srijeda, 6. ožujka 2013.

U KUHINJI: Hrskava granola




Po internetu možete pronaći hrpu recepata za domaću granolu i postupak je stvarno jednostavan, a sastojke možete prilagoditi svom ukusu i tome što imate ˝pri ruci˝. Osim toga, sve je brzo gotovo pa za čas možete imati vrlo hranjiv i zdrav doručak ili užinu. Vjerujem da kada jednom sami probate napraviti granolu, više vam neće pasti na pamet kupiti je u trgovini! Za mjeru sam koristila šalicu od 2 dcl,a  od ove količine smjese gotova granola taman stane u teglicu od 1 l.


Sastojci:
1 ½  šalica mješanih žitnih pahuljica
½  šalice raznih orašastih plodova i sjemenki
¼ šalice ulja
prstohvat soli
½ žličice cimeta
prstohvat  muškatnog oraščića
prstohvat đumbira u prahu
¼ šalice meda po želji

½ žličice ekstrakta vanilije

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 130°C. Usitnite orašaste plodove u sjeckalici ili ih stavite u najlonski vrećicu koju omotate kuhinjskom krpom i istučete valjkom za tijesto. Ako orašaste plodove usitnjavate u sjeckalici pazite da vam ne budu presitni.
Ja obično stavim jednake omjere oraha, badema i lješnjaka, ali to možete prilagoditi ukusu ili nešto izostaviti/dodati , ovisi o tome što volite.
U usitnjene orašaste plodove dodajte pahuljice i sjemenke  suncokreta, sezama, lana i buče, također ovisno o ukusu. Pomiješajte med, ulje, začine i ekstrakt vanilije pa time prelijte pahuljice. Možda će vam se činiti da taj ˝tekući dio˝ neće biti dovoljan da prekrije ˝suhe ˝ sastojke, ali hoće, samo dobro miješajte!  Smjesu istresite u tepsiju u koju ste stavili masni papir i pecite u pećnici 15-20 min. Nakon 10-tak minuta smjesu malo promiješajte da se jednolično zapeče. Vrlo je važno da kada prvi puta budete pravili granolu pratite smjesu dok se peče jer vrlo brzo može zagorjeti, pošto vrijeme pečenja može varirati ovisno o jačini same pećnice. Jednom kad skužite optimalno vrijeme pečenja, više nećete morati paziti. Kada je gotovo, tepsiju izvadite iz pećnice, sve još jednom promiješajte  i ostavite da se ohladi nakon čega možete spremiti u teglicu!
Ako u svoju granolu želite dodati suho voće pazite da to bude u zadnjih 10 min pečenja kako ne bi izgorilo. Kokos dodajte u zadnjih par minuta, jer će on izgorjeti još brže.
Sve što vam preostaje je da svoju granolu prelijete kravljim, sojinim, zobenim ili nekim drugim mlijekom, ili jogurtom i uživate!



Dobar tek! 
Maje

Broj komentara: 5 :

  1. Bože što me uveseljava ovaj vaš blog!

    OdgovoriIzbriši
  2. jao, kako se meni ovo sviđa :) happy dance :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nadamo se da će ti se svidjeti i kad isprobaš! javi! ;)

      Izbriši
  3. jao, kako se meni ovo sviđa :) happy dance :*

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!