srijeda, 8. srpnja 2015.

DIY: Piling za stopala



Ljeti su naša stopala izložena ne samo pogledima već i vrućem asfaltu, kamenu, pijesku i suncu! Ako volite hodati bosi, kao mi, koža posebno otvrdne, a suhoća predstavlja poseban iritantan problem zbog kojeg može doći i do pucanja na najnezgodnijim mjestima. Iako nismo nešto pretjerano savjesne po tom pitanju, s vremena na vrijeme volimo svojim stopalima pružiti posebnu pažnju. U tu svrhu koristimo piling sa mentom i ružmarinom na bazi morske soli i kokosovog ulja.


Potrebni sastojci:

krupna morska sol, kokosovo ulje, svježa menta, suhi listići ružmarina, eterično ulje čajevca, gaza

Morska sol bogata mineralima, osim što fizički smanjuje zadebljanja, ubrzava metabolizam i izlučivanje štetnih tvari i suvišne vode, ublažava upalne procese i poboljšava cirkulaciju. O kokosovom ulju, koje je osnova skoro svih naših domaćih kozmetičkih preparat smo već više puta pisale, a ponoviti ćemo samo da hrani kožu i ima antimikrobna te antioksidativna svojstva. Mljeveni listići ružmarina nježno uklanjaju mrtve stanice, a za njegovo eterično ulje se smatra da podiže energiju i suzbija prekomjerno znojenje, u aromaterapiji se koristi za povećavanje koncentracije, sposobnosti pamćenja te za smanjivanje stresa i opuštanje. Ipak, ne bi ga trebale upotrebljavati trudnice pa o tome vodite računa! Menta ima prekrasan miris i rashlađuje tijelo te pomaže u jačanju otpornosti na upale i infekcije. Eterično ulje čajevca ima antivirusno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje pa će pomoći u borbi protiv gljivica i osigurati da vam stopala zadrže svježinu.


Postupak:

Za ovaj piling će vam trebati jednake količine sva četiri sastojka i par kapi eteričnog ulja čajevca.Otopite kokosovo ulje tako da posudu otpornu na visoke temperature uronite u šerpicu sa kipućom vodom. Kada je ulje otopljeno ubacite sitno nasjeckanu svježu mentu i ostavite na laganoj vatri 5 minuta. Izvadite posudu sa uljem i ostavite da se ohladi do sobne temperature pa procjedite kroz gazu i dodajte eterično ulje čajevca. U mlincu za kavu sameljite suhe listove ružmarina pomješajte sa krupnom morskom soli i sve dodajte u ulje. Dobro promješajte, spremite u čistu staklenku i čuvajte u hladnjaku. Prije uporabe čista stopala natopite u mlakoj vodi, temeljito istrljajte pilingom i isperite pa lagano obrišite ručnikom kako ne bi uklonili kokosovo ulje.


Koristite li pilinge za stopala?
Pravite li ih sami ili kupujete?

Mi ovaj piling koristimo ne samo iz estetskih razloga već i za trenutno osvježenje kada smo cijeli dan provele na nogama ili kada nam je koža stopala posebno suha i zategnuta zbog velikih vrućina.

Ako isprobate uvjerit ćete se i sami! :) Svakako javite svoja iskustva i šaljite nam vaše isprobane recepte za domaću kozmetiku!

Prošećite svoja sređena stopala u nekim lijepim sandalama i uživajte u ostatku ovog pakleno vrućeg tjedna!

Pozdrav od Maja

4 komentara :

  1. Uh ovo zvuci i izgleda vise nego savrseno!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Njegovana stopala su obavezna, barem ljeti. Nema ružnije stvari nego kad vidim ženu da nosi lijepe sandale i otkriva ispucale pete.
    Piling koristim redovito, onaj kupovni. Mada sad, čitajući ovaj post, sve mi se čini da ću si napraviti piling po vašem receptu kad potrošim ovaj koji sad imam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažemo se! :) Nadamo se da će ti se svidjeti ovaj naš ako ga odlučiš isprobati! Svakako javi! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!