ponedjeljak, 19. listopada 2015.

U KUHINJI: Ukiseljene tikvice


Mnoštvo recepata sa tikvicama koje možete naći kod nas na blogu jasan su znak koliko ih volimo! Tikvice vrlo lako uspijevaju pa ih uvijek bude na pretek! Ove godine ih je bilo nešto manje, ali ipak dovoljno da se zasitimo i napunimo zamrzivač! Ostalo ih je nekoliko pa smo se odlučile iskoristiti ih za nešto što odavno želimo isprobati - ukiseliti ih! Iako smo vjerovale da ukiseljene tikvice ne mogu ispasti loše, ipak smo napeto otvarale prvu staklenku - i ispale su savršeno!


Ukiseljene tikvice

Sastojci (za staklenku od 0,5 l):

1 srednje velika tikvica
2-3 češnja češnjaka
par peperoncina
par zrnaca crnog papra
2 dl vode
1 dl octa (mi smo koristili rižin)
1/2 žličice soli

Postupak:

Ogulite tikvicu, a zatim gulilicom za povrće gulite trakice sve dok ne dođete do sjemenki! Prokuhajte ocat, vodu i sol dok ne proključa pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Staklenke dobro operite i sterilizirajte po želji, kao inače kada radite zimnicu! Pošto smo pravile jednu staklenku zbog koje nam se nije dalo paliti pećnicu, mi smo u nju sipale malo vode i zatim smo je poklopljenu, ali bez metalnih dijelova stavile u mikrovalnu dok voda ne proključa! Vodu smo istresle i u staklenku stavile tikvicu u trakicama, očišćeni češnjak, papar i peperoncine pa sve prelile otopinom za kiseljenje. Mi smo koristile vakuum staklenku koju smo samo zatvorile i ostavile na sobnoj temperaturi da se ohladi, a ako koristite obične staklenke, dobro ih zatvorite i okrenite naopako da se zavakumiraju pa tako ostavite da se ohlade! Staklenku smo otvorile nakon 4 dana, više nismo mogle izdržati! :) Nakon otvaranja staklenku čuvajte u hladnjaku, a prije na tamnom i hladnom mjestu, kao i ostalu zimnicu!




Ukiseljene tikvice su stvarno ispale baš po našem guštu! Hrskave i pikantne, savršene za neki dobar sendvič, recimo sa prefinim domaćim vege kulenom - znamo gdje se može nabaviti pa ako vam treba samo nam se javite, dobit ćete kontakt!;) Nakon otvaranja prve staklenke, odmah smo napravile još dvije, a sigurne smo da i te dvije staklenke neće dugo izdržati! :)


Ostale recepte slične ovom možete naći pod oznakom 'zimnica', a ako imate još svježih tikvica od njih možete napraviti uljevak, 'sve u jednom loncu' tjesteninu, toplu salatu ili hrskave dukatiće! Ako vam treba materijala za dobar vege sendvič u koji ćete staviti kisele tikvice, mi preporučamo recept za humus i vegansku avokado majonezu! Ljubitelji češnjaka mogu sendvič začiniti finim rostanim češnjakom u maslinovom ulju, a za one koji su zaboravili kupiti kruh, tu je recept za brzinsko pecivo iz mikrovalne - gotovo u 3 minute! :)

Da li ste već probali kiseliti tikvice?
Pravite li zimnicu?
Koja vam je omiljena i što sve kiselite?

Nama su iduće na redu kisele bundeve pa ako imate kakav zgodan recept, šaljite nam! :)

Kao i uvijek, ako se odlučite isprobati nešto od naših recepata, pošaljite nam slike ili nas tegajte na instagramu sa #mojmajezmajeblog! Stvarno nas vesele vaše fotkice! :)

Ugodan i ukusan početak tjedna žele vam Maje

4 komentara:

  1. Tikvice još nisam kiselila....al ne znam dal b mi se svidjele kisele. Do sada sam kiselila krastavce, pa radila ajvar, a ove godine kkiselimo feferone i lukovice :) 15.11. krećemo u probu =P----

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo, vrijedni ste! :) Nama inače bake kisele većinu povrća, a mi ovako eksperimentiramo na manje količine! :)

      Izbriši
  2. baš su neobične tako bijele, probati ću svakako

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!