Popravljanje poderane odjeće je danas postalo jedan vid kreativnog izražavanja i prilika da se odjeća uljepša i učini jedinstvenom! Ako na Pinterest upišete izraz 'creative mending' sve će vam biti jasno! O kreativnom krpanju odjeće za klince pisala je i Petra na svom blogu 'Noconcept'! Kod nje možete pogledati, na primjer, kako (i zašto) zakrpati dječje hlače, kako ih produžiti te kako na kreativan način srediti uflekane majice! Iako neke popravke možemo napraviti iglom i koncem, za neke će nam osim znanja trebati i šivaća mašina pa ako ju nemate, a omiljene traperice trebaju novi patent, bolje ih odnesite kod krojačice! Isto vrijedi i za popravak obuće i torbi! Izdvojite nešto novaca i popravite ih kod postolara! Vjerujte, isplatit će vam se! 
Prepravljamo!

Osim što se ponekad pokida, jasno je da nam određena odjeća nakon nekog vremena dosadi, da postane mala ili velika (ovo puno rjeđe!;)), ali to ne mora biti njen kraj! Ponekad i super jednostavni zahvati mogu od nečeg što vam i nije po volji napraviti omiljeni komad koji ćete sa radošću nositi! Jednom kada u odjeći naučite vidjeti potencijal za makeover, kupovina u second hand trgovinama i na buvljacima biti će daleko uspješnija! Za to vam treba nešto prakse i malo inspiracije! Praksu ćete steći sa vremenom, a inspiracija slijedi u nastavku! :)

Velika većina odjeće u mom ormaru je second hand, a većina je na neki način i promijenjena! Prepravljanje odjeće spada u moje omiljene kreativne aktivnosti, ali takvih je tutoriala u stvari najmanje na blogu, jer obično nemam volje fotkati! Razmišljala sam čak o nekim 'prije - poslije' postovima uz objašnjavanje postupka, ali i to je ostalo samo kao ideja pa na blogu za sada možete naći jedino post o tome kako sam od suknje napravila pelerinu, makeover nekoliko modnih dodataka (kapa turban, dječja kapicašeširić sa ušima) i patika! A gdje možemo pronaći inspiraciju za sređivanje odjeće? Ako mene pitate, ja bih krenula sa youtube-om! 

Meni omiljeni izvor inspiracije je je 'Coolirpa' Youtube kanal čija autorica je jednostavno genijalna u prepravljanju second hand odjeće! Od ove kreativne djevojke možete naučiti stvarno puno čak i da vam se modni ukusi ne poklapaju! Iduća youtube autorica koju pratim je 'Annika Victoria' i mislim da je upravo njen kanal bio prvi koji mi je otvorio vrata u svijet video tutoriala. Za slučaj da je vaš stil nešto ozbiljniji, vjerujem da će vam se svidjeti kanal Liz Bryson, autorice bloga 'Cotton + Curls'! Osim ova tri kanala, volim pogledati 'withwendy' i 'madebyyaya'! Iako ćete ondje naći nešto manje refashion videa, uz pomoć njihovih tutoriala za šivanje odjeće, savladat ćete neke korisne tehnike koje će vam pomoću i u prepravljanju! Ako vam video tutoriali nisu po volji, predlažem vam da počnete sa Confessions of a RefasionistaRefashion Nation, Honestly WTF i A Pair & A Spare stranicama, a osim odjeće, prepraviti možete i obuću koja vam je dosadila - za to ćete čak 50 ideja naći ovdje!

pinterest / our life is beautiful
Osim ranije predloženih stranica i Youtube kanala, na netu vas čeka stvarno pregršt inspiracije - treba vam samo malo slobodnog vremena i volje! Kao i sa svime što radite, važno je ne brzati, a ako nešto trebate rezati, obavezno mjerite dva puta - za kontrolu! U suprotnom bi mogli napraviti više štete nego koristi! ;) 

Kod sređivanja odjeće, obuće i modnih dodataka bitna je prije svega kreativnost! Neka vam to ne bude obaveza već prilika da se zabavite te pri tome produžite vijek vašoj garderobi! Osim toga, izgledati ćete originalno, čuvati okoliš, ali i uštedjeti!

Što kažete na to? Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi?
Imate li naviku popravljati/krpati odjeću?
Kako stojite sa prepravljanjem? 
Kupujete li samo ono što vam savršeno odgovara ili kupujete odjeću 'sa potencijalom'?

Voljela bih čuti vaše mišljenje! :)

Hvala što ste svratili i ugodan ostatak dana vam želim! 
Maja

Broj komentara: 5 :

  1. Bas koristan tekst,posto sam se u poslednje vreme bacila na prepravke raznih stvari, tj bacila sam mamu jer ja ne umem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahah bravo Jeco tako treba! Ja za ozbiljnije stvari bacam babu pod izgovorom da ona ima više vremena, a prvenstveno jer je daleko pedantnija i ima više živaca! ;)

      Izbriši
    2. I hvala što si svratila! Drago mi je da ti je post od koristi! ;)

      Izbriši
  2. Odličan post!
    Slažem se oko prepravljanja, kad nađem nešto što mi paše, teško puštam :)
    Fast fashion je ogroman problem i zapravo je zanimljivo koliko se jako malo piše i priča o tome.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Zuba! Mislim da se o ovom problemu malo priča i piše, barem u našim krajevima, ali i globalno jer je modna industrija prejaka, a ljudima je lakše okrenuti glavu nego se odreći nekih komfora i napraviti što mogu kako bi smanjili svoj negativan utjecaj na okoliš! Hvala što si svratila! <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!