četvrtak, 11. siječnja 2018.

INSPIRACIJA: 9 Zero Waste novogodišnjih odluka

Prije nego pređemo na temu, htjela bih svima zaželjeti sretnu novu godinu i zahvaliti vam što ste ovdje, što čitate i dijelite sa mnom svoje ideje. Hvala vam od srca! Iako prošle godine nisam bila aktivna na blogu kao prethodnih, mnogi su i dalje nastavili pratiti moj rad i to je baš lijepo. Jedan  od razloga mojoj neaktivnosti je što sam osjetila potrebu da usporim i odvojim vrijeme za odmor. Uz  puno radno vrijeme, brojne svakodnevne obveze u kući i oko kuće i jednog zahtjevnog petogodišnjaka, moja priprema postova se svela na 15 minuta tjedno koje jedva uhvatim za fotkanje i pisanje postova do kasno u noć kada mali čovjek zaspe. Za svoj hobi nisam mogla odvojiti onoliko vremena koliko bih htjela i nerviralo me sve raditi na brzinu. Mnoštvo ideja je ostalo zapisano u planeru i čekaju neka bolja vremena, a hrpa postova je ostala u pripremi, ali ova godina nije bila potpuno neproduktivna! Puno toga se promijenilo na bolje, i upravo zbog toga, umjesto da novu godinu započinjem sa pregledom najčitanijih postova, započet ću sa pregledom odluka koje sam donijela tijekom 2017., a koje su smanjile moj negativan utjecaj na okoliš! Krenimo!


Menstrualna čašica

Najveća, a ujedno i najvažnija odluka koju sam donijela prije ravno godinu dana je prelazak sa jednokratnih uložaka na menstrualnu čašicu! To znači da tijekom cijele godine nisam kupila niti jedan paket uložaka, odnosno da tijekom nešto manje od godine dana nisam niti jedan uložak ostavila u prirodi! Iako ideja uporabe menstrualne čašice mnogima djeluje zastrašujuće, vjerujte da je razlika u odnosu na uporabu jednokratnih uložaka ili tampona isključivo pozitivna, ne samo ekološki već i po pitanju udobnosti. Ako vas zanima moje iskustvo sa Mooncup čašicom, pročitajte ga ovdje, dok recenziju Lily cup čašice možete naći ovdje!
Bambus četkica i pasta u staklenci

Tijekom prošle godine počela sam koristiti i četkicu napravljenu od bambusa koja je 96% biorazgradiva te sam tako izbjegla zagađenje prirode sa minimalno 2-3 plastične četkice (ili u mom slučaju 2-3 izmjenjive 'glave' za četkicu) koje se nikada ne bi razgradile. Jednako tako, konvencionalnu pastu za zube zamijenila sam prirodnom King Julio pastom koja je pakirana u staklenku, a te iste staklenke zatim ponovo upotrebljavam za kozmetiku iz domaće radinosti ili za začine! Iako ovdje količina izbjegnutog otpada nije tako velika kao u prethodnom slučaju, tijekom vremena i ovako male promjene na bolje će značiti puno!
Britvica i depilator

Početkom 2017. godine odlučila sam svoju britvicu sa izmjenjivim plastičnim glavama koje se ne mogu reciklirati zamijeniti britvicom kojoj se mijenjaju žileti. Ovi žileti uz pravilnu brigu traju puno duže nego prethodno navedeni i može ih se reciklirati, a unatoč pričama o tome kako su opasni, a ozlijede česte, s veseljem prijavljujem da se niti jednom nisam porezala te da je uporaba žileta u stvari super jednostavna uz neku normalno dozu opreza! Ako ipak niste uvjereni, dobra alternativa je i depilator. Negdje krajem ljeta dobila sam ponudu da isprobam Panasonic-ov novi brijač i depilator koji mi je omogućio da uštedim vrijeme i izbjegnem stvaranje otpada tijekom, nadam se, dužeg vremenskog perioda. Iako sam mišljenja da uporabom britvice sa žiletima (pogotovo ako je iz druge ruke, naslijeđena od tate ili djede) nastaje manja količina otpada koji se može reciklirati u odnosu na depilator koji će jednog dana ipak završiti na deponiji, obje solucije su daleko bolje od jednokratnih britvica koje zauvijek ostaju u prirodi, a na vama je da odlučite koja vam je prihvatljivija.

