utorak, 9. veljače 2016.

DIY: Tanjur sat


Tijekom jednog vršljanja po bakinoj kući pronađen je i ovaj tanjur, jedini preostao od mamine prabake, lijep i za čudo, savršeno očuvan! Nije bilo dvojbe, od njega je morao nastati sat za jednu novu, dugo čekanu kuhinju! Alat je bio spreman - nikad isprobani nastavci za bušenje stakla i keramike za mikromotor čekali su da i na njih konačno dođe red! Ipak, razmišljale smo o tome da bušenje rupe u tanjuru povjerimo staklaru (jer ne bi bilo u redu da nakon svih tih godina tanjur strada), ali smo se u zadnji tren ohrabrile! Hrabrost se isplatila jer ne samo da smo dobile novi sat, već smo i isprobale nešto novo i jako smo zadovoljne naučenim! :)

*FOR ENGLISH VERSION CLICK HERE!*


Što vam je potrebno:

tanjur, satni mehanizam, mikromotor sa nastavcima za bušenje stakla i keramike, permanentni flomaster, metar, kapaljka za vodu, zaštitne naočale i platnene rukavice, zaštićena i po mogućnosti ne klizajuća radna podloga (mi smo koristile plutani podmetač), krpica.

Ako nemate mikromotor, tanjur jednostavno odnesite kod staklara da vam izbuši rupu, samo vodite računa da prije toga imate spreman satni mehanizam (koštat će vas oko 30ak kn u hobi trgovinama ili ga skinite sa nekog starog sata), kako bi staklar znao koliku rupu treba izbušiti! ;)

Kod kupovanja satnog mehanizma je potrebno obratiti pažnju na to da je navoj dovoljno dugačak da prođe kroz tanjur (odnosno da tanjur nije predebeo) i da ima 'rupicu' za okačiti na zid!


Postupak:

Okrenite tanjur na stražnju stranu, označite sredinu flomasterom i provjerite metrom da li se oznaka nalazi baš na sredini tj. na jednakoj udaljenosti od kružnice u nekoliko točaka! To ne bi trebalo biti problem jer se sredina tanjura sa stražnje strane vrlo lako može uočiti!

Pripremite radnu površinu, zaštitne naočale, rukavice i svrdla za bušenje stakla i keramike - jedno konusno za bušenje rupe i jedno valjkasto za širenje rupe. Iako su zaštitne naočale i rukavice potrebnije ako bušite staklo (kod bušenja keramike ne bi trebalo biti čestica koje frcaju i mogu vas ozlijediti), bolje je biti siguran!


Prvo, konusno svrdlo za staklo i keramiku prema uputama učvrstite u mikromotor! Na tanjur kapnite kapljicu vode koja će hladiti svrdlo dok radi! Vodite računa da je to stvarno kapljica jer ako vode bude više može se desiti da se 'popne' uz svrdlo u mikromotor! Upalite mikromotor, a svrdlo postavite okomito na tanjur! Držite ga stabilno i čvrsto, ali nemojte previše pritiskati na tanjur. Bušite polako i pravite česte stanke kako bi se svrdlo ohladilo! Kada ste probili na drugu stranu zaustavite mikromotor i zamijenite svrdla!


Valjkastim svrdlom proširite rupu skidajući slojeve polako u krug! I ovdje je potrebno vodom hladiti svrdlo i praviti stanke! Ako nemate valjkasto svrdlo, rupu možete proširiti i onim konusnim! Povremeno obrišite rupu krpicom i provjerite da li navoj satnog mehanizma prolazi!


Kada je rupa dovoljne veličine da kroz nju prođe navoj, postavite satni mehanizam prema uputama na pakiranju ili slijedom fotki ovdje!








Ubacite bateriju u mehanizam i sat je gotov! :)




Iako smo mi sat radile od starog tanjura, koji je sad postao lijepa uspomena, vi možete izabrati bilo kakav tanjur - jednobojni, sa uzorkom, romantični, vintage (kao ovaj) ili neki skroz moderni! Ovisi što vam paše uz prostor u kojem će se nalaziti! Tanjure možete kupiti u trgovini ili ih potražiti na buvljaku - tamo ćete sigurno naći lijepih komada! ;) 

Ako sami već imate sat, ovako nešto bi stvarno originalan i lijep handmade dar za dragu osobu!

Što kažete na ovu ideju?
Sviđa li vam se sat?
Da li ste već radili nešto slično? 

Pišite nam i budite kreativni! :)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 12 :

  1. Čestitke, Maje! Prvo na hrabrosti, a potom na krasnom satu i super ideji. Ja bih išla kod staklara jer znam 100% da bi mi tanjur pukao u šapama :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Ana! Ma sigurne smo da bi ti to sjajno napravila! ;)

      Izbriši
  2. Divna ideja. Nasljedila sam hrpu posuđa, dosta toga pobacala jer mi nikada tako nešto nije palo napamet. Jednoga dana, kada bude sve to trebalo ponovno sortirati definitivno ću se sjetiti ovog posta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! <3 Svašta se može sa starim porculanom, samo treba sve to negdje i skladištiti, a rijetko tko ima mogućnost da sve čuva! Zato je najbolje prošvrljati kod baka, ili na buvljaku! ;)

      Izbriši
  3. Odlično izgleda, baš Pinterestovski :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Sat je pravo malo porculansko blago :)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!