srijeda, 11. rujna 2013.

DIY: Rođendanska kruna


Pripremajući tulum za prvi rođendanko jednog malog gospodina došle smo na ideju da slavljeniku napravimo sasvim posebnu krunu koju će moći nositi iz godine u godinu. Nešto slatko za uspomenu!


Što nam je sve trebalo:
tkanina (jedna s uzorkom, druga jednobojna), flizelin, komadić prozirnog vinila, gumica, karton u boji, flomaster, metar, mašina za šivanje, škare, glačalo.


Postupak:

Izmjerite obim male glavice pa napravite šablonu. Mi smo napravile šablonu 4 cm kraću od obima glave, podijelile smo je na 5 jednakih dijelova, a zatim smo svaki dio podijelile na pola pa iz te točke povukle okomicu i napravile trokute. Kada ste gotovi, izrežite šablonu!


Izrežite po jednu traku, malo veću od šablone, od svake tkanine i dvije iste takve trake flizelina, pa upeglajte flizelin na naličje obje tkanine! Jednu traku ostavite takva kakva je, a drugu izrežite po šabloni. Mi smo za ovaj projekt koristile tkaninu od jedne vintage haljine (koju smo već prethodno koristili za makeover rođendanskog albuma za slike) i jedne vintage košulje. Volimo reciklirati!


Na srednjem trokutu lica tkanine koja će vam biti s prednje strane našijte mali kvadratić koji ste izrezali od prozirnog vinila, tako da gornja strana bude slobodna! 


Spojite pribadačama komad tkanine koji ste izrezali po šabloni na traku od tkanine, tako da je lice na licu! 


Sašijte  samo gornji dio, a stranice i dno ostavite slobodnima. Kada ste sašili, odrežite višak druge tkanine, pa porubite cik-cak bodom!


Preokrenite krunu na pravu stranu, presavijte dno s obje strane, spojite pribadačama pa sašijte. Stranice ostavite slobodnima!


Presavijte rub stranice prema unutra, ugurajte komad gumice u otvor, spojite pribadačama pa sašijte trostrukim bodom. Isto ponovite i s drugim krajem gumice na drugoj strani. Gumica nek vam bude tolika da vam je obim krune na kraju jednak obimu glavice za koju je šijete!


Preostaje vam još samo da izrežete komadić kartona malo manji od džepića na prednjoj strani krune, napišite na njega broj i stavite ga u džepić! 


I to je to! :) Rođendanska kruna je gotova! Super je što ćete je moći koristiti i za idući roćkas jer ima gumicu (koju jednostavno možete i promjeniti, ako baš glava toliko naraste! ;)), a brojeve u džepiću samo mijenjate ovisno o tome koliko mali slavljenik ima godina!


Našem slavljeniku se kruna baš svidjela i nosio ju je bitno i ponosno cijeli rođendanski dan! :)

Kako vam se sviđa ova ideja?

Javite se,
Maje :)

2 komentara :

  1. Odlična ideja! Uskoro će rođendan jednom malom dvogodišnjaku, moram to sašiti. :) Pozdrav, Daniela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Drago nam je da Ti se sviđa i nadamo se da će se svidjeti slavljeniku! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!