Što su tikvice ljeti, to su za nas bundeve u jesen! Savršen plod koji možete pripremiti na toliko različitih načina da isto jelo ponekad ne uspijemo ni ponoviti u jednoj sezoni! Proporcionalno našem oduševljenu ovim povrćem je i broj bundevastih recepata u arhivi bloga gdje možete naći juhu od hokaido tikve, štapiće od hokaido tikve, rostano povrće sa hokaido bundevom, pekmez od jabuka i butternut bundeve, juhu od butternut bundeve i kukuruza te slatko ljuti namaz od turkinje i sira! Da nastavimo u istom tonu, danas služimo butternut štapiće u kombinaciji sa popečcima od graha - brzi veganski ručak koji naši ukućani, mali i veliki, stvarno vole! :)
Butternut štapići i popečci od graha
Sastojci:
butternut bundeva
maslinovo ulje
suncokretovo ulje
cca 400 g kuhanog graha*
pola šalice glutenskog brašna
malo koncentrata rajčice ili žličica ajvara
češnjak u granulama
dimljena slatka paprika
sol
papir za pečenje
*Mi obično koristimo ostatke od (veganskog) variva/juhe od graha koje samo procijedimo i zajedno sa ostalim povrće ubacimo u multipraktik! Umjesto toga možete koristiti i crveni grah iz konzerve!
Priprema:
Priprema:
Upalite pećnicu na 200°C. Bundevu ogulite, očistite sredinu i narežite ju na štapiće. Narezane štapiće stavite u posudu, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pospite sa granulama češnjaka pa sve dobro promješajte i istresite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Štapići će se peći oko 20 min do pola sata (nakon 10-15 min pečenja ih samo okrenite), odnosno dok ne porumene, što je taman dovoljno da napravite popečke od graha!
Ako imate ostataka od variva/juhe od graha, jednostavno ih procijedite zajedno sa ostalim povrćem, ubacite u multipraktik, dodate malo koncentrata od rajčice ili žličicu ajvara, malo dimljene paprike, češnjaka i soli po potrebi!
Umjesto toga možete koristiti i grah iz konzerve, samo ga u tom slučaju malo više začinite! Kada se od graha napravila pasta, dodajte glutensko brašno i dobro promješajte da se sve sjedini! Nastat će masa slična tijestu koju možete razvaljati na prst debljine i rezati čašom ili popečke jednostavno oblikovati rukom! Ako vam je smjesa pre vlažna dodajte još malo glutenskog brašna, samo vodite računa da ne postane gumenasto!
Popečke pecite na malo ulja, a ako vam je od ove smjese ispalo više no što planirate pojesti, jednostavno odvojite dio oblikovanih popečaka (prije pečenja) i zamrznite za još brži ručak! ;)
Osim što na ovaj način možete iskoristiti ostatke jučerašnjeg ručka, ako vam ostane viška pečene bundeve od nje možete napraviti krem juhu, a pečeni popečci od graha su odlični u sendvičima pa imate i večeru! ;)
Kako vam se sviđa ova kombinacija? Da li ste već pravili nešto slično?
Koji je vaš omiljeni bundevasti recept?
Pišite nam i šaljite svoje recepte!
Čitamo se u nedjelju, a do tada uživajte u vikendu i ovom prekrasnom babljem ljetu! :)
Pozdrav od Maja
sviga mi se ovaj pomfrit od bundeve!!
OdgovoriIzbriši:) malo je mekši od pravog, ali zato meni puno finiji! :)
Izbrišimmmm ovo bi se definitivno moglo isprobati. mozda djecaku uspijem 'podvaliti' grah kao sniclu ;-)
OdgovoriIzbriši:) možda prođe! ;) iako rano oni skuže sve, teško ih je prevariti! nadamo se da će mu se svidjeti! ;)
IzbrišiPomfrit od bundeve ću morati da probam, izgleda preukusno, a i popečke od graha. Ja sam pre tri dana pravila popeške od chickpeas; pravim ih slično, s tim što stavim belog luka, peršuna, bibera i pečem ih u rerni. :)
OdgovoriIzbrišiTako slično i mi pravimo popečke od slanutka i općenito sve popečke radije pečemo u pećnici, samo ovi od graha budu malo suhi pa ih ipak pržimo na malo ulja! Javi ako ti se svidi! :)
Izbriši