Sapun i kruti šampon za kosu

Sapunima i krutim šamponima sam se dugo opirala jer nisam uspjela naći one koji mi odgovaraju. Ipak, čvrsto sam odlučila ne odustati u potrazi što se na kraju isplatilo pa sam cijele prošle godine uspjela u potpunosti izbjeći proizvode za pranje pakirane u plastiku! Sada sam iznimno zadovoljna sa svojim sapunima brenda Kich Sapunich koje kupujem na sajmu antikviteta u Tvrđi bez ambalaže te krutim šamponom brenda Tinktura koji se, iako pakirani, nalaze u ambalaži (kutijica od kartona i metala) koja se može reciklirati! Proljetos sam konačno uspjela savladati i osnove kukičanja što mi je omogućilo da napravim etui od bambusovog konca koja dodatno štedi sapun i olakšava njegovu uporabu, a kako ga i sami možete izraditi pogledajte ovdje!


Kruti parfemi

Ove godine sam odlučila prestati kupovati parfeme u bočicama koje se ne mogu reciklirati. Dugo sam se predomišljala, jer ovdje nije stvar samo u tome da želim fino mirisati već i u tome da se zbog određenih mirisa osjećam bolje i veselije, neki me podsjećaju na lijepa vremena, a u nekima samo uživam. Kako nisam spremna odreći se parfema u potpunosti, odlučila sam se za krute parfeme koje sam našla u LUSH-u. Do sada sam isprobala ova dva koja možete vidjeti na fotki izmad i ne mogu reći da sam oduševljena. Na sreću, uskoro nam stiže i kruti parfem brenda Handmade by Buč, a istražujući po internetu našla sam domaći brend iz Pule pod imenom NASHE sa šarolikom ponudom krutih parfema, ali nisam se još odlučila za naručivanje pa ako netko zna više o ovom brendu ili znate neki domaći brend koji ima krute parfeme, molila bih vas da mi javite!:) Također, ako imate parfeme u bočicama koji su pri kraju, sa zadnjim kapima koje se ne mogu izvući prskanjem možete napraviti kruti parfem uz pomoć ovog tutoriala!


Četka i krpice za posuđe

Moja novo stečena vještina kukičanja omogućila mi je i da spužvaste krpe zamijenim krpicama od konoplje i bambusovog konca, od kojih prvu koristim za ribanje posuđa, a drugu za sitne mrlje i skupljanje vode u kuhinji. Izraditi ih možete na isti način kao i torbicu za sapun, samo bez spajanja rubova, a kada odsluže svoje, jednostavno ih odložite u kompost! Potpuno izbjegavanje spužvi u kuhinji omogućila mi je drvena četka sa izmjenjivom glavom koja se može kompostirati bez čekinja jer su one obično sintetičke. Uporaba četke za suđe je po meni higijenski ispravnija, a s obzirom da glavu četke te krpice od prirodnih vlakana ne morate mijenjati niti približno često kao spužvice koje se ne mogu reciklirati, benefiti ove odluke su očiti!


Ekspres lonac

Iako ekspres lonac imam već nekoliko godina, tek sam ga ove godine počela koristiti. Do sada sam ga izbjegavala jer sam mislila da je uporaba prekomplicirana i zbog straha da bi mogao eksplodirati (= traume iz djetinjstva). Ispostavilo se da nisam bila u pravu, na sreću! Uporaba ekspres lonca mi je omogućila da proizvode kao što su slanutak, grah, leća, kukuruz i slično koje sam nekada kupovala u limenkama (jer mi se nije dalo kuhati ih sto godina), mogla početi kupovati u rinfuzi te kuhati uz znatnu uštedu vremena i energije! Iako nisam u potpunosti istražila sve mogućnosti ekspres lonca, izbjegla sam mnoštvo limenki, koje, iako se mogu reciklirati, ipak znače nepotrebno trošenje resursa. (Ako imate kakvih savjeta i vegetarijanskih/ veganskih recepata za ekspres lonac, bilo bi mi jako drago da ih podijelite!)


Planiranje jelovnika

Iako se godinama trudim kuhati sezonski i lokalno, ove godine sam odlučila posebnu pažnju posvetiti optimiziranju uporabe namirnica. U tome mi je pomoglo planiranje jelovnika na način da, uzimajući u obzir sezonu, u planer ispišem popis jela koje ću pripremati tijekom mjeseca, a zatim ih organiziram na tjednoj bazi ovisno o vremenu koje imam na raspolaganju! Ovaj sistem mi je omogućio iskorištavanje ostataka (kao npr. priprema ukusnog, veganskog pudinga od ostataka riže), odnosno kuhanje većih količina određene namirnice koje zatim koristim tijekom nekoliko dana u različitim jelima. Na ovom polju imam još jako puno mjesta za napredak, a u idućoj godini bi se voljela više potruditi oko pripreme zimnice, posebno oko fermentacije te općenito konzervacije plodova ljeta i jeseni za hladnije mjesece.

