ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

U KUHINJI: Veganski kimchi


Kimchi je naziv za fermentirano povrće koje se tradicionalno priprema i u velikim količinama jede u Koreji. U svijetu je najpoznatiji kimchi od kineskog kupusa, daikona i mladog luka iako se može koristiti razno sezonsko povrće. Za razliku od kiselog kupusa koji se priprema u našim krajevima, u ovaj idu i razni začini te riblji umak. Pošto riblji umak nemam naviku koristiti, probala sam pronaći alternativu i tako naišla na recept za vegansku zamjenu! Osim što je ukusan, kimchi je izrazito zdrav. Sadrži brojne vitamine, vlakna, minerale i vrlo je dobar za probavu zbog svojih probiotskih svojstava. Iako postoje razne varijante, ja sam se odlučila za ovu jednostavnu oko koje nema puno posla, a sa rezultatom sa stvarno zadovoljna!


Veganski kimchi

Sastojci - priprema povrća:

1 kg kineskog kupusa
2 mlada luka ili manji poriluk
1 mrkva
130 g soli
voda
+
cca 4 staklenke od 0,5 l

Sastojci - pasta:

2 žlice rižinog brašna
1 žlica smeđeg šećera
1 dl vode

Sastojci - dresing:

2 češnja češnjaka
2 žlice ljuskica chilli paprike
komadić đumbira (cca 2-3 cm)
2-3 lista lovora
žličica bibera u zrnu

Sastojci - veganski 'riblji umak':

2 žlice soja sosa
2 žlice smeđeg šećera
60 ml soka od ananasa
60 ml vode

Postupak:

Prerežite kineski kupus uzduž na četvrtine i izrežite srž, a zatim izrežite četvrtine na komade od cca 5 cm. Dobro operite narezani kupus stavite ga u posudu pa dodajte sol i dobro ju utrljajte. Kupus pritisnite uz pomoć čistog tanjurića manjeg promjera od promjera zdjele i staklenke koju ste napunili vodom pa ostavite da odstoji sat vremena. Dok čekate nasjeckajte mladi luk zajedno sa zelenim dijelom, a mrkvu narežite na trakice pomoću gulilice ili na štapiće nožem.
Kod pripreme fermentiranog povrća je, kao i kod ostale zimnice, važno da vam radne površine, pribor, staklenke i ruke budu potpuno čisti, ali nemojte da vas to plaši. Ne morate sve dezinficirati, dovoljno je da očistite površine, a staklenke sterilizirajte na uobičajen način, iskuhavanjem ili u pećnici.
Dok kupus stoji, pripremite pastu koja će biti hrana za bakterije mliječnog vrenja. U maloj šerpici skuhajte 1 dl vode, 2 žlice rižinog brašna i 1 žlicu smeđeg šećera uz stalno miješanje pjenjačom dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U posebnu zdjelicu dodajte sastojke za veganski 'riblji umak' i dobro izmiješajte.
U blender ili sjeckalicu dodajte chilli ljuskice, naribani đumbir, češnjak, skuhanu pastu od brašna i šećera i veganski 'riblji umak'pa sve izblendajte.
Kupus ocjedite, isperite pa ponovo ocjedite, dodajte mu ostalo povrće, lovor i zrnca bibera pa prelijte umakom. Umak dobro utrljajte u povrće za što će vam dobro doći rukavice, jer je umak ljut pa bi vas koža mogla peći! Ako nemate rukavice, sve sastojke stavite u veću vrećicu za zamrzivač koja se može zatvoriti i na taj način pomiješajte sastojke!
Pripremljeni kimchi prebacite u čiste staklenke pritišćući masu do punite kako bi što više zraka izašlo van. Pri vrhu ostavite 3-4 cm do otvora prazno, zatvorite staklenke i ostavite 24 sata da odstoje na sobnoj temperaturi. Nakon tog vremena svakako otvorite staklenke kako bi ispustili plin nastao fermentacijom, probajte kimchi i ako je dovoljno kiseo, zatvorite te stavite staklenke u hladnjak ili na tamno i hladno mjesto. Ako kimchi nije dovoljno kiseo, ostavite ga još 24 sata na sobnoj temperaturi. Kimchi je najbolje ostaviti da fermentira oko tjedan dana prije konzumiranja, a otvorena staklenka u hladnjaku može stajati oko mjesec dana.








Pikantan i kiseo okus kimchi-a savršeno paše u sendvičima ili uz popečke od povrća (na fotkama je meni omiljeni popečak od crvene leće)! Odličan je u kombinaciji sa slanutkom pa ga često stavljam u 'obrok' salate ili u 'kinesku tjesteninu' sa staklenim rezancima. Čak će i najobičniji burek učiniti pravom delikatesom! ;)

Da li ste imali priliku probati kimchi? Da li vam se sviđa?
Uz što vam najbolje paše?
Ako ste ga i sami pravili, koji recept koristite?

Voljela bih 'čuti' vaše savjete i ideje!

Hvala što ste svratili i dobar tek!:)
Maja


Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!