petak, 25. travnja 2014.

DIY: Svijeća u šalici

Proljeće je tu i iako danima pada kiša, čim malo stane sve više i više vremena ćemo provoditi vani! Željno čekamo prve piknike i kampiranja, a dok na njih ne dođe red iskoristiti ćemo tmurno vrijeme da pripremimo i obnovimo opremu! Kada smo jednom prilikom na autopiji našle ovu divnu metalnu šalicu, odmah smo znale što ćemo s njom! Svijeće u šalicama i razno raznim posudama nisu ništa novo, pun ih je net i iako lijepo izgledaju mi nemamo naviku paliti ih u kući, ali kada večeri provodimo u dvorištu ili dok kampiramo, svjetlost svijeće daje neki poseban ugođaj! Zato smo odlučile napraviti svijeću u metalnoj šalici koja je dovoljno velika da dugo traje i dovoljno čvrsta da se ne polupa dok je prenosimo! Osim toga, nema kapanja voska sa strane i po svemu, nema prevrtanja, a za nju vam ne treba  ni poseban svijećnjak! Krenimo u izradu! :)

Što vam je potrebno:

Metalna ili emajlirana šalica, vosak, fitilj, štapić, štipaljka, šerpica.

Emajliranu šalicu smo, kao što smo prethodno napisale, kupile na buvljaku za tri kune i dobro oribale, vosak je reciklirani, tj. od nekih starih svijeća, a fitilj smo kupile u hobi trgovini! 


Postupak:

Pripremite fitilj, tako da ga stavite u šalicu i učvrstite pomoću štapića i štipaljke da stoji na sredini i uspravno, kao na fotkama! Vosak bi bilo najbolje topiti u staroj dubokoj šerpici  na strujnom kuhalu i to na što manjoj temperaturi, lagano!  Ako planirate vosak topiti na plinu budite jako oprezni i ne ostavljajte ga bez nadzora, jer se lako može zapaliti ako dođe u kontakt sa vatrom! Ne moramo ni napominjati da dok ovo radite klince udaljite iz kuće, jer su mali ljudi u kombinaciji sa tekućim voskom tragedija u nastanku!


Kada je vosak otopljen, a fitilj na mjestu, sipajte vrlo oprezno malo voska na dno šalice, tek toliko da potopi dno i onaj metalni kraj fitilja, oko prst debljine. Ostavite da se vosak ohladi i stisne, pa zatim sipajte novi sloj. 

Vrlo je bitno da vosak sipate u slojevima, malo po malo i svaki puta sačekate da se stisne, jer će se u suprotnom tj. ako vosak sipate odjednom, napraviti udubina u sredini i svijeća neće biti ravna! U slučaju da radite sa malom količinom voska, vjerojatno ćete ga morati 'podgrijavati', odnosno više puta topiti, jer će se i vosak u šerpici ohladiti dok čekate da se vosak u šalici stisne!

Kada se i zadnji sloj ohladio vaša svijeća je gotova! :) 

Nama je ostalo malo voska pa smo napravile i jednu malu svijeću u  staklenki od bebi hrane! 


Kako vam se sviđaju naše svijeće? 
Hoćete li ih probati napraviti ili ste već radili nešto slično?

Ovakav 'uradi sam' projektić je odličan način da reciklirate ostatke svijeća koji su vam se nakupili po kući, zato razmislite prije nego bacite stari vosak i rasparene šalice! :)

Uživajte u vikendu i budite kreativni! ;)
Maje

Broj komentara: 10 :

  1. Jako su mi lijepi vaši tutoriali, lijepo je sve objašnjeno, slike su super. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Martina, drago nam je da ti se sviđaju! Trudimo se, a na fotkama još treba puuuno radit, ali korak po korak! :)

      Izbriši
  2. baš sam nedavno mislila nešto slično napraviti, imam hrpu starih malih šalica od kave i starih svijeća. samo se ovaj put moram sjetiti koristiti neku staru tečicu za otapanje voska :), bilo je struganja i struganja prošli put!
    lijepo vam je ispalo, Maje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala! :) Mi smo žrtvovale jednu šerpicu, jer nismo baš imale neke stare! I onako nam uvijek za nešto treba! ;)

      Izbriši
  3. Super ideja, naročito ako nađem neku staru šolju ili lonče!! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Mi uvijek tražimo te metalne lončiće po buvljacima, ali se rijetko nađu, na žalost!

      Izbriši
  4. Evo i moja verzija: http://www.bellsandfeathers.com/2012/06/recycled-candles.html :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj svašta nešto vi znate, radite, a mi volimo!!

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!