petak, 10. svibnja 2013.

PREDSTAVLJAMO: Little Barbie Shop of Horrors

Danas za vas imamo pravu modnu poslasticu! :) Na Little Barbie Shop of Horrors smo naišle sasvim slučajno, preko jednog modnog bloga. Odmah nam se svidjelo ime pa smo odlučile provjeriti o čemu se tu radi i -  bile smo oduševljene! Odjeća, fotke, djevojke, sve je bilo prekrasno i baš po našem ukusu! Kada smo počele pisati blog, odmah nam je bilo u planu raditi predstavljanje ovog shopa. Glavne i odgovorne za LBSoH su dvije djevojke iz Tuzle, Selma i Sonja, koje su na naše veselje prihvatile poziv da ih ugostimo na blogu! :) Pa pogledajte što su nam odgovorile i uživajte u prekrasnim slikama!


Za početak recite nam nešto o sebi! Predstavite se našim čitateljima! 

Little Barbie Shop of Horrors je virtualni second hand dućan iza čijeg imena stoje dvije prijateljice iz Tuzle, Selma Selimović i Sonja Milić. Sonja je diplomirani tekstilni inžinjer, a svoje slobodno vrijeme provodi crtajući uplakane dječake i djevojčice. Selma je nedavno postala mama prekrasnog dječaka Emila te je time Barbie Šop postao bogatiji za jednog novog člana. Selma će uskoro postati diplomirana pravnica, a u slobodno vrijeme piše blog pod nazivom Chemana.



Svoj umjetnički i modni izražaj nastojimo predstaviti kroz restauraciju starih, ali vrijednih predmeta, kombinujući ih sa odgovarajućim modnim asesoarima, koje nerijetko same potpisujemo. Analogna fotografija nam je zajedničko polje interesovanja, ali i veliko zadovoljstvo pa se s toga na našoj stranici često mogu vidjeti fotografije odjeće uhvaćene filmskim objektivom.



Otkud interes za vintage i second hand? Da li i privatno nosite vintage odjeću?

Ljubav i interes prema vintage i second hand odjeći su se rodili jako davno. Upravo nas je ta ljubav i učinila partnerima u zločinu zvanom "Little Barbie Shop of Horrors". Možda će zvučati kao kliše ako kažemo da još od mnogo mlađih dana uzimamo odjeću iz maminih i bakinih ormara, koju prepravljamo i prilagođavamo nama samima. Lani sam pronašla haljinu PIROSSI, modne industrije Prvi Maj iz Pirota. To je bila prva jeans linija na prostorima bivše Jugoslavije, iznimno popularna 80-tih. Kada pronađete takav jedan istinski vrijedan komad koji iza sebe nosi lijepu priču iz davnina, to je zaista neopisiva sreća. Barbie Šop je naš način da prezentiramo i drugim djevojkama ono što mi volimo da nosimo.


Gdje nabavljate odjeću, ako nije tajna?

Obilasci buvljaka, second hand shopova i antikvarnica su dio naše svakodnevice već godinama. Obje smo izraženo vizualni tipovi s dobro izraženim osjećajem zapažanja detalja. Odjeću pronalazimo na najneobičnijim mjestima. Šetnja buvljakom posjeduje terapeutsko dejstvo i preporučile bi je svima koji za to imaju vremena. Često sa šoljicom kafe u ruci prošetamo a da ništa i ne kupimo. S druge strane, često se kući vraćamo sa punim cekerima stvari, a da uopšte nismo svjesne šta smo kupile. Kao da je riječ o nekom podsvjesnom mehaničkom djelovanju. Također, tu su i prijatelji koji nas znaju obradovati odjećom iz svojih, maminih ili bakinih ormara.


Šta najviše volite kupovati?

Najviše nas raduje zanimljiv par cipela (naravno, kada potrefimo svoju veličinu). Također, razni asesoari tipa naočale i satovi. Iako nemamo običaj nositi sat na ruci, lijep vintage sat je uvijek dobrodošao kao asesoar, čak i po cijenu da nije ispravan.


A što se najbolje prodaje?

Najbolje se prodaju haljine. Ako recimo imamo kolekciju u kojoj preovladavaju haljine, ona će se rasprodati u svega par minuta. Floralni dezeni na suknjama, haljinama i košuljama uvijek dobro prolaze. I naravno, fetiš svih žena - dobar par cipela ili dobra torba.


Da li odjeću prepravljate ili je prodajete u orginalnom stanju?

