ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

DIY: Pumpica za med


Od sladila najviše koristimo med, za kavu, čaj, žitarice, smoothie-e i kolače! Kako je med ljepljiv uvijek nam dosta ostane na žlici, što i nije problem ako pravimo tople napitke jer se otopi dok miješamo, već kada pravimo recimo ledeni čaj, kavu ili smoothie u blenderu! Osim toga uvijek nam pokapa sa strane po svemu! Malo smo razmišljale i došle smo na ideju da bi bilo zgodno napraviti med sa pumpicom, kao za tekući sapun! Postupak znamo pa nam nije bilo potrebno puno vremena da sve realiziramo! :) 


Što vam je potrebno:

čista plastična posuda za tekući sapun sa pumpicom, staklenka meda sa plastičnim poklopcem, skalpel ili oštar nož, bušilica sa svrdlom (nije neophodno), brusni papir (nije neophodno).


Postupak:

Rastavite posudicu za sapun (koja u ovom slučaju mora biti nova) pa skalpelom odrežite navoj tako da vam ostane otprilike 1 cm oko ruba. Po potrebi rub malo dotjerajte brusnim papirom. Kada kupujete posudicu za sapun, pazite da bude iste visine ili viša od staklenke meda tako da cijev pumpice ide skroz do dna staklenke. Bilo bi dobro i da prije nego počnete sa rezanjem i bušenjem isprobate da li će pumpica moći pumpati med tako da je nakon pranja uronite u med i više puta stisnete pumpicu! Ako nemate bušilicu sa svrdlom dobro bi bilo da je posudica od što tanje plastike, jer ćete je tako lakše izrezati skalpelom ili nožem! Naša je bila dosta debela, pa smo navoj odrezale prvo nožem, a zatim bušilicom sa svrdlom za 1 cm većeg promjera od navoja!





Red je na poklopac od meda! Na sredini plastičnog poklopca nacrtajte i izrežite krug promjera jednakog promjeru navoja pumpice. Nacrtani krug izrežite skalpelom pa po potrebi izbrusite rubove brusnim papirom. Pri rezanju u ovom i prethodnom koraku budite vrlo oprezni, jer se vrlo lako možete ozljediti! Ovaj korak će vam uvelike olakšati bušilica sa svrdlom koje odgovara promjeru navoja! U tom slučaju okrenite poklopac naopako, s unutrašnje strane označite centar poklopca, na njega stavite sredinu svrdla i probušite! Pri rezanju rupe na poklopcu vodite računa dakle da vam kroz nju može proći navoj, ali i da ona bude manja od dijela koji je na pumpici i kojeg ćete zašarafiti na navoj, kako vam pumpica ne bi propadala u med!




Operite sve dijelove pumpice i poklopac od meda pa provucite navoj kroz rupu na poklopcu i zašarafite pumpicu! Izmjerite da li cijev pumpice dužinom odgovara staklenki meda i po potrebi je skratite! Uronite pumpicu u med i zavrnite poklopac! Gotovo! :)




Mi smo našu staklenku dodatno ukrasile samoljepljivom čipkastom trakicom koju smo nedavno kupile! 


Pumpicu smo odmah i isprobale i počastile se jednom finom ledenom kavom! :)


Kako vam se sviđa ova ideja? 
Hoćete li ju isprobati?
Javite nam kako vam je uspjelo! :)

Kreativni pozdrav od Maja! :)

Broj komentara: 28 :

  1. Super ideja, i ja volim koristiti med, pogotovo za kavicu. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super je to Maje ali mi smo pcelari.Samo bagremov med se ne kristališe i mogao bi na taj način ,ostali med se brzo kristališe ,pa je neupotrebljiv metod.Ove godine,bagremovog meda nema ni gram.:(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajoj stvarno? Pa ja koristim većinom kestenov za kavu, a bagremov, livadni ili cvjetni za ostalo i nikad mi se još nije kristalizirao, kontam možda zato što brzo potrošimo pa ne stigne! S ovom pumpicom sam potrošila jednu cijelu teglicu i nije mi se zaštopala! Vidjet ću kako će biti sa nekom drugom vrstom meda! Hvala na informaciji, naučile smo nešto novo! :)

      Izbriši
  3. Zar ne bo bilo jednostavnije preduti med u staklenu posudu za tecni sapun? ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Naravno da bi, ali lijepe staklene posude za tečni sapun se teško nađu i obično su dosta skupe, dok staklenke dođu uz med i bespla su, a plastična posuda za tekući sapun sa pumpicom košta svega par kunića! ;)

      Izbriši
  4. super ideja... vidjela sam da to masovno imaju opg-ovci koji izlažu po sajmovima pa na taj način daju ljudima kušati njihove proizvode :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A supika! Ja sam se sad malo počela brinuti već jer je gospođa Cale rekla da to neće ić jer med kristalizira, ali ako to koriste i opg-ovci, onda valjda može! :)

      Izbriši
  5. Ludo i fenomenalno !!!
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kod vas Maja uvijek nešto zanimljivo...jako mi se sviđa ova ideja!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sjajna ideja! Moram i ovo probati! Inače da napomenem da nisam tip koji tako lako isprobava nove stvari, ali vaša uputstva su tako jednostavna, zanimljiva i originalna da ja malo-malo, pa nešto novo naučim i probam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga za ovaj komentar, i na lijepim riječima! Nemaš pojma koliko nam to znači! :)

      Izbriši
  8. what a cool diy idea and Project
    love it

    btw. do you want to follow each other?!
    follow me and I'll follow back
    if you want to

    Keep up your great Posts
    Amely Rose from:
    http://thebizarrebirdcage.blogspot.de/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dear Amely Rose, thank you for visiting, you have a lovely blog! :)

      Izbriši
  9. genijalna ideja! stvarno ste prepune odličnih ideja,svaka čast! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. svi su medovi dekristalizirani tako da nemaš frke pa i kod većine opgovaca

    OdgovoriIzbriši
  11. Kako se u trgovinama med može kupiti i u plastičnim bocama na istiskivanje, slično kao za kečap ili majonezu, prije par godina probala sam to kod kuće jer da, kad grabim žlicom, uvijek sve pokapam, pa moram prati... Oprala sam bocu od kečapa kojoj se čep da skinuti i nalijala med u to. Radilo je to dok se med nije stvrdnuo, a kad se stvrdnuo, mogla sam tiskati tu plastičnu bocu svom snagom do mile volje i jedva da je izlazio u tanašnim nitima. Ja ne volim med, da je netko na dan mog rođenja kupio staklenku meda i da ja doživim recimo 101 godinu – ta staklenka s medom bila bi puna i nakon moje smrti. Ovo također nije funkcionalno nama koji ne koristimo med svaki dan deset puta dnevno (ja med koristim, otprilike jednom godišnje).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se da ovo nije funkcionalno onima koji koriste med jednom godišnje, ali, budimo realni, tim ljudima pumpica za med i nije potrebna! Osim toga kristalizirani med se vrlo lako može ponovo rastopiti ako se staklenka (ili boca od kečapa) urone u toplu vodu na neko vrijeme. Pri tome treba paziti da temperature vode ne prelazi nekih 40 celzijevaca jer bi u suprotnom med izgubio svoja ljekovita svojstva! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!