petak, 4. svibnja 2018.

ČITAMO: Lijenozemska


Nakon najduže pauze na blogu ikada, red je da povratak bude poseban zbog čega sam za prvi post odabrala upravo predstavljanje nove slikovnice litavskog autora Kestutisa Kasparavičiusa. Ako ste imali priliku upoznati se s radom ovog pisca i ilustratora znate da su svi njegovi radovi neobični, živopisni, a slike koje prate priču prava umjetnička djela koja će vas očarati detaljima. Od svih njegovih slikovnica u kojima smo do sada uživali, ova je možda najčudnovatija.


Lijenozemska je priča o zemlji koja bi većini nas predstavljala definiciju utopije, o zemlji u kojoj je zabranjeno raditi, gdje možete jesti slatkiše i slaniše do mile volje, bez posljedica (što je najvažnije), gdje je popodnevni odmor obavezan, a kada se počnete osjećati staro i umorno, taj problem za čas rješavate kupanjcem u Bazenu mladosti. Zidine ove zemlje su napravljene od rižinog pudinga sa malinastim preljevom, kuće od slatkiša, rijeka od narančina soka, hrana i odjeća rastu na drveću, a novcima se zatrpavaju rupe na cesti. Baš sve je tamo podređeno uživanju i ljenčarenju, a to glavni likovi ove priče mačići Mijaukalo Lijenić, Predilica Sladokusić i Drijemalo Okruglić rade bolje no itko!


Znam što mislite! Kako doći do te zemlje Lijenozemske? Kako bi to saznali morat ćete pročitati slikovnicu jer ondje vas čekaju detaljne upute i moguća prijevozna sredstva pomoću kojih zagarantirano stižete na ovo čarobno mjesto! Iako je slikovnica uistinu divna i u njoj mogu uživati mali i veliki, ako odgajate vegetarijance ili vegane, određeni prizori vam se možda neće svidjeti pa u tom slučaju ipak odaberite neki raniji rad Kestutisa Kasparavičiusa, recimo Zec Mrkvus Veliki ili Vrtlar Florijan. Sve tri slikovnice, kao i ostale naslove ovog autora naći ćete u izdavačkoj kući Ibis grafika (u web shop-u ili u nekoj od knjižara koje imaju zastupništvo), a moj savjet je da nikako ne propustite doživjeti neobične i čarobne svjetove koje stvara Kestutis Kasparavičius!


Slikovnica Lijenozemska izdana je u sklopu projekta Europske komisije za potporu pod nazivom Naša mala knjižnica. Projekt je dio EU programa Kreativna Europa, a cilj mu je motivirati djecu na čitanje, odnosno predstaviti im autore iz zemalja sudionika u projektu prevođenjem njihovih radova. Na taj način autori postaju poznati i izvan svojih granica, a djeca imaju priliku upoznati se sa književnim djelima koja ranije nisu bila prevedena na njihov jezik. Predstavnik Litve je upravo Kestutis Kasparavičius, predstavnik Hrvatske zasluženo Grigor Vitez, a više detalja o ostalim sudionicima i njihovim predstavnicima možete pročitati ovdje!


Ova prekrasna slikovnica je trenutno na popustu u web shopu izdavačke kuće Ibis grafika pa je sad pravo vrijeme da se počastite...mislim, počastite svoje klince! ;)

Da li ste već čitali nešto od Kestutisa Kasparavičiusa? 
Kakvi su vam dojmovi?
Koja je omiljena knjiga vaših mališana?
Koje slikovnice biste nam preporučili?

Vikend nam je pred vratima pa odaberite neku dobru knjigu, zdrave grickalice (jer nažalost nismo u Lijenozemskoj) i piknik dekicu pa pravac s klincima u prirodu ili bar u svoj vrt! :)

Pozdrav od Maje

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!