Većim dijelom odjeću ostavljamo u orginalnom obliku, uz obaveznu restauraciju – pranje, peglanje, ušivanje... Trudimo se da izaberemo najljepše komade odjeće, koji poslije niza godina nisu izgubili na vrijednosti i kvaliteti. Neke redizajniramo, a neke ostavljamo u njihovom prvobitnom obliku. Uz njih kombinujemo asesoar, sklapamo nespojive kombinacije koje smjestimo u određeno okruženje, fotografišemo ih te one na kraju dobiju svoj smisao. Ovo također ima veze s nazivom "mali dućan modnih užasa", jer se često same sebi nasmijemo uz pomisao  "Ko će nas shvatiti?!". Mada, na samom kraju to više i nije važno, jer svaki odjevni predmet koji prezentiramo, mi ćemo voljeti i nositi.



Koliko je u vašem gradu popularna vintage odjeća?

Mnogi i ne znaju šta je to vintage zapravo. Naravno, postoji određen broj pravih entuzijasta koji cijene i nose vintage komade. Dakle interes postoji. S druge strane, second hand prodaja i kupovina općenito je poprilično uzela maha u našem gradu. O tome najbolje svjedoči online prodaja second hand odjeće. Online second hand shopovi svakim danom se pojavljuju u sve većem broju, kao gljive poslije kiše.



Da li prodajete samo preko fejsa ili idete i po sajmovima?

Odjeću uglavnom prezentiramo preko naše facebook stranice. Prošle godine smo posjetile Fusion Design Week u Banja Luci, gdje su se predstavili mladi umjetnici iz BiH i regiona. U sklopu ove sedmice je bio oragnizovan i Popart Market (Dizajn Buvljak) na kojem smo predstavile svoju odjeću. Dakle, ne bježimo ni od ovog vida prezentacije, mada nam životne obaveze i financijska situacija ne idu uvijek na ruku.


Da li imate i narudžbe iz inozemstva i koliko je to nezgodno zbog carine i cijene poštarine?

Postoji veliki broj zainteresovanih djevojaka, kako iz regiona tako i iz inostranstva. Međutim, cijene poštarine i carine su bezobrazno skupe, čak i kada je riječ o najobičnijoj kragnici. Pokušavale smo odjeću slati i autobusom, ali je i provizija u banci prilično visoka. Tako da smo isporuku u inostranstvo ostavile po strani, bar na neko vrijeme.


Da li se osim ovoga bavite  još nečim i da li se od prodaje vintage  i second hand odjeće može zaraditi neka solidna plaća?

Recimo da nam je Barbi Šop glavni izvor prihoda, bar za sada. Nije baš plata za poželiti, ali radimo posao koji obje volimo i u kojem iznimno uživamo. Obje smo prilično kreativne i poduzetne, te smo oduvijek pronalazile način da se ta kreativnost nekako i isplati. Selma s vremena na vrijeme reciklira i pravi nakit, a Sonja dizajnira cegere. Volimo o sebi misliti kao o ekološki osviještenim osobama pa i sam posao redizajniranja odjeće shvatamo kao jedan vid recikliranja.


I za kraj nam recite koji su vam planovi za budućnost? Da li možda planirate otvoriti neki shop?

Plan nam je otvoriti dućan negdje u našem gradu. Ali kako se u našoj državi sve odvija polako, a uz to nas još pritišću i privatne obaveze, pitanje je da li će se naši snovi ostvariti u skorijoj budućnosti. Ali u neku ruku i ovo je ostvarenje sna što sada radimo. Jedno je sigurno, Little Barbie Shop of Horrors nam neće dodijati u skorije vrijeme. To je neizostavni dio našeg života, a mi ovo radimo iz čiste ljubavi i zadovoljstva. Nas svakako čekaju životne raskrsnice i ko zna gdje ćemo sutra završiti, možda čak i u dvije različite države. Međutim kada nešto voliš, naći ćeš način da to uvedeš u svoju svakodnevicu.


***********

Još jednom, puno hvala Sonji i Selmi što su bile naši gosti, a vi svakako svratite u njihov virtualni dućan, garantiramo da nećete zažaliti! Nemojte zaboraviti ni na Selmin blog, koji je svakako vrijedan pažnje! 

Do čitanja,
Maje, Sonja & Selma


P.S. Sve fotke su u vlasništvu Little Barbie Shop of Horrors!

4 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!