srijeda, 25. listopada 2017.

DIY: Pregača od kuhinjskih krpa


tea towel apron tutorial

Dugo nisam koristila pregaču prilikom kuhanja, ali nakon hrpe odjeće s koje više nisam mogla izvući fleke, konačno samo se opametila! Kupiti pregaču uz toliko 'recikliranih' materijala koji sjede u u radnoj sobi i čekaju svoj red činilo mi se suludo pa sam odlučila sašiti ju. Nakon što sam prevrnula ormar u potrazi za tkaninom koja se može iskuhavati, sjetila sam se kuhinjskih krpa koje sam dobila na poklon, a bilo mi je žao koristiti ih jer su mi baš bile lijepe! Za ovaj projekt trebalo mi je nešto manje od pola sata, a radila sam ga još prošle godine u ljeto kad je trebao biti objavljen u Mezze Magazinu. Na žalost, ovaj online časopis je prestao izlaziti zbog čega tutorial objavljujem ovdje.

tea towel apron tutorial

Potrebno:

2 kuhinjske krpe, 1,5 m  platnene trake, pribadače, krojački metar, mašina za šivanje ili igla i konac. 


Postupak:

Krpu koju ćete koristiti za gornji dio pregače postavite uzduž i naličjem prema vama pa zavrnite kuteve 3 puta prema sebi kao na fotki, učvrstite pribadačama i sašijte ravnim bodom uzduž ruba. 

tea towel apron tutorial


tea towel apron tutorial

Postavite drugu krpu tako da su duže strane gore i dolje, kraće bočno, a naličje neka bude okrenuto prema vama. Izmjerite i pribadačom označite sredinu na gornjem rubu krpe. Na drugoj krpi, izmjerite i pribadačom označite sredinu ruba koji se nalazi nasuprot rubu čije kuteve ste zavrnuli. Poklopite sredine, tj. pribadače dvaju krpa, tako da je gornja okrenuta licem prema Vama. Spojite rubove pribadačama pa sašijte spojnim bodom ili cik-cak bodom ako koristite mašinu za šivanje.

tea towel apron tutorial


tea towel apron tutorial


tea towel apron tutorial

Stavite pregaču na sebe pa odredite otprilike gdje želite da počinje širi dio pregače. To mjesto označite pribadačom. Okrenite lice ovako spojenih krpa prema vama, a zatim donju krpu preklopite na gornju prema gore sve do mjesta kojeg ste označili pribadačom! Pažljivo otkrijte preklopljeni dio gornje krpe koji se sad nalazi ispod donje krpe pa spojite rubove pribadačama kao na fotki i sašijte spojnim bodom ili cik-cak bodom ako koristite mašinu za šivanje. Isto ponovite i sa druge strane. Ovako ćete dobiti džep! 

tea towel apron tutorial

Izmjerite dva puta po 50 cm trake i izrežite. Jedan kraj trake zavrnite pa spojite pribadačom na kut šireg dijela pregače i sašijte, a drugi kraj samo zavrnite i sašijte kako se ne bi čijao! Isto ponovite sa drugom trakom koju ćete zašiti za drugi kut šireg dijela pregače.

tea towel apron tutorial
Izmjerite koliko trake vam treba oko vrata, izrežite pa rubove zavrnite i spojite pribadačom za kuteve gornjeg dijela pregače, iznad mjesta koje ste zavrnuli u prvom koraku! Sašijte traku za pregaču i gotovi ste! 


tea towel apron tutorial
Mi smo na pregači ostavile jedan veliki džep, a Vi ga ako želite možete podijeliti na dva ili više dijelova tako da ga prošijete! 

tea towel apron tutorial

tea towel apron tutorial
tea towel apron tutorial
tea towel apron tutorial

tea towel apron tutorial

tea towel apron tutorial
Od treće krpe koja je bila u setu, napravila sam pregaču za svog malog pomagača, ali kako on nije postao ništa susretljiviji po pitanju poziranja, zbog čega nemam završne fotke, tutorial će biti možda nekom drugom prilikom! Uglavnom, kod ovog projekta me najviše veseli što sam iskoristila nešto što sam već imala i tako izbjegla stvaranje potražnje za novim. Iako je većina uradi sam projekata na blogu slična, ovakve projekte naći ćete posebno izdvojene na oznaci 'recikliranje'!

Imate li naviku prije kupovine novih predmeta razmisliti o onome što već imate i možda naći
zamjenu za potreban predmet?
Da li ste već radili nešto slično?

Pišite i hvala što ste svratili! :)

Pozdrav od Maje <3

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!