srijeda, 23. kolovoza 2017.

U KUHINJI: Brzinska granola iz tave


Ove godine ljeto je bilo posebno vruće (iako je to moje generalno mišljenje za ovo godišnje doba) i kad je jako vruće, ja jednostavno nemam volje za ništa, posebice za kuhanje! Štoviše, pomisao na to da moram upaliti pećnicu baca me u očaj! Zbog toga je preko ljeta niti ne palim. Ipak, teško mogu dugo izdržati bez domaće granole i zbog toga tijekom ljeta granolu pravim isključivo u svojoj omiljenoj gusanoj tavici na plinu! Prednost domaće granole je što možete izbjeći suvišne šećere i aditive, a sastojke prilagoditi svom ukusu. Dodatan plus granole koja se priprema u tavici je što je gotova za desetak minuta pa štedite energiju i nema dodatnog zagrijavanja kuće, a jednako ukusna kao ona koja se peče u pećnici! :)

Brzinska granola iz tave

Sastojci (cca za jednu staklenku od 1 l):

3 dl zobenih pahuljica
2 dl orašastih plodova
1 dl kokosa
1 dl suhog voća
15 ml maslinovog ulja
15 ml javorovog sirupa (ili meda)
1/2 žličice cimeta
prstohvat soli

* Od orašastih plodova ja sam koristila jednak omjer badema i oraha, a od suhog voća jednak omjer grožđica i sušenih brusnica jer sam njih imala trenutno u kući, a vi slobodno kombinirajte po želji! Jednako tako, umjesto zobenih pahuljica možete koristiti one koje najviše volite! 

Postupak:

U suhu tavicu prvo stavite zobene pahuljice i prstohvat soli pa pržite na srednje jakoj vatri cca 3 min uz miješanje. Nakon toga dodajte orašaste plodove i pržite sve dodatnih 5 minuta, miješajući da ne počnu gorjeti! Kada istekne 5 min, dodajte kokos i pržite još 2 min! Imajte na umu i da se vrijeme prženja može razlikovati ovisno o vrsti tavice koju koristite. Maknite tavicu sa vatre, dodajte suho voće pa prelijte mješavinom maslinovog ulja i javorovog sirupa u koju ste dodali i cimet! Dobro promješajte da se sve ujednači pa istresite na dasku ili neku drugu ravnu površinu koju ste prekrili masnim papirom, da se ohladi! Masni papir možete izostaviti, a možete ga i nakon uporabe ostaviti sa strane za idući put kada budete pravili granolu! Kada se granola ohladila, prebacite ju u staklenku u kojoj, dobro zatvorena, može stajati oko 2 tjedna!








Iako su temperature nešto niže u zadnjih par dana, paljenje pećnice je ipak bolje izbjeći, bar u slučajevima kada postoji alternativa! Ako ste ipak hrabri, na blogu možete naći i recept za super hrskavu granolu koja se priprema na uobičajen način! :)

Pravite li sami granolu? Na koji način?
Koja je vaša omiljena kombinacija okusa?

Voljela bih 'čuti' vaše recepte!

Hvala što ste svratili i dobar tek vam želim! :)
Maja

4 komentara :

  1. Ja je pravim! Prema receptu s bloga Cookie and Kate. Većinom stavljam orahe, lješnjake i lanene sjemenke, a jedem je s grčkim jogurtom i bananom ili nekim drugim voćem u sezoni. Koje je ovo mlijeko na fotkama?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E zakon! :) Jel isto ovako? U receptu iz kojeg sam ja dobila ideju (na žalost nemam link više) sve se pržilo na ulju i to dosta ulja (i dosta šećera), a ta varijanta mi nije baš uspjevala ispasti kako želim! Ovako pravim već 2-3 godine i najbolje mi paše! A mlijeko je sojino sa vanilijom! Ne baš najzdravija opcija, ali nekad mi baš odgovara zasladiti se! ;)

      Izbriši
    2. Ova se pravi u pećnici, ali bi se vjerojatno mogla i ovako napraviti. Sastojci su skoro isti. Ja sam je zasad probala jesti s grčkim jogurtom i običnim mlijekom; s mlijekom mi baš ne odgovara, budem probala sojino ili bademovo.

      Izbriši
    3. Meni je sa grčkim jogurtom jako ukusno, a mlijeko ne koristim!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!