Žvake

Za kraj jedna od odluka koja je zahtijevala nešto više truda s moje strane jest izbjegavanje žvaki! Žvakanje, osim što je ružna navika, stvara nepotreban otpad, ali svi oni koji imaju naviku žvakati znaju kako vam treba volje za odviknuti se! :) Meni je pomoglo vizualizirati sve te žvake koje završe na otpadu te sam na taj način bolje 'doživjela' problem koje one predstavljaju u okolišu, ne samo kao zagađivač već i kao potencijalna opasnost za životinjice.

*********

Ako ste došli do ovdje, mogli ste primijetiti da u popis nisam uključila uporabu staklene boce umjesto plastičnih, izbjegavanje jednokratnih šalica za kavu ili čaj i pvc vrećica, kupovanje robe 'iz druge ruke' i slično jer su to stvari koje radim već duži niz godina. Promijene sam u svoj životni stil uvodila postepeno, kada sam osjetila da sam prethodne usvojila i da su mi prešle u naviku. Nisam si zadavala previše jer na taj način sigurno ne bih napredovala. Trenuci slabosti se događaju, poneke situacije zahtijevaju kompromise, ali treba se podsjetiti da je to ok i da se trudite!

Imate li novogodišnje odluke, ili ideje što želite promijeniti u novoj godini?
Da li je neka od njih vezana za savjesniji odnos prema okolišu?
Što bi od navedenog i sami mogli lako uključiti u svoje životne navike?
Što bi vam bilo jako teško, čega se ne želite odreći?

Za slučaj da ste u svoje novogodišnje odluke uvrstili početak zero waste/ low impact puta, predložila bih vam da krenete od posta '10 načina kako smanjiti otpad', a svi postovi vezani za ovu tematiku nalaze se pod oznakom 'Čuvamo okoliš'! 

Nadam se da ćemo u 2018-oj zajedno pronaći još više alternativa za ekološki nepoželjne proizvode i navike te da ćemo svi biti puno korektniji prema Prirodi!

Hvala što ste čitali i srdačan pozdrav,
Maja

Broj komentara: 8 :

 1. Odlično! Moje novogodišnje odluke tiču se prvenstveno zdravlja (zdrava prehrana, vježbanje, "vježbanje" strpljenja - sve ono u čemu se nisam proslavila prošle godine), ali planiram isprobati neke proizvode koji bi se mogli svrstati u zero waste. O tom potom! :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Petra! Ovo su definitivno stvari na kojima bih i ja trebala poraditi, a više o proizvodima koje ćeš isprobati čekam da pročitam na blogu!

   Izbriši
 2. I ja sam se smrtno bojala ekspres lonca, a sad sam njegova najveća obožavateljica:) Ono što mi dodatno štedi vrijeme nakuhavanje je većih količina grahorica u ekspres loncu koje onda po porcijama spakiram u škrinju i vadim po potrebi, kao konzerve.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Znači mogu kuhane sve grahorice u zamrzivač? Nisam bila sigurna u to, hvala na savjetu! :) Ja bih voljela ove godine probati pripremiti kuhani kukuruz tijekom sezone da imam za salate kroz zimu! Stvarno ga volim, a rado bih izbjegla limenke, samo još moram smisliti kako ga spremiti u duboki bez vrećica, staklenke bi mi mogle puno mjesta zauzeti!

   Izbriši
 3. Gdje si kupila konac od bambusa i konoplje? I ovu četku za posuđe? Netko mi je bio spomenuo da četke ima kupiti u Mullera, ali iskreno ja ih nisam uspjela pronaći ni u jednom od 2 u RI... Heeelp :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Konac od bambusa i konopljinu špagu sam kupila kod nas u Bagatu, ali konopljine špage ima i u većim trgovačkim lancima! Četku sam kupila u Mulleru, ali mislim da ih sad imaju i u DM-u! Moguće da ih nisu imali baš kad si bila pa probaj pogledati ponovo! ;)

  OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!