petak, 9. kolovoza 2013.

ČITAMO: Slikovnice Maja


Većina starijih generacija će se s radošću prisjetiti Maje! I nama je srce zatreperilo kada smo se s njom susrele ponovno nakon toliko godina! :) Lijepa kolekcija generacijama čitanih, ali dobro očuvanih slikovnica iz serijala 'Maja' brižno spremljena na policama čeka neke nove klince kojima će uveseljavati večeri pred spavanje. Mi smo se nekada radovale svakoj njenoj novoj avanturi! :) 

Za one koji ne znaju, Maja je bila prekrasno ilustrirana serija slikovnica koje je napisao belgijski autor Gilbert Delahaye, a ilustrirao belgijski umjetnik i ilustrator Marcel Marlier. U originalu, koji je izlazio na francuskom jeziku, Maji je ime Martine. Prva slikovnica iz serijala Martine je izdana davne 1954. godine ( Martine a la ferme - Martine na farmi) i od tada je svjetlost dana ugledalo njih 50-tak! 

Maja je radoznala i vesela djevojčica kojoj društvo  prave vršnjak i prijatelj Petar, mlađi brat Mišo, pas Žućo i maca Mimi. Iz slikovnice u slikovnicu doživljavaju razne avanture u koje će se većina djevojčica, ali i dječaka, potpuno uživjeti. Slikovnice prikazuju realne situacije iz života i pune su malih nestašluka, likovi su zanimljivi, a ilustracije čarobne i pune detalja koje smo i mi puno puta iznova pregledavale!

(1967.)


(1967.)


(Domaćica Maja)

(1968.)


(Maja u cirkusu)


(1969.)


(Maja mala mama)



(1985.)


(Maja slavi majčin dan)


(1989.)


(Maja u školi)




(izvor)

Da li se sjećate Maje?
Koja je vama najdraža slikovnica iz djetinjstva?

Nadamo se da ste uživali i da smo vas na trenutak vratile u neka vesela i bezbrižna vremena!
Sigurne smo da će i mala Anja jednog dana biti sretna što je njena prabaka sve ove godine čuvala to malo blago! :)

Do čitanja, uživajte u sjećanjima!
Maje

Broj komentara: 15 :

  1. Ajme, sjećam se tih slikovnica :)))
    Nemam pojma gdje su završile, sigurno su zagubljene negdje kod bake.. morat ću ju pitati za njih :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadamo se da ćeš ih naći! Naše su negdje izgubljene zauvijek! :(

      Izbriši
  2. Jao, sećam se skoro svake koju ste ovde postavile :) Sećam se i divnih priča i prelepih ilustracija, sva sam se raznežila gledajući ih. Ove slikovnice su jedan od razloga zašto mi se mlađa ćerka zove Maja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) pa Maja je naj ime na svijetu! ;)

      Izbriši
    2. Moja se cerka zove Maja. Cuvala sam ih sve da bih ih jednoga dana njoj poklonila. Nekim nesrecnim slucajem sam ih sve izgubila. Sada ih kupujem preko amazona pod imenom Martina, ali nema veze , slikovnice su iste i za mene je ona uvek bila i ostace Maja. Najlepse slikovnice za decu ikada napravljene. Srecna sam da znam da ih je jos neko citako, cuvao i voleo i svoju decu po njima nazvao

      Izbriši
  3. Naucila sam citati kad i je bilo 5 godina uz Maju -sama! Super blog*****

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odličan izbor za početak karijere čitanja! :) Hvala puno! <3

      Izbriši
  4. Imala sam ih kao djevojčica početkom 70-tih, nedavno sam uspjela nabaviti Maju na selu i Maju u cirkusu, kao da sam se vratila u djetinjstvo... neopisivo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Upravo tako sam se i ja osjećala kad sam se susrela sa ovim blagom! Malo i oko zasuzi! ;)

      Izbriši
    2. potpuno se slazem sa vama
      drago mi je da upoznam nekoga ko deli iste emocije sa mnom

      Izbriši
  5. Jako sam se zainteresovala za slikovnice Maja. Neko od mojih prijatelja je stavio par slika na facebook i naslnovne stranice su prenijele u bezbrizno djetinjstvo i lijepe 70te i 80te. Pretrazujuci na google sve o slikovnicama naisla sam na ju stranicu. Ne mogu opisati koliko sam srecna. Znala sam da su priginali pisani na francuskom jeziku ali da je ta serija spikovnica bila toliko popularna da je prodato 100 miliona primjeraka i da je prevodjenja na mnoge jezike ostavilo me bez teksta. Ne znam da li imam predrasude jer ja nisam dijete sada ali kao da te slikovnice sadrze one nesto najljepse u svakom pogledu i edukativnom i umjetnickom sto se ne moze tako lako naci danas, ta neka spontanost da djeca budu djeca. Ja vise i ne zivim na prostorima bivse Jugoslavije tako da mi je teze nabaviti stare primjerke. Citala sam da je jedna izdavacka kuca ponovo ih stampala u Srbiji. Neko od citatelja prokomentarisa da ih lupuje pre amazona ali da se zovu Martine. Ja znam da je to naziv originalne kolekcije ali te Martine su napisane na francuskom. Da li neko zna ima li opcija da se lupe na engleskom na amazonu ili hrvatskom ili srpskom? Hvala ti sto si omogucila ovim postom da vratim divna sjecanja. Neke od ilustracija i dan danas pamtim i sjecam se kao dijete ksko sam se divila i pitala kako je sve to na rtano svi detalji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Baš mi je drago da smo te uspjele vratiti u djetinjstvo! :) Iako i danas ima divnih slikovnica u kojima uživamo sa svojim klincima, ove su stvarno posebne! Lijepo si to rekla, baš pokazuje kako djeca trebaju biti djeca i istraživati život njihovim tempom! Na žalost stare slikovnice je i ovdje jako teško nabaviti i ja ih nisam uspjela naći nigdje, vjerojatno jer ih svi čuvaju za sebe kao mali djelić onoga što je nekad bilo! :( Ako slučajno nađeš negdje, javi nam! Sretno i hvala što si nam svratila!:)

      Izbriši
    2. I mene su ove slikovnice vratile u detinjstvo,u neko lepo vreme.Nazalost,ne znam gde su mi te slikovnice,prošlo je 40 i više godina,ali bih volela da imam bar neku za uspomenu, i da ih pokažem svojoj petogodišnjoj unuci.

      Izbriši
    3. Baš mi je drago da smo Vas podsjetile na neka bezbrižna vremena i žao mi je što su i Vaše, kao i naše, negdje izgubljene tijekom godina. Sigurna sam da bi Vaša unuka bila oduševljena ovim slikovnicama!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!