utorak, 26. travnja 2016.

DIY: Vaza od traperica



Već smo nebrojeno puta pisale o tome kako nas veseli kad nešto možemo prenamijeniti. Na taj način razvijamo kreativno razmišljanje, obuzdavamo svoj potrošački mentalitet, a  na kraju krajeva i smanjujemo količinu otpada! Za ovaj 'uradi sam' projekt ponovo koristimo staklenke od kojih ćemo uz pomoć starih traperica napraviti vazu za cvijeće! Super je lako pa pokušajte s nama! :)



Potreban materijal: 

stare traperice, staklenka, crni akrilni auto lak, bijela akrilna boja, škare, pribadače, krojački metar, mašina za šivanje i konac ili igla i konac, kist.


Postupak:

Postavite staklenku uspravno na naličje traperica pa opcrtajte dno i izrežite krug 1 cm od nacrtanog ruba. Izmjerite visinu staklenke i obim. Na obje mjere dodajte 2 cm pa izrežite pravokutnik s tim mjerama. Preklopite pravokutnik, spojite pribadačama bočne stranice pa sašijte pola centimetra od ruba tako da dobijete 'cijev'.


Presavijte gornji dio 'cijevi' dva puta po pola centimetra pa sašijte. Spojite dno, odnosno krug pribadačama za donji dio 'cijevi' (onaj koji nije porubljen) pa sašijte pola centimetra od ruba. Preokrenite na pravu stranu i ubacite staklenku unutra.


Zaštite radnu površinu pa crnim auto lakom obojite tkaninu. Ostavite da se potpuno osuši prema uputama na ambalaži pa ponovite postupak po potrebi.


Kistom i bijelom akrilnom bojom nacrtajte uzorak i ostavite da se osuši. Ako želite četverokute sa ravnim stranicama kao uzorak, površinu koju ne želite obojiti zaštitite krep trakom, a ako želite točkice za pravljenje uzorka koristite gumicu sa grafitne olovke.




Ako vam vaza nije potrebna, neka to bude posuda za olovke, bojice, flomiće ili kistove za vaše klince! Uključite ih u izradu i neka sami ukrase tkakninu po želji! Sigurne smo da će se dobro zabaviti! :)

Osim toga, ako kod kuće imate viška staklenki, nemojte ih bacati u reciklažu! Na blogu vas čekaju ideje kako od njih napraviti posudu za tekući sapun, dozator za med, ukrasnu posudu za keksiće ili bombone, putnu šalicu za smoothie, kave i sl.ukrasne svijeće ili lijepu lampu! Osim toga, staklenke uvijek možete ponovo koristiti kao ambalažu za domaću, prirodnu kozmetiku, za čuvanje suhih namirnica ili kao shaker za pravljenje ukusne ledene kave sa bogatom pjenom! Staklenke su čudo! :)
Vazu možete napraviti i ovako!


Da li ste već pravili nešto slično?
Koristite li staklenke za neke kreativne projekte?
Što ste od njih pravili?

Pišite nam o svojim kreativnim pothvatima i šaljite fotkice! Voljele bi vidjeti čime se bavite! :)

Pozdrav i zabavan ostatak tjedna žele vam,
Maje

4 komentara :

  1. Jako zgodno...baš me obradujete sa svakim vašim DIY postom... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. totalno fora al bi ja ostavila boju jeansa ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej hvala! :) Može i tako, samo nama se nije uklapalo u interijer pa smo obojali! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!