petak, 10. studenoga 2017.

ČITAMO: Zog


Nedavno sam vam predstavila slikovnicu Ružna petorka, a danas ćemo uživati u njenoj prethodnici, slikovnici o malom vrijednom zmaju Zogu, čiji autori su također Julie Donaldson i Axel Scheffler. M. ju je ljetos dobio od frenda za rođendan i od tada nam je redovito na rasporedu čitanja! Kao što je to slučaj sa većinom slikovnica ovog dvojca, priču o Zogu smo vrlo brzo naučili napamet, jer i ovdje su rime super zabavne i lako pamtljive! Volim kada M. završava stihove koje sam počela čitati i pri tome se oboje uvijek dobro zabavimo! U početku slikovnicu doživljavamo kao cjelinu, uzimajući u obzir tekst i ilustracije, a zatim, svakim čitanjem ulazimo dublje u detalje, u smisao. Raspravljamo o svakoj rečenici i svakom crtežu što jednako veseli mene i njega. 


Kod slikovnica Julie Donaldson i Axela Schefflera posebno me se  dojmilo što svaka obrađuje neku važnu temu na zabavan način. Isti je slučaj i sa ovim izdanjem Ibis grafike. Kroz priču o, isprva nespretnom, zmaju Zogu koji je čvrsto odlučio biti najbolji u razredu i zavrijediti zlatnu zvjezdu te njegovom prijateljstvu sa princezom koja ne želi nositi krinoline i posjećivati plesne dvorane već pomagati i liječiti, mališani će uvidjeti da zmajevi ne moraju biti negativni likovi neprijateljski nastrojeni prema princezama, a princeze ne moraju biti bespomoćne. Nađe se tu i jedan hrabri vitez koji se ne želi boriti već također biti liječnik.

Ova slikovnica nas uči da je važno truditi se i ustrajati kad nešto želiš postići te da je u redu biti drugačiji i ne priklanjati se nametnutim normama. Uči nas da ostvarenje naših želja i snova uvelike ovisi o tome koliko ćemo energije uložiti u ostvarenje istih. Samim time pokazuje djeci da i oni imaju moć odlučivanja te sposobnost da upravljaju svojom budućnosti, da budu ono što žele i rade ono što vole.


Iako mi odrasli često mislimo da želja i volja nisu dovoljni te da ishod često ovisi o brojnim drugim čimbenicima, djeci ne smijemo rezati krila. Moramo ih naučiti da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, da vjeruju da se trud isplati i da neuspjeh nije nešto od čega treba strahovati. Kroz život će nebrojeno puta naići na prepreke, na ljude koji će im govoriti da nisu dovoljno dobri ili da nešto ne mogu, a ako im od malena usadimo osjećaj samopouzdanja, preko takvih će riječi puno lakše preći.


Kao što sam već ranije napisala, slikovnice su pravo malo, šareno i veselo, ali moćno oruđe koje nam može biti od velike pomoći na našem putu da budemo što bolji roditelji. Kada dođete u situaciju da ne znate kako bi vašim mališanima približili neku temu, sve što trebate je pronaći odgovarajuću slikovnicu i pustiti neka ona bude prevoditelj između svijeta velikih i malih. Kao što je Irena sa bloga HelloHome napisala u komentaru u postu o Ružnoj petorci, kroz zajedničko čitanje dječjih knjiga i slikovnica posebno rastemo, djeca uče temeljnim vrijednostima, a roditelji se podsjećaju na isto i dobrobit je obostrana!


Za slučaj da sam vas ovim postom nagovorila, ili vam je Zog na popisu želja od prije, a ovaj vikend ste u blizini Zagreba, predlažem vam da posjetite Međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber i obiđete štand Ibis grafike u paviljonu 6. na štandu broj 9D gdje vas osim Zoga čekaju i ostali naslovi popularnog dvojca Julie Donaldson i Axela Schefflera.

Da li ste već čitali Zoga? Kako vam se sviđa?
Koju slikovnicu najradije čitate u posljednje vrijeme?
Koje naslove bi nam preporučili?

Voljela bih čuti vaše mišljenje!

Hvala što ste svratili i ugodan vikend vam želim, uz neko dobro štivo! :)

Pozdrav od Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!