Tikvice bi mogle jesti svaki dan preko ljeta! U krem juhi, pohane, u varivu, satarašu, sa tjesteninom ili rižom, na salatu, u obliku hrskavih dukatića ili rostane sa drugim povrćem - sve može, a posebno ih volimo vikendom za doručak u obliku uljevka! Nismo u stvari baš ni sigurne da je to pravi naziv jer ovo jelo nikada nismo pravile po nekom receptu, ali nešto slično jest, uglavnom uljeva se! ;) Nije komplicirano, za čas se pripremi, a ispeče se taman dok popijete prvu jutarnju kavu!
Uljevak od tikvica
Potrebno sastojci su:
tikvice
jaja
brašno
mlijeko
začini po želji
Postupak
S obzirom da naš 'uljevak' pravimo odokativno nemamo ni neke precizne mjere, ali nisu ni potrebne! Jednostavno tikvice prvo naribajte i posolite pa ostavite da odstoje i puste tekućinu koju morate ocijediti! Napravite smjesu kao za palačinke, ali gušću, dodajte začine i tikvice pa dobro pomiješajte! Tepsiju nauljite (mi smo koristile maslinovo ulje), ulijte smjesu i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 celzijevaca, nekih 20ak minuta, odnosno dok ne porumeni! Ovakvu smjesu možete peći i u tavici na ugrijanom ulju, ako vam je tako zgodnije!
Jelo je ful prilagodljivo i možete ga praviti sa raznim povrćem! Mi smo ovaj puta u smjesu dodale dimljenu slatku papriku, a uljevak smo servirale sa sirom u koji smo narezale svježi vlasac, domaćim rostanim češnjakom u maslinovom ulju, prženim sjemenkama sezama i rajčicom!
Da li ste već pravili nešto slično? S kojim povrćem?
Što najradije jedete za doručak?
Kako vi pripremate tikvice?
Šaljite nam svoje recepte i uživajte u početku tjedna! :)
Maje
za doručak najradije jedem zobene pahuljice kuhane u mlijeku i onda im dodam šta imam na raspolaganju. to mi je ono br.1 doručak.
OdgovoriIzbrišia uljevak pravim često za večeru ili za brzi ručak. i od tikvica i tikve i od špinata, blitve, sira. uz supu i salatu ručak na brzinu, a uz jogurt večera.
i hoće mi nešto biti kad neko kaže razljevak ili tako nekako haha
Ma svatko to drugačije zove (zlevanka, razljevača, izljevača, uljevača), ovisno o području, uglavnom sve je nešto na istu foru! :) I kao što kažeš, može to za svaki obrok, ali mi baš nekako imamo običaj vikendom kad smo svi kod kuće napraviti za doručak! Ili to ili palačinke! :)
IzbrišiPrvi put čujem za uljevak, a kako mi se na prvi pogled svidio, a imam i tikvice - upravo ga pripremam za ručak! :D Mislim samo dodati unutra još malo svježeg sira jer ga trebam potrošiti. Valjda će bit okej! :D
OdgovoriIzbrišiE super! :) Stavimo i mi ponekad svježeg sira! Ne može biti loše! Uljevak je odličan tako za potrošiti ostatke! ;) Nadamo se da će ti se svidjeti! Javi! ;)
IzbrišiDivota jedna! :D
IzbrišiDrago nam je da je uspjelo! :)
Izbrišija to godinama pravim, ali u tavici pečem...meni je jako fino ali moj dragi voli samo pohane tikvice izrezane na kolutove pa onda ovo pada u drugi plan, na moju žalost :)
OdgovoriIzbrišiE to je grozno! Tako i mi imamo neka jela koja ful volimo, a ove naši neće ni probati! :( Blesavi su! ;)
IzbrišiNaradije za dorucak, u zadnje vrijeme, jedem kruh, margo i pekmez (imam par domacih pekmeza o kojima sam ovisnik :) )
OdgovoriIzbrišiMogla bi ovaj recept probati sutra.
P.s. Jako volim odokativne recepte.
:) Dječja radost! Ja nekako nikad baš nemam želju za tim, ali mi je jako fino, posebno na svježem kruhu! :) Što se tiče odokativnih recepata, mi to sve tako, bude nam problem kad nešto pravimo, pa moramo sve mjeriti za blog! :) Javi ako probaš! ;)
IzbrišiOvo će mi taman dobro sjesti.. Imam brdo tikvica iz maminog vrta, a više nemerem ubacivat u svakodnene ručkove jer je muž zaprijetio da je dosta.. heh.. pitu sam puno puta radila i ne da mi se više.. barem zasad.. ovo je će biti hit, već vidim! :)
OdgovoriIzbrišiHahaha, sve mi je jasno! Ista situacija! A što ćeš kad je šteta da propadnu! ;) Meni je ovo hit, kad god, može! ;)
Izbriši