petak, 18. travnja 2014.

U KUHINJI: Čoko kokos jaja


Htjele smo napraviti nešto jednostavno sa kokosom, da nema puno petljanja jer smo kratke s vremenom, da se svidi klincima, i da je prigodno za Uskrs! :)  Kokos obožavamo! Razmišljale smo o rafaelo kuglicama, koje su nam ok, ali ipak nekako malo preteške pa smo odlučile isprobati nešto onako iz glave! Tako su nastala ova kokos jaja! :)


Čoko kokos jaja

Sastojci za 10ak komada:

3 dl kokosovog brašna (nismo vagale pa ne znamo koliko je grama!)
1 dl punomasnog kokosovog mlijeka ili kondenziranog mlijeka
1,5 žlica kokosovog ulja ili maslaca
1 žličica agave sirupa ili meda
čokolada za kuhanje (cca 150 g)
malo kokosovog ulja za glazuru
masni papir

Postupak:

Kokosovo brašno prelijte sa kokosovim mlijekom da dobijete gustu smjesu. Najbolje bi bilo da dodajete malo po malo i miješate, kako ne bi pretjerali. Ako vam se ipak omakne, samo dodajte još malo kokosovog brašna. Smjesu zasladite po želji, nama je bila dovoljna žličica sirupa od agave! Na laganoj vatri otopite 1,5 žlicu kokosovog ulja i na njega izlijte smjesu, pa sve vrlo kratko zagrijte uz stalno miješanje. Smjesu ostavite da se prohladi i zatim od nje pravite mala jaja ili oblike po želji pa u svaki zabodite po jednu čačkalicu. Ako vam se smjesa raspada dodajte još malo kokosovog ulja i ponovo ugrijte na laganoj vatri. Kokos jaja stavite u zamrzivač i ostavite nekoliko sati da se potpuno smrznu.


Kada su kokos jaja smrznuta, usitnite i otopite čokoladu i malo kokosovog ulja na pari, maknite posudu sa vatre pa umačite jedno po jedno jaje u glazuru i stavljajte na masni papir! Ako pravite male količine, čokoladu koju ste otopili izlijte u neku užu posudu, tipa metalni lončić, jer za glazuru ne treba puno, ali ipak treba biti dovoljno za umakanje! Kokos jaja ostavite na sobnoj temperaturi da se malo otpuste, a čuvati ih možete u frižideru, iako sumnjamo da će do toga uopće doći - naša su nestali u trenu! ;) Čačkalice po želji možete izvući, a mi smo ih ostavile i brzinski ukrasile sa malo točkaste washi trake!




Nama i našim ukućanima se ovaj slatkiš jako dopao, lagan je i pun okusa, a oko njega nema puno posla! Mjere nisu super precizne, ali ovo nije neki kompliciran desert pa ni ne moraju biti! Eksperimentirajte! ;)

Kako se vama sviđa ova ideja? Hoćete li isprobati?
Kakve slastice pravite za Uskrs?

Pišite nam! ;)
Maje

Broj komentara: 13 :

  1. Super ideja devojke! Kod mene svi vole kokos, a moj suprug se davi u kokosovom ulju i svaku kafu začini sa njim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Eto, onda sve sastojke već sigurno imate! Nismo nikada probale kavu sa kokosovim uljem, baš me zanima kakv je okus! Morat ćemo probati! :)

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. :) Hvala Tamara! Drago nam je da ti se sviđa! ;)

      Izbriši
  3. Super ideja, jednostavno i fino!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobitna kombinacija kokos i čokolada :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super zvuči, jedino ne znam što je kondenzirano mlijeko i gdje se može nabaviti? Nisam ga do sad upotrebljavala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kondenzirano mlijeko je ugušćeno mlijeko koje može bit slatko ili ne, mi smo ga kupile u lidlu (u malom tetrapaku je pakovano), a možeš ga napraviti i sama iskuhavanjem mlijeka dok se ne ugusti (što traje sto sati, mislim, ne doslovno, ali traje) ili na ovaj način opisan na linku: http://damijenestoslatko.dobrahrana.jutarnji.hr/slatko/kremasta-i-hladna-zadovoljstva/kondenzirano-mlijeko-u-pet-minuta
      Iako, ako ne možeš doći do kondenziranog mlijeka, možeš koristiti i slatko vrhnje, nije ovo neki precizn recept! ;) Nadam se da smo bile od pomoći! :) Hvala što si svratila!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!